Siirry sisältöön

Tyttö

”Kellään muulla ei ole vielä rinnat kasvaneet, ja lisäks toinen rintani on isompi kuin toinen!”

Tyttöjen murrosikä alkaa yleensä poikia aiemmin, keskimäärin 10-vuotiaana, kun rintarauhaset alkavat kehittyä. Murrosiän alkamisajankohdassa on suuria yksilöllisiä eroja. Joillakin tytöillä rintarauhanen voi alkaa kehittyä jo ennen yhdeksättä syntymäpäivää, mutta jotkut odottavat rintojen kehittymistä 13-vuotiaiksi saakka. Rinnat saattavat kehittyä eri tahtiin ja jäädä keskenään hieman erikokoisiksi, mikä voi tuntua kiusalliselta ja hämmentävältä. Se on kuitenkin aivan normaalia.

Myös rintojen koko saattaa huolestuttaa. Voi tuntua vaikealta olla se ensimmäinen tyttö, jolla on rinnat. Tai viimeinen, jolla ne eivät ole vielä kasvaneet. Tässä vaiheessa alkaa helposti vertailla itseään muihin, ja erilaisuus tuntuu ahdistavalta. Omat muodot saattavat arastuttaa tai hävettää, vaikka mitään häpeämisen aihetta ei olekaan.

”Milloin pitäis huolestua, jos kuukautiset ei ole alkanu?”

Lievän valkovuodon ilmaantuminen on ensimmäisiä merkkejä siitä, että munasarjat käynnistävät toimintansa. Kuukautisten alkamisaika on hyvin yksilöllinen: osalla kuukautiset voivat alkaa jo 9−10-vuotiaana, osalla vasta 16-vuotiaana. Itseään saattaa vertailla herkästi muihin ja voi tuntua raskaalta, jos kaikilla kavereilla kuukautiset ovat jo alkaneet ja naiselliset muodot ilmestyneet. Tällöin voi kokea itsensä huonoksi ja erilaiseksi, vaikka siihen ei ole mitään syytä.

Kuukautiset eivät ole alussa säännölliset ja ne voivat alkaa missä ja milloin vain. Kuukautissuojia on onneksi saatavilla kaikissa ruokakaupoissa ja tavarataloissa. Kuukautisvuodon määrä on yksilöllinen ja vaihtelee, toisilla kuukautisvuoto voi olla runsaampaa kuin toisilla. Kuukautisia varten on hyvä varata reppuun tai housujen taskuun mukaan siteitä tai tamponeita. Melko pian oppii itse huomaamaan, kuinka runsasta vuoto on ja kuinka usein kuukautissuoja on hyvä vaihtaa.

Joillakin kuukautisiin liittyy kuukautiskipuja kuukautisvuodon yhteydessä tai juuri ennen vuodon alkamista. Vatsaa voi särkeä tai selkää kolottaa. Kipuihin auttaa usein lämpö, liikunta tai apteekista ilman reseptiä saatavat särkylääkkeet. Jos kivut ovat sietämättömät, kannattaa keskustella asiasta terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.

Kuukautisvuoto kestää 3−7 päivää. Kuukautisten alkamispäivä on hyvä merkitä itselleen ylös vaikka kalenteriin, jolloin on helpompi ennakoida seuraavien kuukautisten alkua. Seuraavat kuukautiset alkavat keskimäärin 28 päivän päästä.

Kuukautisten alkamisen jälkeen pituuskasvu yleensä hiipuu ja pituutta tulee lisää enää keskimäärin 5 cm. Kuukautisten alkaminen on merkki siitä, että lisääntymiskyky on saavutettu ja on mahdollisuus tulla raskaaksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että tarvitsisi aloittaa yhdyntöjä tai olisi vielä valmis siihen henkisesti.

”Olin aina ollut ihan tappi ja yhtäkkiä kasvoin monesta kaverista ohi.”

Seuraavia murrosiän merkkejä ovat häpykarvoituksen ilmestyminen, ihon rasvoittuminen, pituuskasvun kiihtyminen, lihasten kasvaminen ja rasvakudoksen lisääntyminen. Tyttöjen kasvupyrähdys alkaa keskimäärin 12-vuotiaana ja on nopeimmillaan jopa 8−10 cm vuodessa. Ennen varsinaista pituuskasvua pää, kädet ja jalkaterät kasvavat. Myös vartalon muodot pyöristyvät ja naisellistuvat rasvakudoksen lisääntyessä. Alavartaloon lisääntyvä rasvakudos voi saada aikaan turhaa pelkoa lihomisesta.

Kun saavuttaa 15 ikävuotta, monet tytöt ovat kasvaneet fyysisesti lapsen vartalosta naisiksi. Henkinen kehitys kuitenkin jatkuu vielä useamman vuoden.

[helpful]

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top