Hoppa till innehållet

Vänskap kan man öva på

”Tur att jag vågade gå och tala med henne. Nu är vi bästa vänner!”

I sällskap av nära vänner eller med familj är det oftast lätt att vara med. Med dem kan man oftast vara helt sig själv, ibland klok och eftertänksam, ibland den raka motsatsen. Situationer där man befinner sig med många halvbekanta som man önskar att gillar en är oftast svårare. Då gäller det att hitta sin egen plats och få kontakt med andra.

 

I sällskap av halvbekanta eller helt okända människor kan man ibland få tankar som ”gillar de mig?”, ”Sa jag någonting konstigt?” eller något annat liknande. Att vara vänlig och visa äkta intresse för andra människor brukar vara det lättaste sättet att göra bekantskap med andra. Då du vet att du är en tillräckligt bra typ och en värdefull människa, bryr du dig inte om fast du ibland skulle säga något tokigt i någon situation – alla misslyckas eller gör bort sig ibland.

Om du vill ha nya vänner är det lättast att göra bekantskap med egna klasskamrater eller halvbekanta. Helt nya vänner kan man få till exempel via hobbyer. Kunde du börja en ny hobby där du skulle kunna träffa nya människor? Eller kunde man hitta vänner via nätet till exempel på ett diskussionsforum, som gillar samma hobbyer eller som har samma tankevärld som en själv?

  • Var modigt dig själv. Oftast trivs människor med personer som accepterar sig själv som man är. Framställ inte dig själv som någon annan.
  • Le och titta den andra i ögonen. Människor närmar sig hellre leende personer än någon som ser butter ut.
  • Fråga om andras erfarenheter och åsikter. Ingen gillar en person som är full av sig själv. Om någon bara talar om sig själv och sina framgångar kan de andra känna sig osäkra i hens sällskap.
  • Acceptera dina svagheter och brister. De gör dig mänsklig och omtyckt. Människor som visar framställer sig vara perfekta är skrämmande.
  • Fråga om hjälp. Människor tycker om att vara till hjälp. Erbjud även din hjälp åt andra.
  • Ta initiativ. Bli inte och vänta att någon annan kommer och talar med dig eller frågar dig på kaffe. Pröva att ta det första steget själv.
  • Ge inte order och bestäm över allt. Ingen gillar en person som alltid bestämmer vad som ska göras. Ta också kompisars åsikter i beaktan.
  • Det är bra att komma överens med alla fast man inte behöver vara vän med alla. Acceptera också åsikter och världsåskådningar som inte faller samman med dina egna. Du kan kanske lära dig något nytt.

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top