Hoppa till innehållet

Hur fungerar onlinemiljöer?

Onlinemiljöer är utformade för att hålla oss nöjda så länge som möjligt med olika lockande och övertalande metoder.

Driftlogiken och algoritmerna för onlinemiljöerna styr bland annat vilken typ av innehåll vi ser på sociala medier och vad vår uppmärksamhet är fokuserad på. Innehållen på onlinemiljöerna rycker lätt med en och försöker locka användarens uppmärksamhet med olika funktioner. Internet och sociala medier erbjuder oss snabba belöningar och framgångar som motiverar oss att fortsätta fokusera på innehållet.

  • Innehållet kan utformas att fortsätta automatiskt. När du till exempel tittar på en serie startar ett nytt avsnitt automatiskt efter att det föregående avsnittet avslutats. Då kan det vara svårt att lämna tittandet efter ett avsnitt.
  • Appen kan ha en funktion som frestar oss att fortsätta använda appen regelbundet och att återvända till appen till och med dagligen. Snapchats streaken försöker till exempel locka oss att upprätthålla meddelandekedjor med vänner och använda appen dagligen.
  • Appar och onlinemiljöer utvecklas ständigt för att ge intressant nytt innehåll för att inte användaren ska tröttna på innehållet. En ny uppdatering eller funktion i ett spel kan till exempel fresta oss att bli intresserade av spelet igen innan vi blir uttråkade.
  • Framgångar och belöningar motiverar oss exempelvis att spela vidare i olika spel.

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top