Siirry sisältöön

Seurustelu

Seurustelu 

Hyvä seurustelusuhde perustuu kahden ihmisen väliseen tasa-arvoon. Seurustelusuhteessa voi tuntea ja antaa turvallisuutta toiselle ja kumpikin voi ilmaista ajatuksiaan ja tunteitaan vapaasti. Suhteen alussa mukava jännitys kuuluu asiaan, mutta muista että pelkääminen ei kuulu hyvään toista arvostavaan suhteeseen. 

On tärkeää saada rauhassa ihastua ja rakastaa kaukaa, turvalliselta etäisyydeltä. Ihastukset voivat vaihtua pikkuhiljaa iän karttuessa seurustelukokeiluihin, jotka voivat olla eri mittaisia ja joista jokainen voi olla omalla tavallaan merkityksellinen. Jokaisesta seurustelusuhteesta voi oppia jotain itsestään ja koko seurustelemisesta. 

Omassa kaveripiirissä voi tulla eteen sellainen tilanne, että moni kaveri alkaa seurustelemaan, mutta itse ei tunnu löytävän sitä oikeaa. Vaikeat tunteet tässä kohtaa ovat ihan luonnollisia. Voi tuntua pahalta, kun kukaan ei ole osoittamassa tunteitaan tai pitämässä hyvänä, vaikka kaipaisi toista ihmistä lähelle. Joskus voi käydä niinkin, että se oma ihastumisen kohde alkaa seurustella jonkun toisen kanssa ja tekee kipeää katsoa heitä yhdessä. Muista, että jokainen etenee omassa tahdissa, eikä seurustelusuhteen puuttuminen tee sinusta yhtään huonompaa. Kavereille kannattaa avoimesta puhua omista vaikeista tunteista. Ystävyys on ihan yhtä ihanaa!


Hyvä seurustelusuhde on ihana asia ja sen avulla oma itsetuntokin vahvistuu. Kun on kyse ihmisten välisistä suhteista on meillä aina perustarpeita, joiden mukaan tasa-arvoinen ja hyvä suhde kasvaa ja kehittyy. Perustarpeita ovat muun muassa: 

  • hyväksyntä
  • huomio
  • arvostus
  • turvallisuus
  • tunteiden ja ajatusten vahvistaminen.

Seurustelusuhteesta tulee sellainen kuin siitä yhdessä kumppanin kanssa tehdään. Eli ei kannata vertailla muihin, mutta hyvän seurustelusuhteen peruspilarit kannattaa olla kunnossa, niin että molempien perustarpeet huomioidaan. Seurustellessa kannattaa keskittyä omaan käytökseen ja hyvään ja toimivaan kommunikaatioon seurustelukumppanin kanssa. Hyvässä seurautelusuhteessa voi kertoa rohkeasti toiselle omista tunteistaan, toiveistaan ja peloistaan sekä siitä mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei. On todella tärkeää myös oppia kuuntelemaan toisen tuntemuksia. Lue lisää hyvästä seurustelusuhteesta:

Seurustelun ABC

Testaa, tunnetko seurustelun rajat


Jokainen meistä voi joskus käyttäytyä huonosti, mutta toista ei saa loukata ja kunnioittavaan yhdessäoloon kuuluu anteeksi pyytäminen. Mikäli toisen käytöksessä on uhkaavia piirteitä, tulee asiaa ryhtyä yhdessä ratkaisemaan keskustelemalla rakentavasti tai hakemalla ulkopuolista ammattiapua. 


Seksuaalisuus on osa ihmistä koko elämän ajan. Seurustelukumppanin kanssa yhdessä päättäen seksin harrastamisen aloittaminen tuo molemmille nautintoja ja positiivia kokemuksia. Seksiin kuulu halut, mutta myös turvallisuus ja se, että kaikki osapuolet ovat mukana omasta vapaasta tahdostaan ilman mitään painostusta. Seksiä ei tule harrastaa silloin, jos se herättää pelkoa tai siihen ei koe itse olevansa valmis. 

Seksiin liittyy myös paljon vastuuta. Vastuu toisen ihmisen tunteista, omasta ja toisen terveydestä sekä siitä, ettei uutta elämää pistetä alulle, jos ei olla valmiita vanhemmiksi. Kun muistaa ottaa nämä asiat huomioon, voi huomata, että rakastelu on yksi elämän hienoimmista asioista. 

Valmis seksiin?

Lue lisää ekasta kerrasta

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top