Siirry sisältöön

Itsetyydytys

”Mitä on runkkaaminen? Kuinka usein voin harrastaa itsetyydytystä? Voinko tulla raskaaksi?”  

Itsetyydytys eli masturbointi on sitä, kun ihminen hyväilee itseään saadakseen aikaan seksuaalista nautintoa ja mielihyvää. Sitä kutsutaan myös sooloseksiksi ja se on tuttua lähes jokaiselle sukupuolesta riippumatta.   

Tärkeää on, että itsetyydytystä harrastetaan omassa rauhassa niin, että sillä ei aiheuta muille ihmisille häiriötä. Itsetyydyttäminen esimerkiksi julkisissa tiloissa ei siis ole sallittua. Paras paikka on jokin lukittu huone tai oma huone silloin, kun vierailijoista ei ole pelkoa. Antautuminen seksuaaliseen nautintoon vaatii rauhallisen hetken ilman pelkoa keskeytyksestä. 

Tyypillisesti itsetyydytyksessä liikutellaan esinahkaa peniksen päällä tai hyväillään klitorista, mutta erogeenisia alueita voi olla eri puolella kehoa. Monilla esimerkiksi rinnat, reidet, niska, korvat tai peräaukon seutu saattavat olla herkkiä alueita. Ei ole mitään oikeaa tapaa itsetyydyttää, vaan jokainen tekee sitä omalla tavallaan.   

Itsetyydytyksessä on paras käyttää omia, puhtaita sormia, mutta siihen on olemassa myös erilaisia seksuaaliterveyskaupoista, isoista marketeista tai apteekeista saatavia välineitä. Niiden kanssa tulisi aina käyttää liukuvoidetta ja ne tulee pestä aina hyvin käytön jälkeen.   

Kiihottuminen voi johtaa laukeamiseen eli orgasmiin, jota voi sanoa hyvän olon huipuksi. Pojilla tapahtuu tällöin usein siemensyöksy, mutta ei välttämättä aina. Tyttöjen orgasmissa vaginan ja kohdun lihakset supistelevat rytmikkäästi. 

On normaalia itsetyydyttää montakin kertaa päivässä kunhan se ei häiritse normaalia arkea. Sitä voi tehdä useinkin, jos siltä tuntuu. Itsetyydytystä ei ole kuitenkaan mikään pakko tehdä koskaan. 

Usein tapahtuvan tai liian rajun itsetyydytyksen seurauksina sukuelinten iholle saattaa syntyä nirhaumia tai haavaumia, sillä sukuelinten alueen iho on ohutta ja herkkää. Silloin ihon kannattaa antaa parantua rauhassa ja pestä sitä päivittäin vedellä ja kokeilla itsetyydytystä taas, kun iho on terve. 

  • Tärkeintä on, että itsetyydytys tuntuu hyvältä ja siitä saa nautintoa. 
  • Itsetyydytys tulee tehdä rauhallisessa paikassa eikä sillä saa häiritä muita. 
  • Mitään seksivälineitä tai leluja, kuten dildoa ei tarvitse käyttää jos ei halua. Jos niitä haluaa käyttää, niitä voi ostaa esimerkiksi supermarketeista, apteekeista tai erotiikkaliikkeistä. Seksivälineiden ostamiselle ei ole ikärajaa. Jos niitä käyttää, puhdistaminen vedellä ja saippualla aina käytön jälkeen on tärkeää.  
  • Erilaisten välineiden kanssa tai ilman voi käyttää liukuvoidetta, jota myydään esimerkiksi ruokakaupoissa ja apteekeissa. 
  • Emättimeen tai peräaukkoon ei saa työntää mitään esinettä, joka voisi rikkoa limakalvoja tai likaisia esineitä, jotka voivat tuoda bakteereja mukanaan. Myös sellaisia esineitä tulee välttää, jotka voivat rikkoutua kehon sisällä.  
  • Peräaukkoon ei saa työntää mitään sinne kuulumatonta, sillä suolen lihakset saattavat vetää esineen sisäänsä. Seksuaaliterveysliikkeissä myydään välineitä, joita on turvallista ja hygieenistä käyttää itsetyydytyksen apuna. 
  • Itsetyydytykseen kuuluvat joskus seksuaaliset fantasiat ja se on ihan normaalia. Itsetyydyttäessä saatetaan ajatella esimerkiksi julkisuuden henkilöä tai rinnakkaisluokan poikaa. Oikeita tai vääriä fantasioita ei ole olemassa. Ne eivät muutu todeksi tai pakkomielteeksi eivätkä voi vahingoittaa ketään. Fantasioista ei tarvitse kertoa kenellekään ja ne muuttuvat yleensä iän myötä. 

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top