Seksuaalinen häirintä netissä

”Joku tuntematon mies lähetti mulle yksityisviestin netissä. Se kuvaili siinä viestissä miten komee mä oon ja kertoi mitä seksiasentoja se tekis mun kaa, jos nähtäis. Nauroin asialle kavereiden kaa, mut oikeesti mua ahistaa ja kuvottaa tosi paljon.”

Netissä tapahtuvaa seksuaalista häirintää tai hyväksikäyttöä voi olla

  • seksistä kertominen sinulle
  • asiattomia huomautuksia ja kommentteja ulkonäöstäsi tai seksuaalisuudestasi
  • alastonkuvien tai -videoiden pyytämistä tai kiristämistä, niiden levittämistä eteenpäin
  • jos sinua pyydetään riisuuntumaan, tyydyttämään (eli koskettelemaan seksuaalisesti) itseäsi tai harrastamaan seksiä netin välityksellä
  • jos toinen ihminen riisuuntuu tai tyydyttää itseään sinun nähtesi web-kameran välityksellä
  • jos sinulle lähetetään esimerkiksi kuvia sukupuolielimistä tai linkkejä pornosivuille tai -videoihin

Vaikka alle 16-vuotias haluaisi tehdä edellä mainittuja tekoja aikuisen kanssa, on lainvastaista ja seksuaalista hyväksikäyttöä, jos aikuinen tekee tai suuntaa tällaisia tekoja nuorelle. Aikuinen on aina vastuussa tällaisista teosta, se ei ole milloinkaan nuoren vika.

Ilmoita häirinnästä. Pelastakaa Lasten Nettivihje-palveluun voit laittaa matalalla kynnyksellä vihjeen, jos epäilet että olet kohdannut netissä seksuaalista häirintää, houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin (grooming, catfishing) tai muuta seksuaaliväkivaltaa. Sinun ei tarvitse tietää onko kyseessä rikos. Ilmoittamalla suojelet myös muita nuoria.

Jos haluat puhua asiasta luotettavan aikuisen kanssa, ota yhteys MLL:n Lasten ja Nuorten puhelimeen ja chatiin. Yhteystiedot löydät Aiheeseen liittyvät -boksista sivun alareunasta.

Oliko tästä sivusta sinulle hyötyä?

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu