Hoppa till innehållet

Att träffas på nätet

Internet och sociala medier erbjuder många möjligheter till nya relationer – både vän- och kärleksrelationer. Du kan lära känna nya människor online och fördjupa redan befintliga relationer.

  • Meddelanden, sociala medier och onlinetjänster är sätt att kommunicera. Det är dock lättare att ljuga och luras online än det är ansikte mot ansikte. Utvärdera alla dina online kontakter kritiskt. Personen som känns som din drömpartner kan vara vem som helst.
  • Skicka bara sådana bilder eller videor till dina vänner och din nätkärlek som du skulle kunna visa dina föräldrar. Det finns alltid en risk att bilden hamnar i fel händer och sprids vidare. Även om det kan verka spännande och upphetsande att ta nakenbilder och skicka dem till en partner, är det värt att tänka på vad som kan hända om relationen slutar. Kan den andra parten använda bilderna som ett medel för utpressning eller skicka dem vidare?
  • Har dina foton eller information om dig spridits utan ditt tillstånd? Försök att ta reda på det först med den berörda personen. Det kan vara så att han inte har insett att han gör något fel. Om detta inte hjälper, kontakta webbplatsen eller en vuxen, till exempel en förälder eller lärare, som
  • Om du ska träffa någon från nätet i verkligheten, tänk noga ut var du gör det. Ta med dig en vän och ordna ditt första möte på en offentlig plats, till exempel på ett café eller i ett köpcentrum.
  • Tro inte på din nätkärlek om hen säger åt dig att hålla ert förhållande hemligt. En riktig vän skulle aldrig göra det – varför skulle man vilja dölja vänskap eller kärlek?
  • Har du blivit sexuellt utnyttjad på nätet? Ett sexuellt övergrepp på nätet kan vara att tvinga någon att titta på sexrelaterade saker eller man får kommentarer som initierar på sex. Har du varit med om, eller funderar på övergrepp på nätet ska du alltid berätta det till en vuxen som tar dig på allvar. Ta tillsammans kontakt med polisen och du misstänker brott. Du kan också ringa Barn- och ungdomstelefonen för att prata gratis och anonymt med en trygg vuxen, 0800 96 116

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top