Hoppa till innehållet

Första gången

“Vad ska jag göra och hur ska jag vara? Vad om det gör ont?”

Det är naturligt att nya saker får en att fundera. Rätt tid för sex är då du tillsammans med din partner är säker att ni verkligen vill uppleva det tillsammans och ni förstår det ni gör. Ingen kan säga en rätt ålder för att börja ha sex, men det lönar sig vanligtvis att vänta.

  • När du accepterar dig själv, känner din egen kropp och din sexualitet.
  • När det finns en trygg partner bredvid dig som du känner och litar på.
  • När du vill lära känna din partner och bryr dig om vad hen tycker och önskar.
  • När ni kan diskutera sex öppet och veta hur ni tar hand om preventivmedel – som skyddar både mot sexuellt överförbara sjukdomar och graviditet.
  • När ingen pressar den andra och båda känner sig trygga i att säga åt den andra att sluta eller att man inte vill.
  • När du känner och litar på din partner behöver du inte oroa dig för att bli lämnad, även om den första gången inte blir så lyckad.
  • När du har insett att sexualiteten är en mycket värdefull sak som man inte ska rusa in i.

Första gången är en stor sak, så det är viktigt att tänka på om du verkligen vill dela det med den aktuella personen. Det är inte värt att fatta ett förhastat beslut, utan det är bra om du har känt dig redo länge. Du kan också i studen märka att du inte vill uppleva första gången just nu, även om du kännt så tidigare. I ett tryggt förhållande har du modet att säga det till din partner. Alla har rätt att säga nej när som helst! Att älska innebär starka känslor av intimitet, kärlek och lust, så det är är en annan sak än att bara ha samlag.

Det finns en felaktig uppfattning om att sex betyder att ha penetrerande samlag, alltså att föra en snopp in i slidan fram och tillbaka. För många kvinnor är penetrerande samlag inte det som ger en njutning, utan de flesta behöver även någon stimulans på exempelvis klitoris för att kunna få en orgasm, eller för att tycka att det är skönt. Hur du och din partner väljer att ha sex är upp till er. Smeksex och oralsex är också sätt att ha sex på. Det är viktigt att det som man väljer att göra känns bra för båda.

Många tjejer undrar om första gången gör ont. Sex ska inte göra ont, men kan göra det om man inte är tillräckligt upphetsad, våt eller för att man spänner musklerna i slidan. Det finns ingenting som går sönder första gången man har sex, det är en gammal myt. Blöder man vid samlag beror det oftast på att det skapats små sprickor och sår i slemhinnorna. Genom att använda glidmedel och slappna av, minimerar man risken för att blöda eller få ont. Ofta blir inte den första gången som man har tänkt sig, och det kan vara bra att redan innan samlaget prata om att man kanske är nervös och att man då spänner sig. Om samlaget inte är skönt, prova något annat!

 

Många killar funderar på vad som händer om man inte får stånd i den önskade situationen. Ibland kan nervositet eller prestationsångest påverka penisfunktionen. Man kan diskutera om att det kan ske tillsammans med partnern i förväg och då också ge båda utrymme att misslyckas. Första gången och många gånger efter det är övning och ett gemensamt äventyr, sex ska vara lekfyllt och roligt. Ingen föds till att vara fantastisk i sängen, övning ger färdighet.

Oftast blir inte den första gången som i filmerna – det händer inte i ett herrgårdsslott och det finns ingen fiolmusik som spelas i bakgrunden. Om du märker att första gången gick helt åt pipsvängen, bör du inte beskylla dig själv för det. Om kondomen går sönder är det viktigt att agera ansvarsfullt och se till att du inte har utvecklat sexuellt överförbara sjukdomar eller blivit gravid. Alla gör misstag, och genom att lära sig av dem kan du göra smartare nästa gång. Om du varit med om en upplevelse som skapat obehag i dig och som känns jobbig att tänka på är det viktigt att prata om den med någon som lyssnar.

Du kan alltid ta kontakt till Barn- och ungdomstelefonen samt nätbrevstjänsten då du har frågor om sex, kroppen eller om den första gången.

 

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top