Gräla på rätt sätt
”Vi hade igen ett gräl med min bästis.”
Det är naturligt att ibland gräla med vänner, sin familj eller sin partner. Ingen relation är en ständig dans på rosor, svåra situationer uppkommer i alla relationer. Och det är bra – att gräla visar att man vågar uttrycka sin åsikt och att man vågar vara sig själv med den andra. Att prata om det som man är oense om kan vara jobbigt, men det lönar sig. När man hittar en gemensam lösning och kommer överens igen så stärks relationen. Men att ständigt bråka, hämnas eller sura är inte bra för relationen.
Många gräl beror på att människor uttrycker sin åsikt på ett sätt som sårar den andra. Man kan tycka olika på ett respektfullt sätt, och då även undvika onödiga gräl. Märker du skillnaden på tonfallen i dessa exempel: ” Är du korkad? Sådär kan man ju inte tänka. Nu gör vi som jag säger!” och ”Det där hade jag inte tänkt på! Det är också en bra idé. Mitt förslag är att vi…”
Det behöver inte finnas vinnare och förlorare i gräl, utan den bästa lösningen är att man kommer fram till en lösning som känns bra för alla inblandade. Det krävs mod att lösa en knepig situation. Det kan kännas lättare att låta bli att ta tag i problemet eller att bestämma allt själv, i stället för att verkligen reda ut det som hänt. Det sämsta sättet att gräla är att gå i attack: då strävar man efter att få igenom sin vilja, utan att ta i beaktande hur den andra känner och önskar. Det kan leda till att den andra inte vågar säga vad hen tycker utan går med på den andras vilja och att relationen försämras. Man behöver ändå inte alltid anpassa sig eller försöka göra den andra nöjd. Det går att ha en egen åsikt och samtidigt visa respekt.
Ibland måste man uppmärksamma kompisens dåliga beteende. Visste du att: om man vill få till en förändring är det effektivare att på ett vänligt sätt uppmärksamma den andras beteende än att skälla ut eller hämnas. När man ger negativ feedback åt den andra är det viktigt att inte skylla på den andra, för då kommer inte det du säger få önskad effekt. Om man skyller eller exempelvis säger saker som ”du gör alltid…” och ”Du har aldrig…” så kommer den andra att börja försvara sig själv och det leder till ett bråk.
Pröva dessa tips:
- Berätta tydligt vad du skulle vilja att hen skall göra, i stället för att säga vad du inte vill att hen ska göra
- Prata om det som personen gör, inte om hens personlighet
- Du kan sakligt berätta hur hens beteende får dig att känna dig
- I stället för att hitta fel hos den andra och beskylla hen, försök att presentera förbättringsförslag och beröm det som är bra med din kompis
- Berätta varför det skulle vara bra att din kompis gör på ett annat sätt
- Ge beröm åt din kompis om hur bra det går att prata om sådana saker och hitta gemensamma lösningar
Om vi föreställer oss en situation där din kompis alltid är sen då ni ska träffas. Den här gången har du väntat i 10 minuter utanför biosalongen. Vilken av följande meningar tror du att skulle påverka din kompis på ett bättre sätt? ”Idiot, du är alltid sen! Lär du dig aldrig?! Jag vill aldrig mera gå med dig någonstans!” eller ”Tack för att du skickade ett meddelande om att du var sen. Kan du meddela mig lite tidigare nästa gång? För mig är det viktigt att vara i tid och det kändes jobbigt att behöva vänta på dig.”
- Försök att kontrollera din irritation. När man är arg eller irriterad säger man ofta saker som man ångrar senare.
- Prata i jag-form, istället för du-form. Alltså utgå från dig själv och det som du har upplevt och dina känslor, inte din kompis. Då undviker du att beskylla hen. “Jag tycker att…” “Jag vill..”
- Om din kompis har sårat dig, ta inte upp det när du är sur. Lugna ner dig själv först.
- Märker ni att ni är för upprörda för att prata med varandra, bestäm tillsammans att ni tar en paus och ett klockslag när ni skall prata igen för att reda ut grälet. Håll fast i det.
- Erkänn dina egna brister. Om du har sårat din kompis, ta ansvar över dina handlingar. Lyssna lugnt om det som sårat och hur det kändes. Be om ursäkt.
- Säg tydligt det som du vill – Vad är din åsikt och varför.
- Försök att se på saken från den andras perspektiv också. Var öppen för att ändra åsikt och att mötas i mitten.
- Lär dig att ge och säga- förlåt
- Fundera tillsammans på lösningar som känns bra för båda i situationer då ni grälar. Ni kan också tillsammans göra regler för hur ni ska gräla i framtiden