Minua kiusataan

Kiusaamisesta tulisi kertoa aikuiselle. Opettajilla on lain mukaan velvollisuus vastata turvallisuudestasi eli heidän täytyy puuttua kiusaamiseen. Vanhempiesi tehtävä on huolehtia turvallisuudestasi ja hyvinvoinnistasi.

Kiusaaminen loppuu harvoin itsestään. Kiusaamisesta kertominen voi tuntua vaikealta. Voi olla syyllinen olo tai hävettää. Siihen ei kuitenkaan ole mitään syytä. Yksin ei kannata jäädä. Nuortennetistä löytyy myös Huoli puheeksi-lomake, jota voi käyttää apuna, jos puhuminen tuntuu vaikealta. Lomake löytyy sivun alalaidasta.

Joskus aikuisen voi olla vaikea käsitellä kiusaamista. Kiusaamistilanteet ovat usein hankalia ja niiden käsittely voi olla vaikeaa aikuisellekin. Vanhemman voi olla hankala ajatella, että omalla lapsella olisi huolia.

Mitä voin tehdä jos minua kiusataan?

  • Etsi läheltäsi yksi aikuinen, johon luotat, esimerkiksi isä, äiti, opettaja, isovanhempi, kummi, vahtimestari, naapuri, terveydenhoitaja, ruokalan täti, valmentaja, kaverin äiti tai isä.
  • Kerro rehellisesti, mitä on tapahtunut ja miltä sinusta tuntuu. Sano, että tarvitset apua.
  • Jos puhuminen tuntuu hankalalta, kirjoita sähköposti, tekstiviesti tai lappunen. Voit myös käyttää Huoli puheeksi -lomaketta, johon löytyy linkki sivun alalaidasta.
  • Voisitko ottaa kaverisi mukaan tueksi?
  • Koulusi tukioppilaat ovat myös sitä varten, että heille voi kertoa asiasta.
  • Älä luovuta, jos koet, ettet saa apua heti. Yritä puhua jollekin toiselle, jos ensimmäinen henkilö ei osaa auttaa sinua.
  • Pura tunteitasi ja ajatuksiasi yhdessä ystävän, vanhemman tai jonkun luotettavan ihmisen kanssa. Toinen ihminen voi tuoda tilanteeseen uusia näkökulmia. Hän voi auttaa yli pahasta olosta.
  • Joskus on hyvä myös puhua ammattiauttajan kanssa. Ammattiauttaja voi olla esimerkiksi koulusi terveydenhoitaja, koulukuraattori tai koulupsykologi.

Vinkki!

Lasten ja nuorten puhelin ja netti on paikka, jossa voit keskustella luottamuksella aikuisen kanssa ja etsiä yhdessä tilanteeseen ratkaisua. Voit soittaa tai kirjoittaa vuoden jokaisena päivänä. Sivun alalaidasta löydät linkin puhelimen yhteystietoihin.

Oliko tästä sivusta sinulle hyötyä?

Nuortennetissä on myös käynnistynyt verkossa toimiva vertaisryhmä kiusaamista kohdanneille. Lue lisää: Selviytyjät-verkkovertaisryhmät

Ladattavat materiaalit

Aiheeseen liittyvät

Osallistu

Apua ja tukea