Hoppa till innehållet

Inga vänner

Bekanta och vänner i hobbyn, men ingen riktig vän. Ingen att prata med om känslor och om saker på djupet. Alla behöver andra människors närvaro och att få känna sig viktig för någon annan. Därför kan ensamhet kännas så jobbigt.

Vissa människor upplever att de inte har en endaste vän. Ensamhet kan man även känna om man har några vänner runt omkring sig. Någon annan kan känna sig ensam även om det skulle finnas jätte många människor runt omkring. Dessutom kan någon vara fysiskt ensam utan att alls känna ensamhetskänslor. Det är därför viktigt att skilja på att vara ensam och att känna sig ensam. Man kan välja att vara ensam, men man kan inte välja att känna sig ensam.

Hur någon upplever ensamhet är individuellt. Utifrån sett går det inte att säga om någon är ensam eller inte. Ingen annan kan heller bestämma om du känner dig ensam eller inte, det vet bara du. Alla kommer att nån gång att känna sig ensamma, men det är som tur oftast förbigående eftersom livet förändras med tiden.

Om man känner sig ensam, kan det hjälpa en att fundera på vad det är som man saknar och vad som skulle hjälpa mot känslan av ensamhet. När man vet vad man behöver för att känna sig mindre ensam, kan det vara lättare att hitta det som skulle få en att må bättre.

  • Tänker du att ingen vill prata med dig? Och därför har du slutat att vara tillsammans med andra? Att dra sig bort från en kompisgrupp leder bara till mer jobbiga känslor och ökad ensamhet
  • Var uppmärksam på vilka signaler du förmedlar till andra. Om du drar dig undan och håller dig för dig själv, kan andra tro att du vill vara ensam eller att du inte är intresserad av att vara vänner med dem. Därför lämnar de dig ensam, och sedan tror du att ingen vill prata med dig.
  • Tror du att du är sämre än de andra? Det är du inte! Dåliga tankar kan ändå få dig att dra dig undan. Tänk på hur du pratat med dig själv, och ändra på det. Säg dagligen ”jag är lika viktig och värdefull som alla andra”. Så småningom kommer du förstå att de orden är sanning.
  • Har du varit med om att bli sårad i andra relationer och du är rädd för att bli sårad eller lämnad igen? Alla kompisar kommer inte att svika dig eller är dumma. Låt inte din rädsla begränsa dig, var modig och lär känna nya människor. Du kommer lära dig att lita på vänner igen då du ger andra möjlighet att lära känna dig.
  • Känner du dig osäker bland andra människor? Det är inget fel på att vara osäker eller blyg. Det är viktigt att acceptera sig själv som man är. Man kan öva på att bli modigare att säga vad man tänker och tycker.
  • Tycker du att andra människor är dummare och sämre än du? Använder du dessa tankar för att skydda dig själv så att du inte riskerar att bli sårad?
  • Trycker du bort människor som inte är likadana som du? Var öppen för alla sorters vänskaper. Från annorlunda människor lär man sig nya saker. Det går att vara vän med personer som inte är som du.
  • Kom ihåg att det inte är något fel på dig. Många lider av ensamhet. Ibland kan man inte själv påverka det, men som tur så förändrar sig livet och man är med om nya situationer som kan leda mot det bättre

 

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top