Jag blir mobbad
Ifall du blir mobbad är det alltid viktigt att berätta om det till en vuxen. Enligt lagen är lärare skyldiga att ansvara för din säkerhet och måste agera ifall du eller någon annan blir mobbad. Dina vårdnadshavares skyldighet är att ansvara för din trygghet och ditt välmående.
Det kan kännas svårt att berätta att man blir mobbad. Mobbning slutar sällan av sig själv och därför är det viktigt att ändå våga berätta om det. Att man blir mobbad kan kännas pinsamt eller få en att känna skuld för att man blir det. Det finns ändå ingen orsak att känna så och man ska aldrig behöva bli ensam. På Ung.mll.fi hittar du Ta upp oron- blanketten som du kan använda som stöd då du berättar om mobbning till en vuxen ifall det känns svårt att diskutera om ämnet. Du hittar blanketten i den blåa rutan längst ner på sidan.
Ibland kan även vuxna ha svårt att hantera mobbning. Mobbningssituationer är ofta komplicerade och det kan för vuxna också vara svårt att hantera situationerna. Föräldrar kan ha svårt att förstå att även det egna barnet kan känna oro.
- Hitta en vuxen som du litar på. Det kan vara till exempel din mamma, pappa, lärare, mor- eller farförälder, gudförälder, vaktmästaren, grannen, hälsovårdaren, köksan, tränaren eller kompisens förälder.
- Berätta ärligt om det som hänt och hur du känner dig. Berätta att du behöver hjälp.
- Om det känns svårt att tala kan du alltid skriva en epost, ett textmeddelande eller ett brev. Du kan även använda dig av Ta upp oron- blanketten som finns nere på sidan.
- Kan du ta kompisen med som stöd?
- Berätta för en stödelev. Stödeleverna i din skola är även till för att hjälpa dig.
- Ge inte upp fast du skulle känna att du inte får hjälp genast. Försök att tala med någon annan ifall den första du berättat ärendet för inte hjälper dig eller tar dig på allvar.
- Avlasta dina tankar med att prata med en kompis, förälder eller någon annan du känner dig trygg med. En annan person kan hämta nya synvinklar åt dig och hjälpa dig att komma över ditt illamående.
- Ibland är det även bra att tala om saken med en professionell. En professionell kan vara till exempel skolhälsovårdaren, skolkuratorn eller skolpsykologen.
Barn- och ungdomstelefonen samt nätbrevstjänsten är ställen där du kan tala om mobbning med en trygg vuxen anonymt och konfidentiellt. Du kan ringa till Barn- och ungdomstelefonen må-ons kl. 14-17 samt to kl. 17-20 på numret 0800 96 116. Nätbrev kan du skiva dygnet runt på adressen skriv.mll.fi, länken finns i rutan under.