Siirry sisältöön

Sydänsuruja

Ihastumme ja rakastummekin useisiin ihmisiin elämämme varrella.

Jos ei ole saanut vastarakkautta, voi tulla mieleen, että itsessä on jotakin vialla. Joskus vaan sopivaa ihmistä ei ole vielä tullut kohdalle. On tärkeää luottaa itseensä ja uskoa olevansa arvokas juuri sellaisena kuin on. Ratkaisevaa on se, mitä itse ajattelee itsestä – ei se, mitä muut sanovat.

Jos kohdalle sattuu henkilö, joka tuntuu kiinnostavalta tai herättää ihastuksen tunteita, kannattaa olla itse aktiivinen ja tehdä tuttavuutta tai osoittaa jollain tavalla olevansa kiinnostunut.

Se voi tuntua pelottavalta ja hankalalta, mutta etukäteen voi jo miettiä erilaisia keinoja lähestyä kiinnostuksen kohdetta. Kun on oma itsensä ja tutustuu ihmisiin, myöhemmin kyllä selviää, onko tutustumisen mahdollista syventyä.

Seurustelusuhde voi tulla tiensä päähän. Usein käy niin, että toinen haluaa erota, vaikka toinen haluaisi vielä jatkaa.

Suhteen lopettaminen ei ole helppoa. Syyllisyydentunteet ja epävarmuus saattavat vaivata sitä, joka joutuu tuottamaan toiselle tuskaa ja katkaisemaan suhteen.

Jos tunteet ovat muuttuneet, on asia hyvä kertoa mahdollisimman rehellisesti, mutta hienotunteisesti ja toista arvostaen. Tekstiviesti voi tuntua helpolta tavalta, mutta asiasta olisi parempi keskustella kasvotusten ja kertoa eron syyt.

Eroaminen on kuitenkin aina vaikeaa, ja saattaa kulua aikaa, ennen kuin osapuolet pääsevät asiasta yli. Ystävyys ei ehkä onnistu ainakaan heti eron jälkeen.

Rakkautta ei voi pakottaa, eikä kukaan varmasti haluaisikaan elää suhteessa, jossa toisella ei ole hyvä olla.

Seurustelun päätyttyä moni saattaa miettiä, oliko itsessä jotain vikaa tai olisiko jotain voinut tehdä toisin.

Nuoruusiässä ihastumisen tunteet saattavat muuttua tai ei välttämättä ole vielä valmis seurustelemaan kovin vakavasti.

Seurustelusuhteesta toipumista helpottaa, jos seurustelun päätyttyä voisi keskustella toisen kanssa, miksi seurustelu päättyi ja mikä siinä oli hyvää. Joskus voi olla helpompaa kirjoittaa toiselle kirje ja purkaa tuntojaan sitä kautta.

Eron tuskan ja yksinäisyyden ja hylätyksi tulemisen tunteita joutuu lähes jokainen käymään joskus elämänsä aikana läpi. Loppujen lopuksi aika harva istuu mummo- tai vaari-ikäisenä kiikkustuolissa ensirakkautensa seurassa. Silti ero tekee aina kipeää, ja sitä on oikeus surra.

Usein saattaa tuntua siltä, että näin suuresta surusta ei voi toipua koskaan. Yleensä se ei tapahdu aivan käden käänteessä, ja on hyvä antaa pettymyksen ja surun tunteille tilaa. Sydänsurujen kohdatessa itkeminen helpottaa oloa.

Mikäli on jätetty osapuoli, on hyvä muistaa, että ketään ei voi pakottaa seurustelemaan. Myös ystävät ovat kullanarvoinen apu, ja monet heistäkin ovat varmasti kokeneet joskus sydänsuruja. Pahaa oloa voi purkaa myös toimintaan, kuten harrastuksiin. Esimerkiksi liikunta, piirtäminen, musiikki tai kirjoittaminen voivat olla hyviä tapoja käsitellä asioita.

Pettymyksistä selviäminen on tärkeä osa aikuiseksi kasvamista. Ne opettavat ymmärtämään itseä ja omia tunteita paremmin, ja oivaltamaan, että aika todellakin parantaa haavat – vaikka sitä on vaikea uskoa silloin, kun olo on maailman onnettomin.

Heti ei kannata rynnätä uuteen suhteeseen. On reilua sekä itseä että toisia kohtaan, että käsittelee edelliseen seurusteluun ja pettymykseen liittyvät asiat kaikessa rauhassa.

  • Älä pelkää ahdistusta. Yritä sallia itsellesi pohjamudissa ja pahoissa tunteissa harhailu.
  • Muistuta itseäsi, että se mitä nyt käyt läpi, liittyy ihmisenä olemiseen. Sinulla on tälläkin hetkellä monta sielunsisarta ja -veljeä, jotka kärvistelevät samanlaisessa ahdistuksessa.
  • Puhu pahasta olostasi ja itke. Ilmaise tunteitasi sillä tavalla, mikä on sinulle luontaista.
  • Kuuntele lohduttavaa musiikkia.
  • Kirjoita päiväkirjaa ja pura siihen kaikki huolesi ja tuskasi.
  • Luo taidetta, maalaa, soita, mitä vaan. Laita koko tunnelmasi peliin.
  • Muista, että et tule olemaan aina näin ahdistunut. Suurimmankin rakkaushuolen tai eron yli pääsee vähitellen.
  • Tee asioita, joista pidät.
  • Pidä hyvää huolta perustarpeistasi syömällä terveellisesti ja nukkumalla riittävästi.
  • Ota liikunta ja hikitreenit avuksi, koska liikunta lievittää ahdistusta.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top