Hoppa till innehållet

Det här pratar andra barn om

Då du ringer till Barn- och ungdomstelefonen kan du tala med jourisen om precis vad du vill. Ibland kan det ändå kännas skönt att veta vad andra barn har talat om i telefonen. Kom ihåg, att inget ärende är för stort eller litet, för pinsamt eller svårt. Ditt ärende är viktigt.

Det är vanligt att känna sig ensam nu och då. Man kan till och med känna sig ensam då man är tillsammans med andra människor. Ibland kanske man väljer själv att vara ensam medan man ibland önskar att man inte skulle vara det. Det är inte pinsamt att känna sig ensam, det gör vi alla ibland. Våga tala om det, och våga ta emot hjälp.

Barn blir ofta ensamma till exempel efter skolan och brukar då ringa till Barn- och ungdomstelefonen. Andra barn som ringer oss har inte alltid något särskilt de vill tala om och då brukar jourisen fråga om skolan, kompisar, hobbyer eller om något annat som händer just då i barnets liv. Ibland kan det i samtalen också diskuteras hur du mår och ifall du känner dig ensam också t.ex. i skolan. Ibland brukar andra barn också ringa tillsammans med sina kompisar och fundera kring tips på vad de kunde göra tillsammans.

”Jag är hemma hos min kompis o vi vet inte vad vi ska göra”
”Kan vi prata en stund medan jag går hem från skolan?”
”Får jag sjunga en sång?”

Sexualiteten är med oss från att vi föds ända till ålderdomen. I barn- och ungdomen sker många stora ändringar då barn kommer in i puberteten. Den nya kroppen och steget närmare vuxenlivet skapar ofta många frågor, funderingar och känslor.

Det är normalt att barn är nyfikna på att få information om ämnen som har med kroppen och sexualiteten att göra. Sådana frågor brukar andra barn ringa och fråga om i Barn- och ungdomstelefonen. Barn brukar ställa frågor om sin kropp, undra vad något ord betyder, eller bara pröva att diskutera om ämnet som har med sex och sexualitet att göra. Speciellt yngre barn som ringer oss kan ofta uppleva att ämnet är lite pinsamt att diskutera och väljer ofta att ringa tillsammans med en kompis. Ibland kan det också vara lättare att diskutera ämnet med hjälp av en påhittad berättelse och det är helt okej!

”Jag har inte fått mina första mens ännu, är det normalt?”
”vad betyder det att ha sex?”
”Hur masturberar man?”
”Jag tror jag är kär i en flicka”

Det är normalt att känna sig ledsen eller nedstämd ibland. Det är ändå bra att veta att man inte är ensam om att känna så. Att prata med någon om sin oro hjälper alltid. Kom ihåg att du inte är ensam och att det hur du mår har betydelse.

Barn ringer ibland till Barn- och ungdomstelefonen och berättar att de inte mår bra. Tillsammans med jourisen brukar barnet då diskutera om möjliga orsaker till att hen inte mår bra. Orsakerna kan finnas till exempel i familjeförhållanden, svårigheter i skolgången, mobbning eller kompisrelationer. Tillsammans med jourisen brukar andra barn också fundera på möjliga lösningar till situationerna eller orsakerna som får hen att må dåligt. Ibland ringer barn också och berättar att de är oroliga för sin kompis och funderar kring hur kompisen kunde stödas och hjälpas.

”Jag har redan en längre tid mått dåligt.”
”Är det normalt att jag inte orkar stiga upp ur sängen och att jag bara vill sova hela tiden?”

Kompisar har en viktig roll i ditt liv. Kompisars åsikter och beteenden har en stor påverkan på varandra och det är normalt att fundera kring sina egna och kompisars beteenden och åsikter. Det är också vanligt att bli förtjust i någon. Ibland vill man hålla det hemligt medan ibland man kanske vill dela med sig av sin förtjusning med sina kompisar eller till och med den man är förtjust i. Kom ihåg, att du alltid har rätt till dina egna åsikter och att du inte behöver göra saker du inte vill för att få ett godkännande av dina kompisar.

