Itsetyydytys

”Kuinka usein voi harrastaa itsetyydytystä?”

Itsetyydytys on normaali, hyvä ja turvallinen keino tutustua ja tulla sinuiksi oman vartalon ja kehittyvän seksuaalisuuden kanssa. Itsetyydytys on kuin rakastelua tutuimman ihmisen kanssa, ilman mitään riskejä. Oman itsensä kanssa voi edetä juuri siihen tahtiin, kuin hyvältä tuntuu.

Itsetyydytys on loistava keino tutustua omaan seksuaalisuuteen, sillä itsetyydytyksessä ei ole pelkoa kenenkään loukkaamisesta, uskottomuudesta, satuttamisesta, ymmärtämättömästä käytöksestä tai hyväksikäytetyksi tulemisesta. Kun osaa nauttia seksuaalisuudestaan itsensä kanssa, osaa todennäköisesti nauttia siitä toisenkin kanssa ja pystyy aavistamaan, minkälaisesta kosketuksesta kumppani mahdollisesti pitää ja kertomaan kumppanille, mistä itse pitää.

Koskettelun tarkoituksena on saada mielihyvän kokemuksia. Joskus sitä tehdään vain laukaisemaan fyysinen jännitystila. Kiihottuminen voi johtaa jännityksen laukeamiseen ja orgasmiin, jota voi kuvata seksuaalisen nautinnon huipuksi ja joka on itse asiassa opittavissa oleva refleksi. Pojilla tapahtuu tällöin usein siemensyöksy, mutta ei välttämättä aina. Tyttöjen orgasmissa emättimen ja kohdun lihakset supistelevat rytmikkäästi. Itsetyydytys ei ole välttämättä orgasmitavoitteista, vaan se voi olla esimerkiksi suihkussa itsensä hyväilyä tai tyynyn halaamista. Myös pikkulapset hyväilevät itseään, mutta sitä kutsutaan unnuttamiseksi eikä se tähtää orgasmiin.

Mikä on oikea tapa itsetyydyttää? Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa itsetyydyttää. Jokainen tekee sitä omalla tavallaan. Tärkeintä on, että se tuntuu hyvältä ja siitä saa nautintoa. Mitään apuvälineitä ei tarvita ja tyttöjenkin on turvallisinta käyttää omia, puhtaita sormiaan. Emättimeen ei kannata työntää sinne kuulumattomia esineitä, jotta ne eivät vahingoittaisi emättimen limakalvoja ja veisi mukanaan bakteereita. Myöskään peräaukkoon ei suositella työnnettävän mitään sinne kuulumatonta, sillä suolen lihakset saattavat vetää esineen sisäänsä. Jos jotain apuvälineitä haluaa kokeilla, on hyvä käyttää apteekista tai seksuaaliterveyskaupoista saatavia välineitä, jotka puhdistetaan vedellä ja saippualla jokaisen käyttökerran jälkeen. Erilaisten välineiden kanssa on aina hyvä käyttää liukuvoidetta, jota saa tavarataloista, apteekeista ja seksuaaliterveyskaupoista. Kummankaan ostamiseen ei ole ikärajaa.

Kuinka usein sitten on normaalia? Varhaisnuoret saattavat masturboida useasti päivässä. Niin kauan kun itsetyydytys ei häiritse arkea, kaikki on normaalia. Sitä voi tehdä useinkin, jos siltä tuntuu. Osa pojista osallistuu tässä vaiheessa myös kokeiluihin, joissa masturboidaan yhdessä. Itsetyydytystä ei ole kuitenkaan mikään pakko tehdä koskaan.

Itsetyydytykseen kuuluvat olennaisena osana erilaiset seksuaaliset fantasiat. Niissä saattaa esiintyä esimerkiksi isotissisiä pornotähtiä tai rinnakkaisluokan poikia. Oikeita tai vääriä fantasioita ei ole olemassa. Ne eivät muutu todeksi tai pakkomielteeksi eivätkä voi vahingoittaa ketään. Fantasioista ei tarvitse kertoa kenellekään. Fantasiat muuttuvat yleensä iän myötä.

Entisaikoina itsetyydytykseen on liittynyt kummallisia uskomuksia. Mutta oikeasti se ei vaikuta millään tavalla sukupuolielimien kehitykseen, muotoon tai kokoon, se ei laimenna siemennestettä, se ei vaikuta kuukautiskiertoon, siitä ei seuraa lapsettomuutta eikä siitä voi saada syöpää. Itsetyydytys ei myöskään tarkoita sitä, että ihmisellä olisi ongelmia seksuaalielämässään.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu