Seksuaalinen häirintä netissä

”Joku tuntematon mies lähetti mulle yksityisviestin netissä. Se kuvaili siinä viestissä miten komee mä oon ja kertoi mitä seksiasentoja se tekis mun kaa, jos nähtäis. Nauroin asialle kavereiden kaa, mut oikeesti mua ahistaa ja kuvottaa tosi paljon.”

Netissä tapahtuvaa seksuaalista häirintää tai hyväksikäyttöä voi olla

 • seksistä kertominen sinulle
 • asiattomia huomautuksia ja kommentteja ulkonäöstäsi tai seksuaalisuudestasi
 • alastonkuvien tai -videoiden pyytämistä tai kiristämistä, niiden levittämistä eteenpäin
 • jos sinua pyydetään riisuuntumaan, tyydyttämään (eli koskettelemaan seksuaalisesti) itseäsi tai harrastamaan seksiä netin välityksellä
 • jos toinen ihminen riisuuntuu tai tyydyttää itseään sinun nähtesi web-kameran välityksellä
 • jos sinulle lähetetään esimerkiksi kuvia sukupuolielimistä tai linkkejä pornosivuille tai -videoihin

Vaikka alle 16-vuotias haluaisi tehdä edellä mainittuja tekoja aikuisen kanssa, on lainvastaista ja seksuaalista hyväksikäyttöä, jos aikuinen tekee tai suuntaa tällaisia tekoja nuorelle. Aikuinen on aina vastuussa tällaisista teosta, se ei ole milloinkaan nuoren vika.

Sinulla on oikeus olla rauhassa, myös netissä

Jos et pidä siitä, mitä sinulle netissä tehdään, kerro se suoraan ja lopeta yhteydenpito häiritsevään ihmiseen.

Häiritseviin viesteihin ei useimmiten kannata vastata. Voit myös kehottaa napakasti toista lopettamaan. Voit sanoa tai kirjoittaa: ”Lopeta. En aio kuunnella tällaisia juttuja” tai ”Jos jatkat tällaisten juttujen kertomista, en enää juttele kanssasi.”

Jos vastapuoli ei noudata kehotustasi, päätä keskustelu, älä vastaa viesteihin ja estä häntä näkemästä sinua kyseisessä palvelussa esimerkiksi muuttamalla yksityisyysasetuksiasi.

Tallenna, ruutukaappaa tai printtaa viestit ja muu sisältö itsellesi. Näin sinulla on todisteita häiritsevistä viesteistä. Ota talteen myös mahdolliset käyttäjätunnukset sekä milloin ja missä palveluissa tai sivustoilla häirintää on tapahtunut.

Kerro asiasta luotettavalle aikuiselle. Yhdessä voitte ilmoittaa henkilöstä sivuston ylläpidolle tai tehdä asiasta rikosilmoituksen. Jutteleminen aikuisen kanssa helpottaa oloasi.

Muista! Olet arvokas, älä alistu huonoon kohteluun netissäkään.

Aikuiset hyväksikäyttäjät

Netissä liikkuu aikuisia, jotka etsivät lapsia tai nuoria, joiden avulla he voivat tyydyttää omia seksuaalisia tarpeitaan. Tällainen toiminta on lain mukaan rangaistavaa.

Jotkut aikuiset saattavat valehdella olevansa nuoria. Aikuisten ja nuorten tulee tietää, että seksuaalinen kanssakäyminen alle 16-vuotiaiden kanssa on laitonta. Tämän takia aikuiset hyväksikäyttäjät voivat valehdella tai huijata omaa ikäänsä. Moni on todella hyvä valehtelija ja toiminut näin jo kauan, mahdollisesti myös muiden lasten tai nuorten kanssa. Ethän siis syytä itseäsi, jos tulet huijatuksi!

Kannattaa olla varuillaan, jos netissä tapaamasi henkilö

 • vie keskustelun usein seksin suuntaan
 • kehuu itseään varsinkin seksuaalisuuden saralla
 • kertoo intiimejä asioita itsestään
 • kyselee yhteystietojasi tai asuinpaikkaasi
 • pyytää sinua lähettämään eroottisia kuvia itsestäsi
 • pyytää sinua riisuutumaan web-kameran edessä
 • ehdottelee sinulle mitä tahansa sinusta epämiellyttäviä asioita
 • kehuu sinua tai ulkonäköäsi monin eri tavoin tai ylitsevuotavan paljon
 • kertoo suoraan olevansa sinua selvästi vanhempi tai valehtelee aluksi ikänsä
 • houkuttelee sinua tapaamiseen tai tarjoaa autokyytiä
 • lupailee tavaroita, vaatteita, alkoholia, tupakkaa, päihteitä tai muuta palkkioksi tapaamisesta
 • vetoaa sääliisi tai omaan yksinäisyyteensä, jotta saisi haluamansa
 • pyytää pitämään ystävyytenne salaisuutena
 • pitää sinua otteessaan, ja sinusta tuntuu, ettet enää pääse hänestä eroon.
 • uhkailee sinua tavalla tai toisella

Hyväksikäyttäjä voi viestitellä ja rakentaa luottamusta pitkäänkin juttelemalla aluksi tavallisista asioista, jolloin ystävyys hänen kanssaan voi alkaa tuntua sinulle tärkeältä ja merkitykselliseltä.

