Boendet och att träffa den andra föräldern efter separationen

Många frågor snurrar i huvudet när föräldrarna berättar att de ska separera. På den här sidan finns samlat 12–17 åriga ungas frågor och svar om skilsmässa. På den här sidan är temat boende och träffa den andra föräldern efter skilsmässan. Frågorna har ställts från MLLs Hjälptelofonen och – nätet för barn och unga. När du läser frågorna och svaren kommer du att märka att du inte är ensam med dina upplevelser och tankar. På en del av frågorna har professionella gett sina svar och det syns i slutet av frågan.

Arbetsgruppen som jobbat med 100 saker

Organisationernas arbetstagare har träffat unga i work shops och resultatet av träffarna resulterade i svar på frågorna, tecknade serier och videon.

I gruppen har ingått flera organisationer:

  • Barnavårdsföreningen
  • Förbundet för mödra- och skyddshem
  • Suomen Kasvatus- ja perheneuvontaliitto – Kasper ry
  • Mannerheims Barnskyddsförbund och MBF Tammerfors avdelning
  • Nicehearts ry
  • Lape familjecentrets delverksamhet i huvudstadsregionen: Lapsen paras – yhdessä enemmän
  • Vasa mödra- och skyddshem
  • Familjerådgivningarna i Vanda stad
  • Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry

Jag är hos min mamma/pappa bara vartannat veckoslut. Det är inte tillräckligt. Vad kan jag göra?

Läs svaret här

Jag får inte vara tillräckligt länge hos den ena en av föräldrarna under semestern, vad skulle jag kunna göra för att ändra på det?

Läs svaret här

Föräldrarna har kommit överens om vecka-vecka boende, men måste vi fortsätta att följa det? Det händer ofta att den ena veckan skulle passa bättre att bo hos pappa och nästa vecka tvärtom. Är det bara föräldrarna som ska bestämma om detta, särskilt när man redan fyllt 12 år?

Läs svaret här

Lönar det sig att byta ort till den ort som föräldern man hellre skulle bo med, eller att stanna kvar i en bekant miljö med den andra?

Läs svaret här

Kan föräldern kräva, att man ska flytta till en annan ort? Hur gammalt ska barnet vara för att ska kunna man kräva det och hur gammalt för att kan man inte kan kräva det?

Läs svaret här

Vi har umgängesrätt, men ändå får jag inte vara med min mamma så ofta jag vill.

Läs svaret här

Mina föräldrar skilde sig för länge sen och pappa har varit våldsam när han har varit här. Jag berättade om det för socialarbetarna, men då trodde de mig inte. Jag är rädd. Vad kan jag göra?

Läs svaret här

Pappa har misshandlat mamma. Nu har dom separerat. Kan jag vara i kontakt med min pappa? Eller är det ett svek mot min mammas känslor?

Läs svaret här

Mer information