I Barn- och ungdomstelefonen brukar barn fundera kring kompisrelationer, förtjusningar och ibland även problematiken i dem. Ibland berättar barn om att de inte har kompisar eller att de är förtjusta men vet inte vet vad de ska göra med den känslan. Tillsammans med jourhavaren brukar barn fundera till exempel på olika sätt att få kompisar, hur man kunde berätta om sina känslor eller hur man reder upp konflikter med kompisar.

”Jag känner mej ensam i skolan, känns som att alla redan har en kompis och ett gäng. Känns pinsamt att försöka tränga med.”
”Han brukar titta på mej ibland i klassen, tror du det kan betyda något?”
”Jag har lyckats göra min kompis arg på mej, och nu svarar on int på minsa samtal. Jag känner mej hemsk!”

Barns vardag kretsar ofta kring många olika platser och situationer som till exempel skolan, hemmet och olika hobbyer. Det är normalt att barn vill tala i Barn- och ungdomstelefonen om just dessa saker.

Skola och fritid: Barn brukar ofta berätta till jourisen om sina läxor, hur de har det i skolan, ifall de har svårigheter med något och ibland också om lärarna eller ifall de hamnat och byta skola av någon orsak. Många vill också dela med sig av det de gör på sin fritid. Någon vill kanske berätta om en hobby som hen just börjat med, någon annan kanske funderar på att börja med en hobby men vill ännu fundera på sina alternativ.
Hemmet: Det är vanligt att barn ringer och berättar för jourisen om sin familj och hur de har det hemma. Ibland kan det handla om att de vill berätta om att de har det jobbigt hemma. Föräldrarna kanske strider mycket, föräldrarna kanske har skilt sig vilket väcker mycket känslor. Barn kanske saknar sin ena förälder ifall man inte bor på samma ställe, eller så kanske man upplever strul med sina syskon. Barn ringer förstås också och berättar att allting är bra hemma, och kan då till exempel tala om vad familjen gjort tillsammans under veckoslutet.

”Sen är jag stressad när mina föräldrar strider hela tiden. Dom försöker vara som inget sku pågå men jag ser nog. Vad om dom skiljer sig?”
“Idag fick vi mycket läxor i matematiken. Hur mycket är 75 gånger 32?”
”Mina föräldrar gav mig lov att starta en youtube kanal. Hur får jag mer följare?”

Läs mer om skillsmässa här

Mobbning och våld är tyvärr saker som barn kan bli utsatta för i sin vardag. Det är viktigt att veta att man inte är ensam om det och att det inte är pinsamt att berätta för en vuxen att man till exempel blir mobbad.

I Barn- och ungdomstelefonen får vi också samtal från barn som berättar att de blir eller blivit mobbade. Många vill berätta om vad som hänt och önskar att få hjälp till situationen.
Barn kan också berätta att de blivit utsatta för våld endera fysiskt, psykiskt eller sexuellt. Många samtal som handlar om mobbning eller våld kommer från barn som också bara vill skoja om saken. Det är också helt okej, med oss kan man tala om dessa ämnen oavsett om det hänt åt en själv eller inte.
Barn kan också ringa och berätta att de inte vågat berätta om situationerna innan till någon annan. Tillsammans med jourhavaren kan man alltid fundera på vad man kunde göra i situationerna och hur man kunde berätta till en trygg vuxen om saken för att få hjälp till situationerna. Ditt ärende är viktigt, våga berätta.

”Jag har blivit mobbad en längre tid, vad kan jag göra?”
”Först skäller dom ut mig på rasten och sen fortsätter det på instagram. Vad är det för fel på mej?”

I Barn- och ungdomstelefonen får vi också samtal om väldigt blandade ämnen. Det kan handla om aktuella fenomen som olika festligheter, religiösa funderingar eller kanske blir det diskussion om någon idol man gillar.

“Hur blev världen till?”
“Fanns jesus påriktigt?”

Mer om ämnet

Back to top