Hoppa till innehållet

Sexuella trakasserier och sexuellt våld

Alla har rätt till fysisk och sexuell integritet och självbestämmande.  Det innebär att ingen ska pressa en annan till sexuella handlingar. Många ungdomar har dock utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp.

Det är viktigt att prata om det. Om något har hänt dig som du vill prata med en vuxen om så snart som möjligt. Läs texten nedan om du vill veta mer om sexuella trakasserier och sexuellt våld.

Ingen ska röra dig på ett sådant sätt att det gör dig obekväm. Detta gäller personer som är både bekanta och obekanta. Inte ens en dejtingpartner eller någon som ursprungligen träffades för dejting får röra dig om du inte vill. Du måste också sluta röra omedelbart om den andra personen säger nej.

Sexuella trakasserier kan omfatta:

  • Röra på rumpa eller bröst utan lov
  • Röra andras kläder eller dra i dem utan lov
  • Dra någon ner i ens famn
  • Gnugga sin kropp mot någon annans
  • Sätta sina händer in under någons kläder
  • Plötsligt visa sig naken eller onanera inför någon annan
  • Skicka oönskade nakenbilder
  • Be om nakenbilder på nätet
  • Om den andras beröring ens känns lite obekvämt, våga säga nej!

Sexuella trakasserier kan även ske på nätet. Läs med på ung.mll.fi om ämnet.

Sexuella trakasserier på nätet

 

Trakasserier är aldrig ditt fel.  Om den andra parten är en vuxen, så ligger ansvaret alltid hos denne. Trakasserierna behöver genast ta slut.

  • Visa att du inte är intresserad av beröring. Om det finns andra närvarande, flytta dig längre bort, försök att ändra samtalsämne eller be andra om hjälp. Om det bara är ni två, gå därifrån.
  • Säg tydligt och högt Nej. Du kan till exempel säga, “Du rör mig inte! / sluta, jag vill inte att du ska göra det där / det är inte lämpligt/ Jag förväntas hemma / jag måste gå nu.
  • Kom ihåg att det inte är ditt fel om den andra ändå fortsätter,
  • Gå därifrån. Om det behövs, ring dina föräldrar eller någon annan och säg åt dem att komma och hämta dig.
  • Berätta för någon du litar på om den dåliga behandlingen direkt.

Ibland uppstår situationen oväntat, till exempel i skolan, på en fest eller på stan. Ibland händer det att din dejtingpartner börjar trakassera dig. Du behöver inte stanna, även om du skulle ha lovat något. Det viktigaste är att avlägsna sig snabbt och gå i någonstans i säkerhet, till exempel bland andra människor på en offentlig plats.

Lämna platsen omedelbart om situationen är hotfull eller om den fortsätter trots att du förbjudit. Du får vara oförskämd och gå i väg utan att säga någonting. Det viktiga är att du kommer bort.

Om du är där när någon annan trakasseras, hjälp dem att komma ur situationen.

Det är viktigt att berätta för någon att du litar på om trakasserierna. Genom att berätta minskar du makten hos den person som trakasserar dig, och du får råd från en vuxen för att komma ur situationen. Om du har svårt att börja berätta kan du till exempel säga att

  • Börja med att säga: ” Jag har något att berätta som känns svårt att prata om”
  • Skriv ner det som hänt på en lapp och ge lappen till en vuxen
  • Skriv ett meddelande eller mejl
  • Ta mer en kompis då du berättar

Berätta om den du varit med om till så många vuxna som möjligt tills du får den hjälp och det stöd du behöver. Det är de vuxnas ansvar att lyssna och hjälpa dig.

Om gärningsmannen har varit en annan ung, en främmande vuxen, någon du dejtat eller någon annan utanför familjen, berätta för dina föräldrar och fundera tillsammans över vad du ska göra. Om gärningsmannen är en familjemedlem, ska du berätta om det till en annan utomstående vuxen du litar på. En skolhälsovårdare, kurator eller socialarbetare finns alla till för att hjälpa till med svåra saker.

Om du har trakasserats eller utsatts för sexuella övergrepp ska du inte bli ensam. Du har blivit behandlad illa och dina rättigheter har blivit kränkta. Det har skett ett brott och det skulle vara bra att göra en polisanmälan. Skydda inte gärningsmannen genom att hålla tyst om vad som hände. Det är viktigt att få fast personen för det den har gjort så att hen inte fortsätter att skada dig eller andra barn och unga.

 

I Finland finns det en lag som förbjuder en vuxen att ha sexuellt umgänge med ett barn under 16 år. Det räknas som sexuellt våld. Detta gäller både samlag och andra sexuella handlingar. Handlingen kan vara en sådan som den vuxna gör till barnet, eller att den vuxna får barnet att göra något sexuellt på den vuxna eller på sig själv. Personer av alla kön kan möta sexuella trakasserier och sexuellt våld.

Ofta innebär sexuella trakasserier och sexuellt våld exempelvis att man berömmer den ungas utseende, eller att man ger presenter och pengar. Den unga kan distraheras av den uppmärksamheten och gå med på att göra sexuella handlingar.  Den vuxna är alltid ansvarig för vad som händer, även om den unga personen har gett sitt samtycke till handlingarna eller till och med har föreslagit dem själv.

Sexuellt våld kan också innebära att man skräms, hotar eller utpressar. Som att exempelvis hota att berätta åt föräldrarna vad den unga gjort, publicera nakenbilder eller annat ledsamt om den unga skulle berätta om det sexuella våldet. Om den vuxna är någon som man står nära och som man litat på, kan det kännas svårt att prata om det. I dessa situationer är det oerhört viktigt att berätta om det till en vuxen man litar på. Du ska också kontakta polisen. En vuxen har ingen rätt att göra ett barn illa.

Det räknas som sexuellt våld om en vuxen:

  • håller en ung person i famnen med våld eller utan lov
  • ber den unga personen att röra sig själv
  • försöker tvinga en ung person att ha  sex eller göra sexuella handlingar
  • lockar genom att ge komplimanger, ge gåvor eller pengar för att en ung skall göra något sexuellt
  • Säger att en ung person inte får berätta vad han har gjort
  • hotar att skada den unga personen eller deras nära och kära om den unga personen berättade för någon om händelsen

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top