Siirry sisältöön

Seurustelu

Nuorena ihmissuhdeasiat pistävät usein pään pyörälle. Välillä rakkaus saa uskomaan, että kaikki on mahdollista, toisinaan taas epävarmuus valtaa mielen.

On tärkeää saada rauhassa ihastua ja rakastaa kaukaa, turvalliselta etäisyydeltä. Ihastukset voivat vaihtua pikkuhiljaa iän karttuessa seurustelukokeiluihin, joihin ei ole vielä varhaisnuoruudessa mikään kiire. Tässä vaiheessa vakavat seurustelusuhteet enemminkin jarruttavat ja vievät energiaa muulta kehitykseltä. Tunteidensa myllerryksessä ei välttämättä vielä kykene aitoon vastavuoroiseen seurusteluun, vaikka haluaisikin. Suhteet saattavat olla itsekkäitä ja omia tarpeita tyydyttäviä.

Keskinuoruudessa voi osalla jo olla seurustelusuhteita. Tutkimusten mukaan yhdeksänluokkalaisista tytöistäkin kuitenkin vasta vajaa neljäsosa seurustelee vakituisesti ja pojista vajaa viidesosa.

Jos omassa kaveripiirissä moni seurustelee, voi tuntua siltä, että on aivan yksin seurustelevien ystävien joukossa. Voi tuntua pahalta, kun kukaan ei ole osoittamassa tunteitaan tai pitämässä hyvänä, vaikka kaipaisi toista ihmistä lähelle. Joskus voi käydä niinkin, että se oma ihastumisen kohde alkaa seurustella jonkun toisen kanssa ja tekee kipeää katsoa heitä yhdessä.

Seksiä ehtii harrastaa, vaikkei sitä kokeilisikaan heti kun alkaa haluttaa. Seksuaalisuus on osa ihmistä kehdosta hautaan saakka. Seksiin liittyy myös paljon vastuuta, kuten vastuu toisen ihmisen tunteista, omasta ja toisen terveydestä sekä siitä, ettei uutta elämää pistetä alulle, jos ei olla valmiita vanhemmiksi. Kun muistaa ottaa nämä asiat huomioon, voi huomata, että rakastelu on yksi elämän hienoimmista asioista.

Oliko tästä sivusta sinulle hyötyä?

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Oliko tästä sivusta sinulle hyötyä?

Back to top