Hoppa till innehållet

Vänskap

”Ingen förstår mig som Jenna gör”

Du har kanske märkt att ju äldre du blir, desto viktigare blir dina kompisar för dig. Det är helt naturligt att man trivs bättre med sina vänner än med sina föräldrar. Unga i samma ålder förstår oftast bättre det man själv går igenom.

 

Det finns en stor variation av kompis- och vänskapsrelationer där alla relationer är unika. Med någon går allting väldigt smidigt medan man med någon annan måste mer fundera på vad man säger. Ibland blir det även bråk och besvikelser i kompisrelationer, men det hör till. På grund av bråk lönar det sig inte att avsluta vänskapen utan att försöka reda ut problemen tillsammans. Då man löser problem i relationer lär man även viktiga sociala förmågor som man alldeles säkert behöver senare i livet också.

Känslostormarna i tonåren och nära vänskapsrelationer kan vara en utmanande kombination. På grund av det kan det uppstå jobbiga bråk även bland de bästa vännerna. Ibland kan man råka ut för att man blir utfryst, hamnar i ett triangeldrama eller får höra att någon talat illa om en bakom ens rygg. Som värst kan bråk även eggas upp till fysiskt bråk. Ibland kan det vara klokt att be en vuxen om hjälp för att reda ut bråket.

Vårdnadshavarna vill alldeles säkert veta vem barnet rör sig med och med att visa upp sina kompisar ökar även tilliten mellan barnet och vårdnadshavarna. Då vårdnadshavarna är på kartan över barnets vänner, är det även enklare att berätta om det uppstår problem i relationerna.

  • komma överens trots olikheter
  • hitta sätt att trivas med andra människor
  • hitta på intressanta saker att göra tillsammans
  • lita på andra människor
  • diskutera med andra
  • uttrycka dina åsikter
  • uttrycka dina känslor

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top