Hoppa till innehållet

Vänskap

”Ingen förstår mig som Jenna gör”

Du har kanske märkt att ju äldre du blir, desto viktigare blir dina kompisar för dig. Det är helt naturligt att man trivs bättre med sina vänner än med sina föräldrar. Unga i samma ålder förstår oftast bättre det man själv går igenom.

Alla kompis- och vänskapsrelationer är unika. Med vissa kompisar känns allt lätt och smidigt, medan man med andra måste fundera noggrannare på vad man säger. Ibland uppstår det bråk i kompisrelationer och man kanske blir besvikna på varandra, men det hör till. Det lönar sig inte att avsluta en vänskapsrelation på grund av att man hamnat i gräl med varandra. Det lönar sig att i stället försöka reda ut saken tillsammans. Då man löser problem i relationer lär man sig dessutom viktiga sociala färdigheter som man alldeles säkert kommer att behöva senare i livet.

Känslostormarna i tonåren och nära vänskapsrelationer kan vara en utmanande kombination. På grund av det kan det uppstå jobbiga bråk även bland de bästa vännerna. Ibland kan man råka ut för att man blir utfryst, hamnar i ett triangeldrama eller får höra att någon talat illa om en bakom ens rygg. Som värst kan gräl även gå över till fysiskt bråk. Ibland kan det vara klokt att be en vuxen om hjälp för att reda ut bråket.

Vårdnadshavare vill alldeles säkert veta vem deras barn rör sig med och med att visa upp sina kompisar ökar även tilliten mellan barnet och vårdnadshavarna. Då vårdnadshavarna är på kartan över barnets vänner, är det även enklare att berätta om det uppstår problem i relationerna.

  • komma överens med andra trots era olikheter
  • hitta sätt att trivas med andra människor
  • hitta på intressanta saker att göra tillsammans
  • lita på andra människor
  • diskutera med andra
  • uttrycka dina åsikter
  • uttrycka dina känslor

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top