Hoppa till innehållet

Vad kan man göra om man blir utsatt för nätmobbning?

Att svara på meddelanden kan uppmuntra mobbaren att skriva ännu grövre kommentarer. Att man visar ångest och rädsla kan vara precis vad mobbaren önskar att nå med sina meddelanden. Ingen ska behöva stå ut med att bli behandlad illa.

I många sociala mediekanaler, sociala nätverk och chattar är det möjligt att blockera meddelanden från specifika användare, dölja eller svartlista andra användare så att de inte kan kontakta dig.

Det lönar sig inte att läsa mobbningsmeddelanden eller titta på bilder, men det kan vara bra att spara dem. Om möjligt, skriv ner på din telefon, dator eller på papper adressen till webbplatsen, en direktlänk till den exakta sidan där mobbningen har inträffat, datum och tider för mobbningen, profilen eller användarnamnet som används av mobbaren, om möjligt en e-postadress eller annan liknande information. Då du har samlat material om mobbningen som skett och om mobbaren kan mobbaren fås lättare fast och att ta ansvar för sitt beteende. Om du vill kan du också föra dagbok över dina känslor – detta kan också användas som bevis på mobbningen. Att hålla en dagbok hjälper också till att hantera dina egna känslor.

Mobbning innefattar till exempel trakasserier eller hotfullt beteende eller olovlig spridning av bilder eller videor. Många webbplatser och sociala medietjänster har sakkunniga inom administrationen som är vana vid att reda ut mobbningsfall. En administratör kan ta bort en text eller bild från tjänsten och eventuellt ta reda på vem som skrev texten eller lagt upp bilden. Mobbaren kan också få portförbud till nättjänsten. Anmälan om mobbingen på en nättjänst förblir hos administratören och mobbaren får aldrig veta vem som är bakom anmälan.

Våga berätta om det som hänt och dela dina känslor och erfarenheter även med goda vänner, familjemedlemmar, föräldrar eller andra vuxna som är viktiga för dig. Professionella på skolan eller studieplatsen, som lärare, en kurator, en hälsovårdare eller en skolpsykolog, kan också hjälpa till. Du kan också berätta för din skolas stödelever om mobbning – även det som händer utanför skolan.

Du kanske känner att vuxna inte känner till internetvärlden så bra och att det därför inte heller lönar sig att berätta om nätmobbning åt dem. Det är ändå värt att försöka och berätta: de bryr sig om dig och vill hjälpa och veta varför du mår dåligt. Det är bra att hålla dina föräldrar uppdaterade om vad du gör på nätet och vem du umgås med, så att det är lättare för dig att gå och berätta för dem om de mer obehagliga sakerna som har hänt på nätet och det är då även lättare för dem att hjälpa dig att tillsammans fundera på sätt att stoppa mobbningen. Om du har svårt att börja prata om ett sådant känsligt ämne ansikte mot ansikte med en vän eller en förälder kan du till exempel börja med att skicka ett meddelande via telefonen eller lämna ett papper till en vuxen att hitta som berättar att du vill prata.

Detta skulle inte få hända. Om du vet vem som spridit materialet är det bra att försöka reda ut saken med den personen först. Det är möjligt att hen inte har insett att hen gör något fel. Om detta inte hjälper, kontakta administratören av webbplatsen eller den sociala mediekanalen och en vuxen nära dig (till exempel en förälder, lärare eller ungdomsarbetare) som vet hur man tar ärendet vidare med dig. Om situationen är allvarlig, kontakta internetpolisen.

Att hota, nedsätta eller förolämpa en annan person kan tolkas som ett brott som kan leda till skadestånd, böter eller till och med fängelse. Tveka inte att kontakta polisen om mobbningen är allvarlig. Be om stöd från en förälder eller annan vuxen, släkting, ungdomsarbetare, tränare eller lärare du känner.

Blir du eller en vän mobbad på nätet? Vill du fråga eller prata om mobbning? Du kan också kontakta Barn-och ungdomstelefonen på numret 0800 96 116 eller skriva ett nätbrev på adressen skriv.mll.fi. Det viktigaste är att du eller dina vänner inte lämnas ensamma i mobbningssituationer.

Läs också

Delta

Back to top