Hoppa till innehållet

Att träffa en nätkompis för första gången

Att bekanta sig med någon på nätet kan leda till vänskap eller till och med sällskapande. Ifall man skulle vilja träffas med en nätkompis är det bra att komma ihåg följande saker:

  • Fokusera på hurdana bilder personen publicerat på sig själv samt hurdan information man kan hitta om personen på internet samt hurdana bekantskaper hen har på till exempel sociala medier. Den bästa försäkringen till att ens nätkompis är precis den hen säger sig vara är att någon i ens närkrets vet personen sen tidigare till exempel via skolan eller en hobby. Ifall man bara varit i kontakt via meddelanden, kan man innan träffen ses via ett videosamtal för att vara säker på att personen är den hen säger sig vara och för att göra den fysiska träffen mer säker.
  • Då man ska träffa någon man inte sett tidigare är det viktigt att berätta om träffen för en bra vän men även hellre för en förälder eller en annan trygg vuxen. Om man inte vågar berätta om det till en vuxen lönar det sig att berätta till en bra vän eller ett syskon – det allra viktigaste är att någon du kan lita på vet om var träffen sker samt vem du ska träffa.
  • Då man träffas med en nätkompis för första gången är till exempel ett köpcentrum eller ett café en bra mötesplats. Träffen är bra att ordnas på en allmän plats med mycket människor där man har lätt att också ta sig bort ifall man känner sig obekväm. Att ta en romantisk promenad på tysta gränder med en obekant människa är alltid en risk. Det kan vara bra att ta med en pålitlig person på träffen (eller en som befinner sig i närheten av träffen) som till exempel en kompis eller ett äldre syskon.
  • Du kan också tillsammans med dina föräldrar, dina syskon eller vänner fundera på sätt att komma bort från en situation som gör dig obekväm. Det kan till exempel handla om att man kommer överens om att då man skickar ett meddelande i familjechatten, ringer den första som sett meddelandet till dig och uppmuntrar dig att komma hem av en eller annan orsak. På detta sätt kan du komma lätt bort från en situation som du kanske känner att kan vara jobbigt. Kom ihåg att du alltid har rätt att avlägsna dig från träffen om du känner för det. Inga desto mer orsaker behövs för det.

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top