Hoppa till innehållet

Olycklig kärlek

Vi blir kära och förälskade i många människor genom våra liv. Om du inte har känt kärlek tillbaka, kan det kännas som att det är något fel på dig. Men du har troligtvis bara inte mött den rätta än. Det är viktigt att tro på sig själv och känna att du är värdefull precis som du är. Det viktiga är vad du tycker om dig själv – inte vad andra säger.

Om du möter en person som känns intressant eller som väcker pirriga känslor i dig, kan det löna sig att vara den aktiva och bekanta dig med personen för att på något sätt visa att du är intresserad. Det kan verka skrämmande och svårt, men du kan redan i förväg tänka på olika sätt att närma dig någon som du är intresserad av. När du är dig själv och lär känna människan kommer du nog få veta om du vill och om det är möjligt att lära känna varandra bättre.

Ett förhållande kan ta slut. Det är ofta den ena som vill göra slut, även om den andra personen fortfarande vill fortsätta relationen. Att avsluta ett förhållande är inte lätt. Den som gör slut och kanske kommer att såra den andra kan känna skuldkänslor och osäkerhet.

Om känslorna har förändrats är det bra att berätta om det så ärligt som möjligt, men på ett snällt sätt och med respekt för den andra. Att skicka ett meddelande kan verka som ett enkelt sätt, men det skulle vara bättre att diskutera frågan ansikte mot ansikte och ange orsakerna till varför man vill göra slut. Det är ändå alltid svårt att göra slut och det kan ta tid för alla inblandade att komma över det. Att vara vänner kanske inte fungerar, åtminstone inte genast efter att man gjort slut.

Du kan inte tvinga fram kärlek, och ingen vill leva i ett förhållande där den ena inte har det bra. När ett förhållande tar slut kan många undra om det var något fel på en själv eller om något kunde ha gjorts annorlunda. I tonåren kan känslor av förälskelse förändras eller så är man kanske ännu inte redo för ett seriöst förhållande. Det gör det lättare att komma över ett förhållande om man tillsammans kan diskutera med den andra varför förhållandet slutade och vad som var bra med det. Ibland kan det vara lättare att skriva ett brev till någon och få uttrycka sig igenom det.

Nästan alla  under sin livstid gå igenom känslan av ensamhet och övergivenhet som uppstår när ett förhållande tar slut. I slutändan är det väldigt få som på ålderdomshemmet sitter tillsammans i en gungstol i sällskap med sin första kärlek. Men att göra slut gör alltid ont, och det har man rätt att sörja.

Det kan kännas som att du aldrig kommer återhämta dig från en så stor sorg. Vanligtvis tar det en stund att komma över det skedda, och det är bra att ge utrymme för känslor av besvikelse och sorg. När man är hjärtekrossad får gråten en att må bättre. Om du är den som lämnats, är det bra att komma ihåg att ingen kan tvinga någon att vara tillsammans, hur mycket man än skulle vilja det. Vänner kan också vara till stor hjälp, och många av dem har kanske också upplevt hjärtesorg någon gång. Jobbiga känslor kan man också få utlopp för genom olika aktiviteter, som hobbyer. Till exempel kan träning, att rita, musik eller skrivande vara bra sätt att hantera dina känslor och tankar.

Att komma över besvikelser är en viktig del av att växa upp. De lär dig att förstå dig själv och dina egna känslor bättre, och att inse att tiden verkligen läker sår – även om det är svårt att tro när du känner dig som den mest olyckliga i världen. Det lönar sig inte att rusa in i ett nytt förhållande direkt. Det är rättvist mot både dig själv och andra att först ta itu med frågor som rör den tidigare relationen och den eventuella besvikelsen i fred.

  • Var inte rädd för ångesten. Försök att acceptera att det känns jobbigt just nu.
  • Påminn dig själv om att det du går igenom nu, hör till när man är en människa. Det finns andra runt omkring dig som genomgår samma smärta, du är inte ensam.
  • Prata om att du mår dåligt och gråt. Uttryck dina känslor på det sätt som känns bra för dig.
  • Lyssna på tröstande musik.
  • Skriv dagbok och få ut alla dina bekymmer och all smärta genom text.
  • Skapa konst, måla, spela, vad som helst. Sätt in alla dina känslor i det du gör.
  • Kom ihåg att du inte alltid kommer känna denna ångest. Oavsett kärleksbekymmer eller uppbrott så kommer du så småningom komma över det.
  • Gör saker du gillar.
  • Ta väl hand om dina grundläggande behov genom att äta hälsosamt och sova tillräckligt.
  • Motionera och svettas, eftersom träning lindrar ångest.

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top