Hoppa till innehållet

Du har rätt att vara i fred, även på nätet

Om du inte gillar det som händer eller hur en konversation fortskrider på nätet, har du alltid rätt att avsluta kommunikationen med personen i fråga.

I de flesta fall är det inte värt att svara på störande meddelanden. Du kan också kort och tydligt uppmana den andra personen att sluta. Du kan säga eller skriva: “Sluta. Jag tänker inte lyssna på sådant här” eller “Om du fortsätter att berätta sånt här kommer jag inte att prata med dig längre.”
Om den andra parten inte följer din uppmaning avsluta konversationen, svara inte på meddelanden och blocka dem från att se dig i tjänsten, till exempel genom att ändra dina sekretessinställningar.

Ta skärmdumpar av de störande meddelanden och spara bevis på trakasserande meddelanden. Spara även eventuella användarnamn och skriv upp när och på vilka tjänster eller webbplatser trakasserierna har förekommit. Du kan också rapportera en profil som beter sig störande till tjänstadministratörerna.
Berätta för en vuxen som du litar på. Att prata med en vuxen får dig oftast att må bättre. Rapportera vid behov även till polisen. Du behöver inte veta om det är ett brott. Genom att anmäla kan du också skydda andra ungdomar från att råka ut för samma sak.

Kom ihåg! Du är aldrig skyldig till de trakasserier du upplever.

Du kan även skicka ett tips med låg tröskel till Rädda Barnens tipstjänst på nätet om du misstänker att du har stött på sexuella trakasserier, grooming, catfishing eller annat sexuellt våld på nätet. Du behöver inte veta om det är ett brott. Genom att anmäla skyddar du också andra ungdomar från att råka ut för samma sak.

Rädda Barnens tipstjänst på nätet

Om du vill prata med en trygg vuxen om saken kan du alltid vara i kontakt med Barn- och ungdomstelefonen med att ringa 0800 96 116 eller med att skriva ett brev via skriv.mll.fi

Barn- och ungdomstelefon samt nätbrevstjänsten

Den här artikeln har skrivits i samarbete med rädda barnens Nettivihje-team.

Back to top