Hoppa till innehållet

Egenproducerat sexuellt innehåll

Nakenbilder, nudes och dickpicks? Lättklädda och avslöjande videor? Förföriska och sexuella röstmeddelanden? Egenproducerat sexuellt innehåll kan finnas av olika slag. På nätet är det lätt att stöta på sexuellt innehåll. Innehåll kan produceras av vem som helst, även privatpersoner.

Alla har rätt till sexualitet. Trygga och positiva relationer gör att du kan fatta beslut som stöder ditt sexuella välbefinnande. Det kräver att du vet vad du vill och vilken typ av saker som är bra för dig. Ibland kan det verka som en bra idé att skicka intima bilder till en man sällskapar med eller en vän. Det är dock värt att alltid överväga det noggrant på förhand.

Det att man skickar egenproducerat sexuellt innehåll, till exempel nakenbilder, till någon bör övervägas noggrant. Tänk på följande saker innan du skickar innehållet:

  • Vem skickar du innehållet till? Vet du vem som faktiskt är på andra sidan skärmen? Det är viktigt att du vet till vem du skickar material om dig själv så att ditt material inte hamnar i fel händer.
  • Vill den andra personen ha sexuellt laddade meddelanden eller sexuellt innehåll från dig? När du skickar sådant innehåll måste du se till att det också är ok för den andra parten att motta innehållet.
  • Litar du på personen? Är du säker på att personen inte kommer att dela ditt innehåll med sina vänner eller sprida det på sociala medier? Om din bild till exempel sprids på nätet kan det vara svårt att få bort den.
  • Fundera på saken några gånger under olika tillfällen och dagar. Kommer du fortfarande att vara av samma åsikt till exempel nästa dag? Ibland kan vårt omdöme misslyckas och våra sinnen kan förändras. Ibland kan det vara bra att sova på saken och fundera på saken ännu nästa dag.
  • Är den andra parten en person i samma ålder som du eller är det frågan om en vuxen? Kom ihåg att en vuxen aldrig ska närma sig ett barn eller en ungdom i sexuellt syfte. Det är ett brott.

Om en vuxen har kontaktat dig med ett sexuellt syfte, rapportera det till Rädda Barnens ”Nettivihje” så snabbt som möjlig och prata om händelsen med en trygg vuxen runtom dig.

Du kan komma åt Rädda Barnens “Nettivihje” här

Om du är helt säker på att du vill skicka sexuellt material till en annan person och du har försäkrat dig om personens identitet, är det viktigt att du även kommer ihåg samtycke. Den andra partens samtycke behövs alltid och måste respekteras.  Samtycke innebär att den andra parten är ok med att motta  sexuellt laddade meddelanden, bilder eller videor. Du får inte skicka foton eller videor till någon utan samtycke. Dessutom ska ingen pressas att skicka material.

Samtycket måste vara ömsesidigt. Om du vill skicka eller ta emot material, fråga gärna den andra parten. Kom dock ihåg att alltid vara respektfull och förstående mot den andra. Om den andra inte vill skicka eller ta emot materialet måste beslutet respekteras.

Samtycke är något som måste efterfrågas varje gång. Till exempel, om den andra personen har gått med på att skicka bilder en gång tidigare, garanterar det inte att hen kommer att vilja göra det igen. Kom ihåg att inte anta och se alltid till att den andra personen är ok med sexuellt laddade meddelanden, bilder eller videor.

Då och då kan det tyckas svårt att säga nej till saker eftersom vi inte vill kränka andra människor. Men om något får dig att känna dig obekväm eller ångestfylld, har du rätt och skyldighet att säga nej till den andra parten. Det finns ingen anledning att behaga någon, särskilt när det bryter mot dina egna gränser eller känns obekvämt för dig. Att erkänna sina egna gränser är inte en svaghet, utan en styrka. Det är värt att öva på att dra gränser även i vardagen. Våga säga nej och berätta hur du känner. Om den andra parten inte accepterar ditt svar är det värt att tänka på om du vill umgås med en person som inte respekterar dig och dina önskemål.

Om en part ber om ditt samtycke till att skicka eller ta emot materialet och du vill samtycka, ska du meddela den andra parten om det. Efter samtycke från båda parter är det värt att skapa gemensamma och tydliga spelregler för materialet. Det är också viktigt att komma ihåg att avtalet inte får brytas senare, oavsett vad som händer. Det kan vara bra att ta bort sexuellt laddade meddelanden, bilder och videor från ens egen telefon/dator direkt efter att man fått dem och absolut inte dela dem med andra under några omständigheter. Inte ens om ni senare inte är i ett förhållande eller ens gillar varandra. Tänk på att när du delar foton eller annat innehåll som publicerats av någon annan kan du begå ett brott.

  • Hur kan innehåll som skickats av en annan person användas? Kom överens om att ta bort innehållet tillsammans. Det är viktigt att diskutera spelreglerna så att innehållet inte hamnar i fel händer eller sprids på nätet när som helst.
  • Vem har tillstånd till materialet? Rätt svar: alltid avsändaren. Det är värt att göra det klart att materialet inte ska visas för eller delas med andra.
  • Kommer materialet att raderas efter att den har tittats eller lyssnats? Respektera vad ni har kommit överens om.
  • Kommer automatiska säkerhetskopior och molntjänster att stängas av medan materialet skickas? Många tjänster säkerhetskopierar data, bilder, videor och inspelningar till molnservrar. Du bör se till att materialet inte lagras där och senare hamnar i fel händer.
  • Tänk på att om det finns ett avtal om att ta bort meddelanden, foton och videor kan du begå ett brott om du behåller dem efter det
  • Ni kan båda begå ett brott om ni delar innehåll som den andra skickat utan tillstånd

Om du vill skicka sexuellt innehåll till någon ska du komma ihåg åtminstone följande:

  1. Ta ett foto eller en video där man inte kan känna igen dig. Beskär ansiktet, ärr, tatueringar och alla kännetecknande egenskaper ur bilden.
  2. Ta ett foto eller en video med en oigenkännlig bakgrund. Beskär saker och prylar från bakgrunden.
  3. Var noga med att diskutera spelreglerna för sexuellt laddade innehållet. Kom ihåg att respektera de överenskomna reglerna.
  4. Skicka inte personlig information, foton eller videor till främlingar. Du kan inte alltid vara säker på den andra personen.
  5. Om du är minderårig, acceptera inte sexuellt innehåll (meddelanden, bilder, videon) från en vuxen eller skicka egenproducerat innehåll. Den vuxna begår i detta fall ett brott. Om du blir sexuellt kontaktad av en vuxen, berätta för någon du litar på omedelbart.
  6. Om dina nakenbilder eller annat känsligt innehåll sprids på nätet, berätta för en vuxen omedelbart och be om hjälp. Du kan också anmäla vad som hänt till Rädda Barnens ”nettivihje” eller polisen. Var inte ensam i situationen och kom ihåg att agera snabbt.

 

 

 

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top