Siirry sisältöön

Ystävyyttä voi harjoitella

”Onneksi uskalsin mennä juttelemaan sille! Nyt ollaan parhaita kavereita.”

Läheisten kavereiden tai perheen kanssa on yleensä helppoa olla. Heidän kanssaan voi olla oma itsensä, välillä fiksu ja filmaattinen, välillä vähemmän. Paljon vaativampia ovat ne
tilanteet, joissa ympärilläsi on puolituttuja joiden toivoisit pitävän sinusta. Silloin on löydettävä paikkansa ja saatava hyvä kontakti toisiin.

Puolituttujen tai tuntemattomien seurassa mielessäsi voi häivähtää ajatus ”Tykkääköhän nuo minusta?”, ”Sanoinko jotain typerää?” tai muuta vastaavaa. Usein tutustumista helpottaa, että käyttäytyy ystävällisesti muita kohtaan ja on aidosti kiinnostunut muista ihmisistä. Kun tiedät olevasi riittävän hyvä tyyppi ja arvokas ihminen, et välitä siitä vaikka välillä sanoisitkin jotain tilanteeseen nähden hassua – jokainen meistä epäonnistuu toisinaan.

Jos haluat uusia kavereita, helpointa on aloittaa tutustuminen omiin luokkakavereihin ja puolituttuihin. Ihan uusia ystäviä voi saa esimerkiksi harrastusten parista. Voisitko aloittaa uuden harrastuksen, jossa tutustuisit ihmisiin? Tai löytyisikö netistä jokin keskustelupalsta, jonka kautta voit tutustua samoja asioita harrastaviin tai samoin ajatteleviin?

  • Ole rohkeasti oma itsesi. Yleensä ihmiset viihtyvät niiden seurassa, jotka hyväksyvät itsensä sellaisina kuin ovat. Älä siis esitä olevasi muuta kuin olet.
  • Hymyile ja katso silmiin. Ihmiset lähestyvät helpommin hymyilevää ihmistä kuin synkistelevää tyyppiä.
  • Kysele avoimesti muiden kokemuksia ja mielipiteitä. Kukaan ei pidä itseään täynnä olevista tyypeistä. Jos joku puhuu vain omista saavutuksistaan, muut tuntevat itsensä epävarmoiksi hänen seurassaan.
  • Hyväksy omat heikkoutesi ja puutteesi. Ne tekevät sinusta inhimillisen ja samalla pidetyn. Täydelliseltä vaikuttavat ihmiset ovat pelottavia.
  • Pyydä apua. Ihmiset pitävät siitä, että he voivat olla hyödyksi. Tarjoa myös omaa apuasi muille.
  • Tee aloite. Älä jää odottelemaan, että joku muu tulisi juttelemaan sinulle tai pyytäisi sinua kahville. Tee itse ensimmäinen siirto.
  • Älä määräile. Kukaan ei tykkää tyypistä, joka aina määrää mitä tehdään. Ota myös kavereiden mielipiteet huomioon.
  • Kaikkien kanssa on hyvä tulla toimeen, vaikka kaikkien kanssa ei tarvitse olla kaveri. Hyväksy myös erilaiset mielipiteet ja katsomukset. Voit vaikka oppia niistä jotain.

Sysmän tukioppilaiden mahtavia vinkkejä Kaveriviikolle. Voisiko teidän koulussa olla Kaveriviikko?

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Keskustele

Back to top