Hoppa till innehållet

En vuxen kan framföra sig som en ungdom på nätet

Det kan finnas vuxna på internet som agerar fel mot barn och ungdomar. En vuxen ska aldrig närma sig ett barn under 16 år i ett sexuellt syfte, varken genom meddelanden, gester eller handlingar. Sådana ageranden utgör sexuellt våld och är straffbara enligt lag.

En del vuxna kan ljuga om att de är unga för att få den unga att svara på sina egna meddelanden. Många av dessa vuxna kan vara riktigt bra på att utge sig för att vara någon annan och kan ha gjort det länge, möjligen mot andra barn eller ungdomar också. En vuxen kan till exempel använda bilder eller videon på någon annan ungdom för att ljuga om sin ålder. Skyll inte på dig själv om du blir lurad!

Vuxna har vanligtvis sina egna vuxna vänner. Vänskapen mellan en vuxen och ett barn eller ungdom är ofta relaterad till familje- eller släktrelationer, familjevänner eller är till exempel vänskap mellan en gudmor och ett gudbarn. Det är bra att överväga varför denna främmande vuxna vill vara exakt din vän. En vuxen kan kommunicera och bygga förtroende under lång tid genom att prata om vanliga saker först, så att vänskap med hen kan börja kännas viktig och meningsfull för dig. Situationen kan dock förändras och gå snabbt redan under de första meddelandena.

Om du misstänker att du har stött på en sådan person på nätet, berätta för en vuxen du kan lita på, till exempel en vårdnadshavare, skollärare eller hälsovårdare. Att prata med en vuxen får dig att må bättre. Polisanmäl eller använd dig av Rädda Barnens tipstjänst på nätet. Vi rekommenderar att du anmäler ett brott med en vuxen, men du kan också anmäla det självständigt. Genom att anmäla kan du också skydda andra ungdomar med att inte fler råkar ut för samma.

Rädda Barnens tipstjänst

Om du vill prata med en trygg vuxen om saken kan du alltid vara i kontakt med Barn- och ungdomstelefon med att ringa 0800 96 116 eller med att skriva ett nätbrev via skriv.mll.fi

Läs mer om Barn- och ungdomstelefon och nätbrevstjänsten

Den här artikeln har skrivits i samarbete med Rädda Barnens Tipstjänst-teamet.

Läs också

Hjälp och stöd

Delta!

Back to top