Siirry sisältöön

Tukea kiusaamista kokeneille

Lasten ja nuorten puhelin, chat ja kirjepalvelu

Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa voit keskustella luottamuksella ja kiireettä luotettavan aikuisen kanssa ja etsiä yhdessä tilanteeseen ratkaisua. Voit soittaa tai kirjoittaa vuoden jokaisena päivänä.

Lue lisää

Selviytyjät-vertaisryhmät

Selviytyjät-vertaisryhmiä kiusaamista kokeneille 12–21-vuotiaille nuorille verkossa sekä livenä ympäri Suomea.

Lue lisää

Nuorten tukilinja

Nuorten tukilinja on suunnattu 12–20-vuotiaille nuorille, jotka tarvitsevat apua ja tukea. Puheluihin vastaa joka arkipäivä klo 20–24 MLL:n ammattilainen. Nuoren on mahdollista varata 2–3 soittoaikaa saman työntekijän kanssa.

Lue lisää

Keskusteluapua nuorilta nuorille

Nuortennetin keskustelupalstalla voit turvallisesti ja anonyymisti keskustella mistä tahansa asiasta muiden nuorten kanssa sillä kaikki viestit moderoidaan ennen julkaisua.

Keskustelupalstalle

On olemassa määritelmä siitä, mitä kiusaamisella tarkoitetaan. Määritelmää tärkeämpää kuitenkin on se, miltä kiusaamisen kohteeksi joutuneesta tuntuu.

Älä jää miettimään, onkohan tämä kiusaamista, vaan kerro kokemuksestasi. Kerro aikuiselle, mitä on tapahtunut ja mitä siitä ajattelet ja miltä se sinusta tuntuu. Koulussa opettajilla on lain mukaan velvollisuus vastata turvallisuudestasi eli heidän täytyy puuttua kiusaamiseen. Sinulla on oikeus turvalliseen koulupäivään ja koulumatkaan. Kiusaaminen loppuu harvoin itsestään.

Kiusaamisesta kertominen voi tuntua vaikealta. Voi olla syyllinen olo tai hävettää. Siihen ei kuitenkaan ole mitään syytä. Kiusaaminen ei ole milloinkaan kiusaamisen kohteeksi joutuneen syy. Yksin ei saa jäädä.

  • Etsi läheltäsi yksi aikuinen, johon luotat, esimerkiksi isä, äiti, opettaja, isovanhempi, kummi, valmentaja tai naapuri.
  • Kerro rehellisesti, mitä on tapahtunut ja miltä sinusta tuntuu. Sano, että tarvitset apua.
  • Jos puhuminen tuntuu hankalalta, kirjoita viesti tai lappu ja anna se aikuiselle.
  • Voisiko sisko, veli tai kaveri tulla mukaan tueksi?
  • Koulusi tukioppilaat ovat myös sitä varten, että heille voi kertoa asiasta.
  • Puhuminen kannattaa jotta saat apua tilanteen selvittämiseen, mutta myös sen takia, että toinen ihminen voi tuoda tilanteeseen uusia näkökulmia. Hän voi auttaa yli pahasta olosta.
  • Joskus on hyvä myös puhua ammattiauttajan kanssa. Ammattiauttaja voi olla esimerkiksi koulusi terveydenhoitaja, koulukuraattori tai koulupsykologi.
  • Älä luovuta, jos koet ettet saa apua heti. Yritä puhua jollekin toiselle, jos ensimmäinen henkilö ei osaa auttaa sinua.

Jos läheltä ei löydy aikuista jolle kertoa, ota yhteyttä MLL:n palveluihin.


Kiusaaminen on väärin – myös netissä. Netissä kiusaajana voi olla joku koulusta tai harrastuksista tuttu. Myös tuntemattomat voivat kiusata ja käyttäytyä väärin toisia kohtaan.

Nettikiusaaminen voi olla esimerkiksi pilkkaamista, juoruilua, henkilökohtaisten kuvien levittämistä tai ryhmistä ulos jättämistä.

Mitä voi tehdä, jos joutuu nettikiusaamisen kohteeksi


Aiheeseen liittyvät

Osallistu

Apua ja tukea

Back to top