Siirry sisältöön

Suora ja epäsuora kiusaaminen

”Olin aina se, joka jätettiin porukoista ulkopuolelle. Joskus se oli aika hienovaraista, mutta usein se tehtiin tosi selvästi. Mun ohi puhuttiin jatkuvasti eikä kukaan vastannut kysymyksiini tai kommentteihin. Se satutti tosi paljon.”

Kiusaaminen voi olla luonteeltaan näkyvää tai piilossa olevaa. Kiusaaminen aiheuttaa aina mielipahaa kiusatulle.

  • Voi olla esimerkiksi nimittelyä, haukkumista, toisen tavaroiden rikkomista tai varastamista, nettihäiriköintiä, potkimista, tönimistä, lyömistä eli pahoinpitelyä.
  • Joskus Suora kiusaaminenkin voi olla hienovaraista, jota ulkopuolisen voi olla vaikea tunnistaa. Tällaista on esimerkiksi jonkun kommentteihin liittyvät piiloviestit.
  • Voi olla esimerkiksi ilkeiden juorujen levittämistä, selän takana puhumista, kiusatun eristämistä muusta luokasta tai ryhmästä, ulkopuolelle jättämistä, huomiotta jättämistä, huokailua, tuijotusta, nimettömien puhelujen soittamista tai esimerkiksi digitaalisten yhteisöiden ulkopuolelle jättämistä.
  • Kiusattu ei välttämättä tiedä, ketkä kaikki ovat kiusaamisessa mukana.
  • Ulkopuolisen voi olla vaikea havaita epäsuoraa kiusaamista. Siitä on usein myös vaikeampi kertoa, sillä tekoja voi olla vaikea kuvata muille. Kyse on monista pienistä asioista, kuten siitä, että ei tervehdi käytävällä, ei kutsuta luokan whatsapp-ryhmään mukaan tai että ruokalassa kukaan ei tule samaan pöytään istumaan.

[helpful]

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top