Hoppa till innehållet

Sexualitetens trappsteg

En persons sexuella utveckling sker gradvis från lekålder till vuxen ålder. Denna utveckling har beskrivits med hjälp av sexualitetens trappa. Genom att lugnt klättra upp ett steg i taget ger du dig själv tillräckligt med tid för att ta mogna beslut som du mår bra av.

Varje steg har en egen uppgift, där du lär dig vissa saker och som förbereder nästa steg. Det är därför det inte är värt att rusa. Men få människor går igenom varje steg i samma ordning. Om du har hoppat över något trappsteg, kan du alltid gå tillbaka. Det viktigaste är dock att nån gång stanna vid varje steg och lära sig saker relaterade till den trappan.

Genom att långsamt klättra upp för sexualitetens trappor, kommer du att undvika problem i framtiden. Du kan ibland uppleva besvikelser eller misslyckanden, men då kan du gå tillbaka ner för trappan och börja klättra igen i din egen takt. Vilket steg är du på just nu?

På detta steg blir ett litet barn kär i någon som finns i närheten. Flickor vill oftast gifta sig med sin pappa, och pojkar med sin mamma. Barnet får lära känna sin egen kropp och börjar intressera sig för hur flickor och pojkar skiljer sig åt och varifrån bebisar kommer.

På det här trappsteget blir man oftast kär i en känd och populär varelse, till exempel en musik- eller sportidol. Den man är kär i finns på ett tryggt avstånd, långt borta. Kär i kändisar kan man vara under hela livet.

Personen du blir kär i är ofta en bekant person nära dig, till exempel en klasskamrat. Men kärleken är hemlig. Förändringarna som sker i puberteten blir intressanta och du lär dig acceptera din egen kropp.

Nu vågar du berätta för en vän om personen du är förtjust i. Samtidigt utvärderas och lär du dig om vänskap: vilken typ av vän jag är, vem är värd mitt förtroende. Du kan vara mycket intresserad av ditt eget utseende, och din egen kropp jämförs ofta med en väns kropp.

Personen du är kär i får veta om det, ofta genom en anteckning, online eller via en budbärare, men du vågar inte själv vara i kontakt med den du är kär i. Kärlek tillbaka förväntas inte nödvändigtvis, men det viktigaste är att personen vet om känslorna. Förändringar i puberteten i kroppen sker runt denna tid, och onani kan orsaka förvirring. Man är nyfiken på att veta vad som händer i vuxnas sovrum.

På detta steg berättar man utåt om relationen och den visas för alla. Energin går till att vara nära förälskelsen, hålla händer och dela känslan av förälskelse. Sexuell upphetsning tillsammans hör vanligtvis inte till, men att uppleva och dela olika känslor är det viktigaste. När relationen tar slut kan det kännas som världens undergång och påverkar ofta alla delar av livet. Men att överleva kriser skapar en tro på att du kan klara dig själv.

På detta steg finns det redan sexuell upphetsning med i relationen. Kyssar och beröring äger rum i mun- och nackområdet. Ensam under täcket kan du skapa njutning och lära känna din kropp och det som ger dig sexuell njutning. Att kunna behärska och kontrollera sig själv och att respektera sin partner är viktiga delar av detta trappsteg.

Nu känner ni tillsammans efter med en partner vad som känns bra för dig själv och för den andra. Relationen är så säker att båda vet att smekningarna ska upphöra så fort någon vill det. Målet är att uppleva intimitet och lära känna kropparna, att våga sig in i delad njutning.

På detta steg har vi hittat en partner där kärleken är så djup att man vill ha sex. Det kommer att ta tid att komma till den här nivån! Fysiskt samlag och en känsla av kärlek kombineras på ett sådant sätt att älskandet verkligen ger både fysisk och psykisk njutning. På detta steg är det också nödvändigt att ha kunskap om vilka risker det finns och hur man kan skydda sig från dem samt ha förmågan att använda denna kunskap. Förmågan att kunna ta ansvar för sig själv och respektera den andra, ska vara så utvecklad att bådas sexualitet på ett biologiskt, känslomässigt och förnuftigt sätt, tas i beaktande i relationen.

Källa: Korteniemi-Poikela och Cacciatore. Sexualiteten steg för steg, Skolverket  2000

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top