Hoppa till innehållet

Fundersam över penisstorlek

Storleken på en penis är något som nästan varje pojke funderar kring i något skede. Penisen börjar växa under puberteten, det vill säga i genomsnitt i 12–13 årsåldern, och kan fortsätta att växa fram till 20- årsålder. Dess tillväxttakt eller slutliga storlek kan inte påverkas.

I genomsnitt är en penis hos en vuxen man ca 6–9 cm då den är i vilotillstånd och ca 9-17 cm i erektion. Man talar om en mikropenis då penisens storlek är mindre än 4 cm i viloläge. Även om det marknadsförs olika läkemedel och operationer för att öka tillväxten av en penis, visar forskning att de inte ändå påverkar penisens storlek. Det är inte heller möjligt att få penisen att växa genom att stretcha eller träna penisen, eftersom penisen inte har muskler utan består av svällkroppsvävnad. Tvärtom kan till exempel stretching skada penisen.

Varje penis är unik och därmed finns det inte en rätt slags penis. En penis kan till exempel vara böjd i vilken riktning som helst. Utseende eller storlek påverkar inte penisens funktion, eftersom penisar i alla storlekar kan användas för att kissa och ha sex. Men om du undrar över din penis funktion eller om du känner smärta, bör du boka tid med en hälsovårdare eller en läkare.

Även om penisens storlek är viktig för många pojkar och har ansetts vara ett mått på maskulinitet, väljer få människor sin partner på grund av penisens storlek. Valet påverkas av helt andra faktorer, såsom ens karaktär och hur man behandlar andra människor. Penisens storlek bör inte heller påverka vänrelationer, och att jämföra penisar eller kommentera dem är inte rättvist. Det finns många sätt att mäta en penis, och en penis kan till exempel se mindre ut då man kollar ovanifrån.

Penisens storlek påverkar inte heller hur njutningsfullt sexlivet kommer att bli, oavsett vilket kön den framtida partnern är. Det finns till exempel mycket lite känsel inuti en slida och de känsligaste områdena i de kvinnliga könsorganen är de yttre delarna. Dessutom är slidan bara 6-12 cm lång, så endast en del av en stor penis kan passa inuti. Samlag är bara en del av sex och en partner kan också tillfredsställas helt utan en penis. Det är bra att inte fokusera endast på penisen som ett medel för att få och ge njutning och se sex som en stund av njutning där man kan använda sin fantasi och söka njutning på många olika sätt.

Läs också

Hjälp och stöd

Testa dina kunskaper

Back to top