Hoppa till innehållet

Redo för sex?

  • Sex har man för att man själv vill, inte för att någon annan vill eller förväntar sig att man skall ha det.
  • Du behöver inte rusa in i sexvärlden i onödan, du kan vara intim och i en relation utan att ha sex.
  • Alla har sexuellt självbestämmande. När det gäller sexualitet och sex behöver du inte göra något du inte vill göra.
  • Lyssna på dina egna känslor. Du kan alltid säga NEJ.
  • Alla har rätt att skydda sig själva och respektera sina egna principer och gränser.
  • Alla framskrider med sin sexualitet i sin egen takt.
  • För tidiga sexuppleveler kan göra med skada än nytta
  • Sex är inte ett måste eller någonting som man behöver göra.

I Finland strävar lagen också efter att se till att varje barn och ungdom ska få leva så säkert som möjligt. Det är därför det är förbjudet att ha sex med någon under 16 år. Det innebär ändå att det är tillåtet att vara tillsammans och ha sexuella relationer med någon annan liknande ålder och mognad. Lagens syfte är att skydda unga från sexuella relationer med vuxna.

Du kan använda sexualitetstrappan (länk finns längst ner på sidan) för att se de olika stegen i den sexuella utvecklingen. Alla steg i den sexuella utvecklingen har sin egna uppgift.

Att ha smeksex är att ta ett stort steg och en ny nivå, eftersom man då redan behöver ha mod och vilja att dela med sig av sin kropp och få beröring av sin partner. Upphetsning är en skön känsla som kan uppkomma av kyssar och av att någon annans händer söker sig längs kroppen. Under smeksex kan båda parter lära sig om vad som känns bra för den andra, och det finns ingen brådska att ha samlag ännu. Även när det gäller smeksex så är det viktig att båda vet att smekningen ska och måste sluta om den ena vill det.

Många människor är blyga med sina egna kroppar under lång tid, och det är en känsla som är värd att lyssna på. Det kan vara bra att prata med din partner. Om din partner verkligen älskar dig, kommer hen att orka vänta på att du blir redo. Du har ingen skyldighet att göra något med någon bara för att den vill. Det är din kropp, och det blir bättre för alla om båda känner sig redo och trygga med det ni vill göra. Drömmar och fantasier är tillåtna för alla, så det är bra att lära sig att njuta av dem först.

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top