Siirry sisältöön

Seurustelu netissä

Netti tarjoaa mahdollisuuksia ihmissuhteille – niin kaveri- kuin seurustelusuhteillekin. Netin kautta voi tutustua uusiin ihmisiin ja olemassa olevia ihmissuhteita voi syventää. Sosiaalisia suhteita luodaan ja ylläpidetään monin eri tavoin digitaalisilla alustoilla. Myös romanttisten suhteiden solmiminen netissä on yleistä.


 • Ihastuminen on ihana tunne. Onpa mukavaa löytää joku joka ymmärtää ja on samalla aaltopituudella. Olethan aina ystävällinen toiselle, et voi heti tietää millaisessa elämäntilanteessa toinen juuri nyt on. 
 • Jos nettituttu on ihan uusi tuttavuus voit edetä pikkuhiljaa tunnustellen miten toinen reagoi kysymyksiisi. Ole kuitenkin suora ja rehellinen, ettei tule väärinkäsityksiä. 
 • Pidätte varmasti monista samoista jutuista. Se on mahtavaa! On kuitenkin varmasti jotain mistä olette eri mieltä. Eri mieltä saa ja pitää olla. 
 • Toisen huomioiminen pienillä jutuilla on välittämistä. Sopikaa yhdessä milloin olette linjoilla saatavilla. Aina ei tarvitse olla tavoitettavissa. Toisen poissaolosta ei kannata heti loukkaantua, vaikka kaipaisi heti kannustavaa kuuntelijaa. 
 • Jos haluat lopettaa yhteisen nettiseurustelun tee se asiallisesti, selkeästi ja rehellisesti. Se on cool! Älä ghoustaa, se ei ole cool. 
 • Nettiseurustelu voi olla todella hieno kokemus!

 • Älä usko nettituttuasi, jos hän kehottaa sinua pitämään suhteenne salassa. Oikea ystävä ei koskaan tekisi sellaista – miksi ihmeessä ystävyyttä tai seurustelua pitäisi salata? 
 • Pikaviestimet, some ja nettipalvelut ovat alustoja, joissa ihmiset pitävät toisiinsa yhteyttä erilaisin keinoin. Alustojen suojissa voi olla helpompaa huijata ja valehdella kuin kasvokkain. Arvioi kaikkia nettikeskusteluja ja keskustelukumppaneita kriittisesti. Eli mieti aina tuntuuko hänen sanomiset oikeilta, järkeviltä tai sopiiko ne liiankin hyvin tilanteeseen. Huijari yrittää aina voittaa sinun luottamuksesi olemalla mukava, helposti lähestyttävä ensin. 
 • Lähetä kavereille ja seurustelukumppanille vain sellaisia kuvia tai videoita joita voisit näyttää vanhemmillesikin. Aina on olemassa riski, että kuva päätyy vääriin käsiin ja lähtee leviämään. Vaikka alastonkuvien ottaminen ja lähettäminen kumppanille saattaa tuntua jännittävältä ja kiihottavalta, kannattaa miettiä, mitä voi tapahtua, jos seurustelu päättyy. Voiko toinen osapuoli käyttää kuvia kiristyksen välineenä tai lähettää eteenpäin? Jos lähetät kuvia kuitenkin, ota sellaisia, joista sinua ei voi tunnistaa (älä näytä tatuointia tai syntymämerkkiä).  
 • Onko kuviasi tai tietojasi levitelty ilman lupaa? Yrittäkää selvittää asia ensin asianomaisen kanssa. Voi olla, että hän ei ole tajunnut tekevänsä mitään väärää. Jos tämä ei auta, ota yhteyttä nettisivuston ylläpitoon tai johonkin aikuiseen, esimerkiksi vanhempaan tai opettajaan, joka osaa auttaa ja viedä asiaa kanssasi eteenpäin. 
 • Kun tapaaminen on sovittu mieti, missä treffaat nettitutun. Ota kaveri mukaan ja sovi ensimmäinen tapaaminen julkiselle paikalle, esimerkiksi kahvilaan tai kauppakeskukseen. Huijari voi myös keksiä erilaisia syitä miksi ei voi tulla juuri nyt kahvilaan tai kauppakeskukseen. 

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top