Hoppa till innehållet

Våga vara dig själv

”Varför kan jag inte sjunga? Varför kan jag inte räkna matte lika bra som du? Varför är jag så här kort? Varför är jag så här lång?”

Ganska många funderar på samma sak: Varför är jag just som jag är? Är jag helt ok? Vad tänker alla andra om mig? Att konstant jämföra sig med andra tar mycket tid och energi från oss. Tanken om att jämföra sig härstammar från att man tror att alla borde se likadana ut och kunna likadana saker. Men varför det egentligen? Vad om alla kunde sjunga, vem skulle då ackompanjera med gitarr? Om alla skulle gilla blåa tröjor, skulle människorna i morgonbussen vara ganska enfärgade.

Alla kan någonting. Kan du direkt komma på vad du själv är bra på? Fundera alltid hellre på de saker du är bra på än det du är dålig på.

Skulle det inte vara härligt att alltid tänka, agera, tala och klä sig precis som man vill? Utan att bry sig om vad andra tycker och tänker. Tänk på hurdan världen skulle vara ifall alla vågade vara som de vill vara

Alltför ofta stannar tron på sig själv och på sitt eget kunnande på att man tänker på andras åsikter och den egna osäkerheten. Om du är rädd för vad andra tycker om dig, kom ihåg att alla har sina egna svaga sidor och brister. Alla kan inte vara bra på allting. Också klassens populäraste elev gör bort sig ibland.

… dina tankar och din stil ska basera sig på dina egna val, inte ägnade åt dig på grund av grupptryck. Om du inte känner igen dina egna åsikter kan du ha svårt att uppskatta andras tankar. Var modigt just den du är och låt andra också vara det, trots att de skulle vara annorlunda än dig.

… beröma din kompis då hen gör något originellt eller annorlunda. Andras åsikter är viktiga för utvecklingen av självkänslan. Då du uppmuntrar din kompis att vara som hen vill, börjar hen troligen också uppskatta din unikhet. Det är viktigt att komma ihåg att ett beröm alltid ska vara äkta. Feedbacken får inte såra eller håna.

… en god självkänsla innebär att man accepterar sig själv som den man är och vetskap om att man blir accepterad som man är trots att man inte alltid är perfekt.

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top