Siirry sisältöön

Kavereita netistä

Joillakuilla, ehkäpä sinullakin, on ystävä tai tuttu, jonka on tavannut ensimmäistä kertaa netissä. Ei ihmekään, sillä netti yhdistää ihmisiä. Esimerkiksi pieneltä paikkakunnilla tai harvinaisempaan harrastukseen liittyen voi olla vaikeaa löytää muita samanhenkisiä tai samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä. Somen, peliyhteisöjen tai erilaisten keskustelufoorumien kautta voi tavata samoin ajattelevia tai samoja asioista kiinnostuneita. Netin kautta tavattujen ihmisten kanssa keskustelu voi syventyä ystävyydeksi, kunhan molemmat kunnioittavat toisiaan ja toistensa rajoja.

Muista netinkäyttäjistä voi löytää vertaistukea oman elämän ongelmiin. Usein tuntuu helpottavalta löytää joku, joka on kokenut saman ja jonka kanssa voi vaihtaa kokemuksia. Kokemusten jakaminen ja ajatusten vaihto kannattaa, mutta mielipiteitä kannattaa kuulla myös samanmielisten ryhmien ulkopuolelta mahdollisimman monipuolisen käsityksen saamiseksi. Omaa harkintaa ja kriittistä medialukutaitoa kannattaa netissä kuluttaa ahkerasti.

Netissä voi olla helpompi puhua myös hankalalta tuntuvista asioista. Netissä voi kertoa anonyymina sellaisia asioita, joita ei välttämättä kehtaisi kertoa kasvokkain kavereille tai vanhemmille tai
ajatuksista, joille tuntuu aluksi vaikealta löytää kasvokkaista kuulijaa. Joskus myös tutuille ystäville on helpompi kertoa netin tai somen välityksellä kipeitä asioita tai puhua tunteistaan avoimemmin kuin kasvotusten. Muista silti kirjoittaa ja viestiä fiksusti netissä myös parhaiden kavereidenkin kesken. Kukaan, tuttu tai tuntematon, ei saa netissäkään painostaa sinua kertomaan itsestäsi asioita, joita et halua.

Netissä ja somessa viestimiseen entuudestaan tuntemattomien tai tuttujenkin kanssa liittyy asioita, joita kannattaa miettiä:

Hymiöt auttavat tunteiden ja sävyn ilmaisemista, mutta eivät korvaa kasvokkaista vuorovaikutusta. Netissä ei kuitenkaan aina olla varma, sanooko toinen asian tosissaan, onko hänen sanomansa todella totta. Aina ei myöskään ole helppo tietää mitä toinen esimerkiksi tietyllä kuvalla, klipillä, hymiöllä tai sanavalinnalla tarkoittaa tai ymmärtävätkö kaikki keskusteluun osallistujat viestin samoin tai kuten se on tarkoitettu.

Kasvottomassa kanssakäymisessä on se huono puoli, että et voi koskaan olla varma, kenen kanssa keskustelet. Netissä  asioiden tai omien tekemisten tai saavutusten vääristely, suurentelu tai keksiminen on mahdollista. Tavallisempaa on kuitenkin pienissä asioissa valehteleminen tai asioiden kertomatta jättäminen.

Jos olet tutustunut netissä mahtavalta vaikuttavaan tyyppiin, mutta et kuitenkaan ole aivan varma hänen aikomuksistaan, harkitse ja juttele kaverin tai perheenjäsenesi kanssa asiasta.


Miten netti vaikuttaa kaverisuhteisiisi koulussa?

Näytä vastaukset

 ...  ...

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top