Hoppa till innehållet

Flicka

”Brösten har inte börjat växa på någon annan, och dessutom är mitt ena bröst större än det andra!”

Puberteten hos flickor inleds tidigare än hos pojkar, i genomsnitt i tioårsåldern, då bröstkörtlarna börjar utvecklas. I vilken ålder puberteten inleds är mycket individuellt. Hos vissa flickor börjar bröstkörtlarna utvecklas redan innan de fyllt nio medan andras börjar utvecklas först i 13-årsåldern. De två brösten kan i vissa fall utvecklas olika fort och bli olika stora, vilket kan kännas pinsamt och förvirrande, men detta är helt normalt.

Man kan också oroa sig över storleken på sina bröst. Det kan kännas jobbigt att vara den första flickan som utvecklar bröst, eller den sista hos vilken de ännu inte vuxit. I detta skede är det vanligt att man jämför sig med andra och känner sig obekväm över skillnaderna. De egna formerna kan vara ett känsligt ämne som ger upphov till skam även om det inte finns något att skämmas för.

”När ska man bli orolig om menstruationen ännu inte börjat?”

Lätt vitaktig flytning är ett tidigt tecken på att äggstockarna aktiverats. Åldern för menstruationsstart är högst individuell: hos vissa inleds menstruationen i 9–10-årsåldern medan andra får sin första menstruation först när de fyllt 16. Man börjar lätt jämföra sig med sina jämnåriga, och det kan kännas besvärligt om alla andra redan haft mens och börjat få kvinnliga former. Då kan man uppleva sig vara sämre och avvikande fastän det inte finns någon anledning till detta.

Menstruationen brukar inte vara regelbunden i början utan kan börja när som helst och var som helst. Lyckligtvis finns bindor att köpa i alla affärer och på alla varuhus. Mängden blödning är individuell och varierande, så vissa blöder mer än andra. Det lönar sig att för säkerhets skull bära med sig bindor eller tamponger i ryggsäcken eller byxfickan. Man lär sig ganska fort hur mycket man brukar blöda och hur ofta man bör byta binda.

En del får mensvärkar i samband med eller precis före menstruationen. Detta kan kännas som magont eller ryggvärk. Smärtan kan ofta lindras med värme, motion och receptfria värktabletter från apoteket. Om smärtan är outhärdlig lönar det sig att tala med en hälsovårdare eller läkare.

Menstruationen varar i 3−7 dagar. Det lönar sig att skriva ner i sin kalender när menstruationen började så att man lättare kan hålla reda på den ungefärliga tidpunkten för nästa menstruation. Denna brukar nämligen börja i genomsnitt 28 dagar från den föregående menstruationens startdatum.

Efter att menstruationen börjat avtar i allmänhet längdökningen, och flickor blir bara ca 5 cm längre efter denna tidpunkt. Menstruationen är ett tecken på att man nått fertil ålder och har möjlighet att bli gravid. Detta innebär inte att man borde börja ha samlag eller är emotionellt mogen för det.

”Jag hade alltid varit mycket kort men blev plötsligt längre än många av kompisarna.”

Könsbehåring, fetare hud, ökad längdtillväxt och ökning av muskelmassa och fettvävnad hör till puberteten. Hos flickor inleds tillväxtspurten i genomsnitt i 12-årsåldern, och längden ökar i vissa fall med 8–10 cm per år när den är som snabbast. Innan man börjar växa snabbt på längden växer huvudet, händerna och fötterna. Kroppen får också rundare och kvinnligare former när mängden fettvävnad ökar. Utvecklingen av fettvävnad i nedre delen av kroppen kan leda till onödig oro över att man håller på att bli tjock.

I 15-årsåldern har många flickor i fysisk mening förvandlats från barn till kvinnor. Den mentala utvecklingen fortsätter däremot i flera år till.

Läs också

Hjälp och stöd

Testa din kunskap!

Back to top