Miten voit toimia, jos epäilyksesi herää? 

Kuuntele tunteitasi. Onko teidän välinen yhteydenpito sellaista, josta voisit kertoa vanhemmillesi tai ystävillesi? Kuuluuko tähän suhteeseen jotain sellaista, joka sinua nolottaa tai josta jää ikävä olo? Se voi tarkoittaa usein sitä, että olet joutunut tekemään jotain vastoin tahtoasi ja sinua on käytetty netissä hyväksi.

Älä lähde tapaamaan netissä tapaamaasi aikuista kasvokkain, vaikka hän lupaisi sinulle mitä. On erityisen epäilyttävää, jos nettituttusi lupailee palkkioksi tapaamisesta asioita tai haluaa tavata muilta salaa.

Uskalla puhua. Aikuinen tekijä on aina vastuussa kaikesta tapahtuneesta. Vaikka olisitkin viestitellyt rohkeasti seksistä, lähetellyt alastonkuvia itsestäsi tai esiintynyt alasti kameran välityksellä, et ole tehnyt mitään väärää! Uskalla kertoa asiasta sinulle tutulle ja luotettavalle aikuiselle myös, vaikka olisitkin jo tavannut arvelluttavan nettitutun kasvokkain. Toimikaa yhdessä luotettavan aikuisen kanssa asian selvittämiseksi ja jotta sinä saat kaipaamaasi tukea ja apua.

Vaikka yhteydenpito tuntuisi jännittävältä, kannattaa itseä suojella. Ansaitset tulla nähdyksi ja kuulluksi muulla tavoin. Mietithän aina tarkkaan kuinka intiimejä asioita itsestään kertoo, millaisia kuvia itsestään netissä julkaisee ja missä ryhmissä ja mitä kuville tai videoille voi tapahtua.

Netissä uhreja etsivät aikuiset ovat taitavia manipuloijia. Ei siis kannata nolostua tai jättää kertomatta asiasta, jos on uskonut heidän kertomuksiaan. Uskalla puhua sinulle tutulle ja luotettavalle aikuiselle, vaikka kertomisen aloittaminen tuntuisi vaikealta. Netissä uhreja etsivillä aikuisilla on usein muitakin nuoria uhreja. Kertomalla tapahtuneesta voit auttaa myös heitä.

Tärkeintä on, että sinä olet turvassa ja hyväksikäyttäjä joutuu teoistaan vastuuseen. Tilanne voi tuntua hävettävältä, mutta muista että vastuu on aikuisen. Uskalla puhua sattuneesta sinulle tutulle ja turvalliselle aikuiselle.

Tilanteissa, joissa epäilet netissä tapaamasi henkilön aikomuksia tai tekoja, sinun kannattaa todeta, että hän haluaa selvästi jotain muuta kuin ystävyyttäsi. Lopeta yhteydenpito ja estä häntä näkemästä sinua netissä ja somessa.

Tieto siitä, miten mahdollisissa hämmentävissä tai oudoissa tilanteissa netissä kannattaa toimia, antaa varmuutta toimia turvallisesti.

Toimi seuraavasti:

 • Älä vastaa hänen viesteihinsä, vaikka hän uhkailisi sinua.
 • Tallenna, kuvakaappaa tai printtaa kaikki yhteydenpitonne.
 • Ota ylös hänen nimimerkkinsä ja nettiosoitteet tai sovellukset, joissa olette viestitelleet. Kirjaa ylös myös, jos tiedät hänestä tarkempia tietoja, kuten nimi, paikkakunta, sähköpostiosoite.
 • Kerro hänestä jollekin luotettavalle aikuiselle. Älä kaunistele asioita, vaan kerro rehellisesti kaikki, mitä hän on sanonut ja mitä hän on pyytänyt sinulta.
 • Ilmoittakaa heti käyttämiesi nettisivustojen ylläpitoon hänestä.
 • Tehkää yhdessä poliisille rikosilmoitus. Rikosilmoituksen voi tehdä omalla poliisilaitoksella tai verkossa poliisin sivuilla.
 • Juttele tapahtuneesta turvallisen aikuisen kanssa, jotta saat käsitellä asiaa ja kunnes tilanne ja olosi  helpottuu.

Voit ottaa yhteyttä myös MLL:n Lasten ja nuorten puhelimeen soittamalla numeroon 116 111. Siellä voit jutella luotettavan aikuisen MLL:n vapaaehtoisen kanssa mistä tahansa asiasta. Lasten ja nuorten puhelimen palveluihin voit myös chatata tai kirjoittaa nettikirjeen.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu