Hoppa till innehållet

Vad kan du göra om du blir misstänksam?

Är kommunikationen mellan dig och personen du talar med på nätet något du kan dela med dina föräldrar? Är det något med meddelanden som generar dig eller får dig att må dåligt? Det kan betyda att det är frågan om ett brott och att du har blivit felbehandlad.
Gå inte och träffa en vuxen du träffat på nätet ansikte mot ansikte, oavsett vad du blivit lovad. Det är särskilt misstänksamt om personen du träffat på nätet lovar saker som belöning för att träffas eller vill träffas i hemlighet från andra.

Den vuxna är alltid ansvarig för allt som händer. Även om du skulle ha skickat sexrelaterade meddelanden, skickat nakenbilder av dig själv eller begått sexuella handlingar framför kameran, har du inte gjort något fel! Våga berätta för en bekant och pålitlig vuxen om det som hänt även om du redan skulle ha träffat ansikte mot ansikte med en suspekt människa du lärt känna på nätet. Prata med en trygg vuxen och fundera tillsammans på hur saken kunde redas ut och hur du kunde få det stöd och den hjälp du skulle behöva.

Även om du tycker att det är spännande att hålla kontakten är det värt att skydda sig själv. Du förtjänar att bli sedd och hörd på andra sätt. Tänk alltid noga igenom hur intima saker du berättar om dig själv, vilken typ av bilder du lägger ut på nätet och i vilka grupper samt vad som kan hända med bilderna eller filmerna.

Vuxna som närmar sig unga med ett sexuellt syfte på nätet är skickliga manipulatörer. Man behöver inte vara generad eller låta bli att berätta om man har trott på vad en sådan manipulatör säger. Våga prata med en vuxen du känner och litar på, även om det verkar svårt att börja berätta.

Förutom att berätta för en trygg vuxen är det jätteviktigt att polisanmäla personen eller tipsa om det till Rädda Barnens tipstjänst på nätet. Vi rekommenderar att du anmäler ett brott tillsammans med en vuxen, men du kan också anmäla det självständigt. Genom att anmäla kan du också skydda andra ungdomar från att råka ut för samma.

Det viktigaste är att du är trygg och att gärningsmannen ställs till svars för sina handlingar. Våga prata om det som hänt med en bekant och trygg vuxen.

Om du har misstankar om avsikterna eller handlingarna hos en ny bekantskap du träffat på nätet är det oftast bra att lita på sin magkänsla. Det kan vara så att hen faktiskt vill ha något annat än din vänskap och kanske agerar med fel avsikter. I dessa situationer: sluta kommunicera och blockera personen på nätet, i spel och på sociala medier.

Att på förhand veta hur man ska agera i möjliga förvirrande eller konstiga situationer på nätet ger en självförtroendet att agera tryggt på nätet.

Anmäl trakasserier. Du kan skicka ett tips med låg tröskel till Rädda Barnens tipstjänst på nätet om du misstänker att du har stött på sexuella trakasserier, grooming, catfishing eller annat sexuellt våld på nätet. Du behöver inte veta om det är ett brott. Genom att anmäla skyddar du också andra ungdomar från att råka ut för samma.

Rädda barnens tipstjänst på nätet

Om du vill prata med en trygg vuxen om saken kan du alltid vara i kontakt med Barn- och ungdomstelefonen med att ringa 0800 96 116 eller med att skriva ett brev via skriv.mll.fi

Barn- och ungdomstelefon samt nätbrevstjänsten

Den här artikeln har skrivits i samarbete med Rädda Barnens Nettivihje-team.

Back to top