Siirry sisältöön

Seurustelu

On tärkeää saada rauhassa ihastua ja rakastaa kaukaa, turvalliselta etäisyydeltä. Ihastukset voivat vaihtua pikkuhiljaa iän karttuessa seurustelukokeiluihin, joihin ei ole vielä varhaisnuoruudessa mikään kiire.

Hyvä seurustelusuhde perustuu kahden ihmisen väliseen tasa-arvoon. Seurustelusuhteessa voi tuntea ja antaa turvallisuutta toiselle ja kumpikin voi ilmaista ajatuksiaan ja tunteitaan vapaasti. Muista, että pelkääminen tai jännittäminen eivät kuulu hyvään suhteeseen.

Keskinuoruudessa voi osalla jo olla seurustelusuhteita. Tutkimusten mukaan yhdeksänluokkalaisista tytöistäkin kuitenkin vasta vajaa neljäsosa seurustelee vakituisesti ja pojista vajaa viidesosa.

Jos omassa kaveripiirissä moni seurustelee, voi tuntua siltä, että on aivan yksin seurustelevien ystävien joukossa. Voi tuntua pahalta, kun kukaan ei ole osoittamassa tunteitaan tai pitämässä hyvänä, vaikka kaipaisi toista ihmistä lähelle. Joskus voi käydä niinkin, että se oma ihastumisen kohde alkaa seurustella jonkun toisen kanssa ja tekee kipeää katsoa heitä yhdessä.

Suhteessa on aina perustarpeita, kuten hyväksyntä, huomio, arvostus, turvallisuus sekä tunteiden ja ajatusten vahvistaminen. Suhteesta tulee sellainen kuin siitä yhdessä kumppanin kanssa tehdään.  Joskus haasteita tuo se, miten nuori jonka itsetuntemus on vasta kehittymässä, pystyy huomioimaan toisen perustarpeet.  Seurustellessa kannattaa keskittyä omaan käytökseen, koska kumppania ei voi muuttaa.

Seksuaalisuus on osa ihmistä kehdosta hautaan saakka. Seksiin liittyy myös paljon vastuuta, kuten vastuu toisen ihmisen tunteista, omasta ja toisen terveydestä sekä siitä, ettei uutta elämää pistetä alulle, jos ei olla valmiita vanhemmiksi. Kun muistaa ottaa nämä asiat huomioon, voi huomata, että rakastelu on yksi elämän hienoimmista asioista. Seurustelukumppanin kanssa yhdessä päättäen seksin harrastamisen aloittaminen tuo molemmille nautintoja ja positiivia kokemuksia. Seksiin kuulu halut, mutta myös turvallisuus ja suostumuksellisuus. Seksiä ei tule harrastaa silloin, jos se herättää pelkoa tai siihen ei koe itse olevansa valmis. Kukaan ei saa pakottaa toista seksiin.

Jokainen meistä voi joskus käyttäytyä huonosti, mutta toista ei saa loukata ja kunnioittavaan yhdessäoloon kuuluu anteeksi pyytäminen. Mikäli toisen käytöksessä on uhkaavia piirteitä, tulee asiaa ryhtyä yhdessä ratkaisemaan keskustelemalla rakentavasti tai hakemalla ulkopuolista ammattiapua.

Lähteet:
MLL 2023
Duocecim terveyskirjasto 2018

[helpful]

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top