Hoppa till innehållet

Sexting, grooming, sexuellt laddade meddelanden... Känner du till dessa termer?

Nakenbild = Till exempel en bild på könsorgan, bröst eller rumpa. Till nakenbilder kan också räknas lättklädda bilder som till exempel en bild på en person i underkläder.

Grooming = En vuxen frågar och pressar en minderårig, till exempel genom att ställa frågor relaterade till sex eller relationer, och försöker locka den minderåriga till sexuella handlingar eller till att skicka sexuellt innehåll.

Läs också – En vuxen kan framföra sig som en ungdom på nätet

Medieinnehåll = Alla typer av innehåll som kan överföras digitalt. Till exempel röstmeddelanden, bilder, videor, texter, memes och podcasts.

Porr = Porr hänvisar vanligtvis till videor där man har sex. Porr är skådespelat sex och motsvarar oftast inte verkligheten av en sexakt. Det finns många typer av porr till exempel amatörporr och sådant som görs av professionella.

Läs mer om porr här

Skickande av sexuellt laddade meddelanden = Till exempel att prata om sexuella upplevelser, onani eller sexuella preferenser.

Sexting = Sexuella meddelanden, till exempel sms om fantasier. Sexting kan också handla om att skicka och ta emot röstmeddelanden och nakenbilder.

Sexuella trakasserier = Till exempel att på ett olämpligt sätt kommentera ett utseende eller röra vid någon annan utan tillstånd. Det är även att skicka bilder eller sexuella meddelanden till någon annan utan den andra personens samtycke.

Läs mer om sexuella trakasserier på nätet här

Sexuellt våld = Sexuella handlingar mellan en vuxen och ett barn under 16 år utgör sexuellt våld. Sexuellt våld kan också vara att tvinga en annan person att göra sexuella handlingar. Sexuellt våld kräver inte alltid fysisk närvaro och kan även förekomma på nätet. Om en vuxen ber ett barn eller en ungdom om att skicka ett nakenfoto är det frågan om sexuellt våld.

Läs mer om sexuella trakasserier och sexuellt våld här

Samtycke = Samtycke är den viktigaste delen av en hälsosam sexuell kommunikation i en relation. Samtycke från båda eller flera parter krävs alltid innan du till exempel skickar och tar emot bilder. Om en av parterna säger att han inte vill göra något eller känner sig obekväm måste det alltid respekteras och akten stoppas. Alla har rätt att säga nej.

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top