Hoppa till innehållet

Kan det bli kärlek?

Förälskelse är en fantastisk känsla. När förtjusningen passerar, darrar händerna och hjärtat känns som att det snart hoppar ut ur bröstet. Tror du att han la märke till mig? Tycker hon om mig? Hur kan jag närma mig hen?

När kärleken sätter huvudet på spinn känner du dig glad och osäker på samma gång. Du skulle vilja skrika dina känslor ut till hela världen, men nära den du är kär i blir tankar knutna, och alla ämnen som du kommer att tänka på känns töntiga. Men ändå skulle inget kännas bättre än att vara nära den fantastiska personen.

I tidiga tonåren är förtjusningen ofta någon som befinner sig på ett onåbart avstånd. Tankarna kan sväva till avlägsna bekanta och drömmar om populära skådespelare. Långsamt kan man börja förälska sig i personer som finns närmare. Klasskamraten börjar kännas intressant och kan väcka starka känslor av förälskelse.

Många människor kan ha erfarenheter av hur det är att vara kär i samma person som en vän. Tillsammans kan man beundra och iaktta personen, vart han tittat och hur han beter sig. När du berättar för en god vän om din förtjusning kan man samtidigt också öva på reglerna i vänskapen och hur man tar sig över konflikter. Det man lär sig om relationer med vänner, skapar en bra grund för senare relationer och förhållanden.

 

Vid någon tidpunkt kan det kännas som att du inte längre vill följa din förälskelse på avstånd, utan ta ett steg närmare den du är förtjust i.  Hur närmar man sig då den mest fantastiska personen i världen?

  • Våga vara dig själv och bete dig på det sätt som känns bäst.
  • Se personen i ögonen och le. Det bevisar att du har lagt märke till personen. Vänlighet kommer sannolikt att besvaras med vänlighet!
  • Du kan säga hej till personen när ni ses, och röra dig där var din förtjusning också rör sig.
  • Du kan prata med en förälskelse om helt vanliga saker som tv-serier eller musik.
  • Det kan vara lätt att närma sig någon via sociala medier.
  • Ibland kan kompisar vara budbärare. I allmänhet görs dock det bästa intrycket om du själv vågar ta initiativet.
  • Att på ett aggressivt eller attackerande sätt närma någon, lönar sig inte, då det kan skrämma den du tycker om. Att få den andra att känna sig omtyckt, ger en härlig känsla. Och du kan njuta av den härliga pirriga känslan av att vara kär!

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top