Hoppa till innehållet

Orolig över världen?

Just nu pågår det ett krig i Ukraina. Medierna skriver mycket om allt som händer mellan Ryssland och Ukraina, både bilder, videor och rubriker kan skrämma upp och skapa ångest.

Du är inte ensam om du känner oro, stress eller ångest över det som händer. Men kom ihåg:

  1. Du är trygg. Finland är ett land som är tryggt och välorganiserat. Nu finns det ingen orsak att oroa sig för krig i Finland.
  2. Det finns väldigt många kloka experter som har koll på vad som händer och gör sitt allt för att kriget ska ta slut.
  3. Det är viktigt att prata med någon om det du ser och känner. Det är svårt även för en vuxen att kunna bearbeta all den information som man hör. Prata med en vuxen som på ett lugnt sätt kan prata med dig utan att skrämma upp dig ytterligare.
  4. Försök undvika nyheter. Du behöver inte veta vad som sker och du skyddar dig själv från oro och ångest om du klarar av att låta bli nyheter. Se bara på saker som gör dig på gott humör.
  5. Tro inte på allt du hör. Även om en kompis berättar något den hört eller läst, eller du ser en bild eller film på sociala medier, så behöver det inte betyda att det är sant. Kolla alltid med en vuxen om det du hört stämmer!

Känner du att du vill prata om det som sker, eller något helt annat så kan du ringa eller skriva till Barn- och ungdomstelefonen.

Måndag, tisdag och onsdag kl. 14-17 och torsdag 17-20 kan du ringa 0800 96 116 för att få prata med en trygg vuxen

Läs mer om barn- och ungdomstelefonen

Du kan också skriva ett nätbrev

 

Nyheter som skapar ångest

Läs mer

Saker för dig att göra

Back to top