Hoppa till innehållet

Gräla på rätt sätt

”Vi hade igen ett bråk med min bästis.”

Att ibland gräla med vänner, familj eller sin partner är naturligt. Ingen relation är en förevig dans på rosor, svåra situationer kommer att uppkomma. Och det är bra – att gräla visar att man vågar uttrycka sin åsikt och att man vågar vara sig själv med den andra. Att prata om det som man är oense om kan vara jobbigt, men det lönar sig. När man hittar en gemensam lösning och kommer överens igen så stärks relationen. Men ett ständigt bråkande, hämnd och surande gör inte gott till någon relation.

Många gräl och tjafs beror på att människor uttrycker sin åsikt på ett sätt som sårar den andra. Man kan tycka olika än någon annan på ett respektfullt sätt, och då även undvika många onödiga gräl. Märker du skillnaden på tonfallen i dessa exempel: ” Är du korkad? Sådär kan man ju inte tänka. Nu gör vi som jag säger!” och ”Sådär kan man också se på saken, men jag tycker att en bättre lösning i den här situationen skulle vara att..”

I bra bråk finns det ingen vinnare och förlorare, utan man kommer fram till en lösning som känns bra för alla inblandade. Att lösa en knepig situation kräver mod. Det skulle vara lättare att inte ta tag i problemet eller att bestämma allt själv, än att verkligen reda ut det som hänt. Det sämsta sättet att gräla är att gå i attack: då strävar man efter att få igenom sin vilja, utan att ta i beaktande hur den andra känner och önskar. Det kan leda till att den andra inte vågar säga vad hen tycker utan går med på den andras vilja och att relationen försämras. Man behöver ändå inte alltid anpassa sig eller försöka göra den andra nöjd, men håll dig lugn! En bra grälare kan ha en åsikt och ändå visa respekt

Ibland måste man uppmärksamma kompisens dåliga beteende. Visste du att: om man vill få till en förändring  är det effektivare att på ett vänligt sätt uppmärksamma den andras beteende än att skälla ut eller hämnas. När man ger negativ feedback åt den andra är det viktigt att inte skylla på den andra, för då kommer inte det du säger få önskad effekt. Om man skyller eller exempelvis säger saker  som ”du gör alltid…” och ”Du har aldrig…” så kommer den andra att börja försvara sig själv och det leder till ett bråk.

Pröva dessa tips:

 • Berätta tydligt vad du skulle vilja att hen skall göra, i stället för att säga vad du inte vill att hen ska göra
 • Prata om det som personen gör, inte om hens personlighet
 • Du kan sakligt berätta hur hens beteende får dig att känna
 • I stället för att hitta fel hos den andra och beskylla hen, försökt att presentera förbättringsförslag och beröm det som är bra med din kompis
 • Berätta varför det skulle vara bra att din kompis gör på ett annat sätt
 • Ge beröm åt din kompis om hur bra det går att prata om sådana saker och hitta gemensamma lösningar

Om vi föreställer oss en situation där din kompis alltid är sen då ni ska träffas. Den här gången har du väntat i 10 minuter utanför biosalongen. Vilken av följande meningar tror du att skulle påverka din kompis på ett bättre sätt? ”Idiot, du är alltid sen! Lär du dig aldrig?! Jag vill aldrig mera gå med dig någonstans!” eller ”Tack för att du skickade ett meddelande om att du var sen, du kunde ha skickat det lite tidigare bara. Det kändes jobbigt att behöva vänta på dig, kunde du skaffa en klocka?”

 • Försök att kontrollera din irritation. När man är arg eller irriterad säger man ofta saker som man ångrar senare.
 • Prata i jag-form, istället för du-form. Alltså utgå från dig själv och det som du har upplevt och dina känslor, inte din kompis. Då undviker du att beskylla hen. “Jag tycker att…” “Jag vill..”
 • Om din kompis har sårat dig, ta inte upp det när du är sur. Lugna ner dig själv först.
 • Märker ni att ni är för upprörda för att prata med varandra, bestäm tillsammans att ni tar en paus och ett klockslag när ni skall prata igen för att reda ut grälet. Håll fast i det.
 • Erkänn dina egna brister. Om du har sårat din kompis, ta ansvar över dina handlingar. Lyssna lugnt om det som sårat och hur det kändes. Be om ursäkt.
 • Säg tydligt det som du vill – Vad är din åsikt och varför.
 • Försök att se på saken från den andras perspektiv också. Var öppen för att ändra åsikt och att mötas i mitten.
 • Lär dig att ge och säga- förlåt
 • Fundera tillsammans på lösningar som känns bra för båda i situationer då ni grälar. Ni kan också tillsammans göra regler för hur ni ska gräla i framtiden

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top