Siirry sisältöön

Aikuinen saattaa esittää nuorta netissä

Netissä voi olla aikuisia, jotka toimivat väärin lapsia ja nuoria kohtaan. Aikuinen ei saa koskaan lähestyä alle 16-vuotiasta lasta seksuaalisessa tarkoituksessa, ei viestein, elein eikä teoin. Tällainen toiminta on seksuaaliväkivaltaa ja on lain mukaan rangaistavaa.

Jotkut aikuiset saattavat valehdella olevansa nuoria, jotta saisivat nuoren vastaamaan omiin viesteihinsä. Moni näistä aikuisista voi olla todella hyvä tekeytymään joksikin toiseksi ja on saattanut toimia näin jo kauan, mahdollisesti myös muita lapsia tai nuoria kohtaan. Aikuinen voi esimerkiksi käyttää jonkun toisen nuoren kuvia tai videota valehdellakseen ikänsä. Älä siis syytä itseäsi, jos tulet huijatuksi!

Aikuisilla on yleensä omia aikuisia ystäviä. Aikuisen ja lapsen tai nuoren ystävyys liittyy usein perhe- tai sukulaissuhteisiin, perheen ystäviin tai on vaikkapa kummin ja kummilapsen välistä ystävyyttä. On hyvä pohtia, miksi tämä vieras aikuinen haluaa olla juuri sinun ystäväsi. Aikuinen voi viestitellä ja rakentaa luottamusta pitkäänkin juttelemalla aluksi tavallisista asioista, jolloin ystävyys hänen kanssaan voi alkaa tuntua sinulle tärkeältä ja merkitykselliseltä. Tilanne voi kuitenkin muuttua ja edetä nopeasti jo ensimmäisten viestien aikana.

Jos epäilet kohdanneesi netissä tällaisen henkilön, kerro asiasta luotettavalle aikuiselle kuten huoltajalle, koulun opettajalle tai terveydenhoitajalle. Jutteleminen aikuisen kanssa helpottaa oloasi. Tehkää ilmoitus poliisille tai Pelastakaa Lasten Nettivihje-palveluun. Suosittelemme rikosilmoituksen tekemistä aikuisen kanssa, mutta voit tehdä ilmoituksen myös itsenäisesti. Ilmoittamalla voit suojella myös muita nuoria.

Pelastakaa Lasten Nettivihje-palvelu

Jos haluat puhua asiasta luotettavan aikuisen kanssa, ota yhteys MLL:n Lasten ja Nuorten puhelimeen ja chatiin. 

Lasten ja nuorten puhelin ja chat

Tämä artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Pelastakaa Lapset ry:n Nettivihje-tiimin kanssa.

Euroopan unionin osarahoittama -logo

The contents of this publication are the sole responsibility of The Mannerheim League for Child Welfare and do not necessarily reflect the opinion of the European Union.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top