Siirry sisältöön

Seksin harrastaminen

Suomessa lakiin on asetettu suojaikärajaksi 16 vuotta. Se tarkoittaa, että alle 16-vuotiaan kanssa ei saa tehdä seksuaalisia tekoja (kuten tyydyttää itseään, olla yhdynnässä, puhua seksuaalissävytteisiä juttuja tai lähettää paljastavia kuvia/seksiviestejä). 

Nuorten väliset tasavertaiset seurustelu- ja seksisuhteet ovat kuitenkin käytännössä sallittuja. Seksin harrastaminen yhteisymmärryksessä ja molempien osapuolten suostumuksella on sallittu. Tasavertaisuus tarkoittaa sitä, että nuoret ovat iältään ja kehitystasoltaan lähellä toisiaan. 

Seksuaalisuuden portaiden avulla voi tarkastella, missä vaiheessa on itse menossa. Suuteleminen on ison askeleen päässä kädessä pitämisestä. Suudella voi monella tavalla ja oman rakkaan kanssa voi kokea suudellessa ihanaa läheisyyttä. Seksin harrastamiseen ei ole kiirettä, vaikka voisi tuntua siltä, että kaikilla muilla on paljon kokemuksia. Seksiin liittyy paljon väärää tietoa, ja on hyvä tulla tietoiseksi omasta kehostaan, mielihyvästä, kiihottumisestaan ensin. Seksin harrastamiseen liittyvät mielihyvä, kiihottuminen, omat tunteet ja turvallisuus, joita on hyvä pohtia rauhassa yksin ja kumppanin kanssa. 

Katso seksuaalisuuden portaat 

Hyväilyseksi eli petting  on hyvää yhteistä harjoittelua yhdyntää varten. Kiihottuminen on mukavaa tunnetta, jota suuteleminen ja käsien vaeltaminen iholla aiheuttaa. Hyväilyseksissä kumppanit voivat opetella, mikä tuntuu toisesta hyvältä, ja oppivat mistä toinen tykkää. Toisen nautinnon kunnioittaminen on erittäin tärkeää ja sen avulla seksikokeiluista tulee mieluisia kokemuksia. 

Unelmat ja fantasiat ovat kaikille sallittuja, joten niistä on hyvä opetella nauttimaan ensin. Jokaisella on oma vauhtinsa kehityksessä ja seksin harrastaminen voin tuntua todella kaukaiseltakin. Se on ihan ok ja toisen tunteita pitää kunnioittaa. Seksin harrastaminen on nautinnollista, mielihyvää tuottavaa toimintaa, eikä siinä pidä olla mukana mitään pelottavaa, ahdistavaa ja painostavaa Suostumuksellisuus on seksin harrastamisessa a ja o. Kumppanin kanssa on hyvä jutella seksistä avoimesti ja alkaa yhdessä harjoitella mielihyvän tuottamista toiselle. 

Seksin harrastamiseen kuuluu tietysti nautinto, tunteet, kiihottuminen ja mielihyvä. Seksin harrastamiseen liittyy erityisen vahvasti turvallisuus: omasta ja kumppanin turvallisuudesta huolehtiminen. Eli, pitää muistaa tasavertaisuus, oikea tilanne ja suojautuminen. Sukupuolitaudeilta ja ennenaikaiselta raskaudelta pitää muistaa suojautua asianmukaisesti. Kondomit ja muu ehkäisy pitää olla kunnossa ja niistä on yhteisesti päätetty. 

Mitä mun oikein pitäisi tehdä ja miten olla? Entä jos sattuu? 

Oikea aika yhdynnälle on vasta silloin, kun olet itse varma, että todella haluat kokea sen ja ymmärrät mistä on kyse. Kukaan ei voi sanoa oikeaa ikää seksin aloittamiselle, mutta yleensä odottaminen kannattaa. 

  • Kun hyväksyy itsensä, tuntee oman kehonsa sekä seksuaalisuutensa. 
  • Kun vierellä on turvallinen kumppani jonka tunnet ja johon luotat niin seksi tuntuu nautinnolliselta. 
  • Kun pystytte keskustelemaan seksistä avoimesti ja osaatte huolehtia ehkäisystä – niin sukupuolitautien kuin raskaudenkin. 
  • Kun kumpikaan ei painosta toista ja pystyy sanomaan kumppanille, jos haluaa lopettaa. 
  • Kun sinun ei tarvitse pelätä tulevasi hylätyksi, vaikka eka kerta olisikin vähemmän onnistunut. 
  • Kun on sisäistänyt, että seksuaalisuus on erittäin arvokas asia, joka kasvaa ja kehittyy sinun mukana. 
  • Kun osaa kysyä myös toiselta mistä hän tykkää ja mistä hän kiihottuu. 

Seksuaalisiin kokeiluihin tietysti liittyy myös jännitys ja uudenviehätys.  Hetken mielijohteet voivat kuitenkin joskus johtaa ikäviin tunteisiin ja epämiellyttävään olotilaan. Voi myös huomata, ettei sittenkään halua kokea ensimmäistä kertaa juuri nyt, vaikka asiasta olisi keskusteltukin. Turvallisessa suhteessa sen uskaltaa sanoa kumppanille. Jokaisella on oikeus sanoa ”ei” missä vaiheessa tahansa! 

Rakasteluun kuuluu voimakkaita läheisyyden, rakkauden ja halun tunteita, joten se on eri asia kuin pelkkä yhdyntä. 

Tytöt miettivät, voiko ensimmäinen kerta sattua. Asia on hyvin yksilöllinen. Tyttöjen emättimessä on ohut limakalvopoimu nimeltään immenkalvo. Immenkalvon tarkoitus on suojata emätintä. Joillakin immenkalvo voi olla niin tiukka, että yhdynnän yrittäminen tuntuu kivuliaalta. Immenkalvon rikkoutuminen voi tuntua joillakin kipuna ja verenvuotona ensimmäisessä yhdynnässä. Useimmiten immenkalvo kuitenkin löystyy murrosiän aikana ihan itsestään ja voi olla ihan huomaamaton ensimmäisessä yhdynnässä. 

Pojille oman peniksen toimivuus voi tuottaa paineita. Mitä jos tositilanteessa penis ei seisokaan? Joskus suorituspaineet tai ihan vain jännittäminen voivat vaikuttaa peniksen toimintaan. Tilanteesta voi keskustella yhdessä kumppanin kanssa etukäteen ja antaa molemmille tilaa myös epäonnistua. Ensimmäinen kerta ja monet kerrat sen jälkeen voivat olla harjoittelua ja yhteistä seikkailua, ilman sen suurempia paineita. 

Jos huomaa, että eka kerta meni aivan mönkään, ei siitä kannata itseään syyttää tai ahdistua. Uusia mahdollisuuksia varmasti tulee ja omaa valmiutta siihen kannattaa harjoitella. Kaikki tekevät virheitä, ja ottamalla niistä opikseen voi seuraavalla kerralla toimia fiksummin. Jos esimerkiksi kondomin kanssa on ongelmia sen laittamista paikalleen voi harjoitella. Vastuullinen kumppani pitää huolen siitä, että toinenkin saa seksistä nautintoa. Voi myös kysellä toiselta, että mistä hän tykkää, mikä tuntuu hänestä hyvältä. 

Kirjoittaja:  

MLL Nuortennetti. Konsultoitu MLL Pauliina Lyttistä.  

Lähde: Väestöliitto 2023 

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top