Siirry sisältöön

Seksuaalisuuden portaat

Ihmisen seksuaalinen kehitys etenee asteittain leikki-iästä aikuisuuteen. Tätä kehitystä on kuvattu seksuaalisuuden portaiden avulla. Nousemalla ylöspäin rauhassa askelman kerrallaan annat itsellesi tarpeeksi aikaa kasvaa aikuiseksi.

Jokaisella portaalla on oma tehtävänsä, jolla opitaan tiettyjä asioita ja joka valmistaa seuraavan askeleen ottamiseen. Siksi kiiruhtaminen ei kannata. Harva ihminen kuitenkaan käy jokaisen portaan samassa järjestyksessä läpi. Jos on hypännyt jonkun portaan yli, portailla voi aina palata taaksepäin. Tärkeintä kuitenkin on, että jokaisella portaalla pysähdytään ja opitaan sille portaalle liittyvät asiat.

Hitaasti seksuaalisuuden portaita nousemalla vältät ongelmia tulevaisuudessa. Saatat joskus kokea pettymyksiä tai epäonnistumisia, mutta silloin voit palata portaita alaspäin ja aloittaa kiipeämisen uudestaan omaan tahtiisi. Millä portaalla sinä olet tällä hetkellä?

Tällä portaalla pieni lapsi rakastuu johonkin lähipiirin aikuiseen. Tytöt haluavat mennä naimisiin isän ja pojat äidin kanssa. Lapsi tutustuu omaan kehoonsa ja alkaa kiinnostua siitä, miten tytöt ja pojat eroavat toisistaan ja mistä vauvat tulevat.

Tällä portaalla ihastutaan yleisesti hyväksyttyyn kohteeseen, kuten musiikki- tai urheiluidoliin. Ihastuksen kohde on turvallisen kaukainen. Julkkisrakkauksia voi olla läpi elämän.

Ihastumisen kohde on usein tuttu lähipiirin ihminen, kuten luokkatoveri. Rakkaus on kuitenkin salaista. Murrosiän muutokset alkavat kiinnostaa ja opetellaan oman kehon hyväksyntää.

Nyt ihastumisen kohteista uskalletaan jo kertoa kaverille. Samalla arvioidaan ja opetellaan ystävyyttä: millainen ystävä olen, kuka on luottamukseni arvoinen. Omasta ulkonäöstä voidaan olla hyvin kiinnostuneita, ja omaa kehoa verrataan usein kaverin kehoon.

Ihastumisen kohde saa tietää ihastumisesta monesti kirjelappusen, netin tai viestinviejän kautta, mutta itse ei uskalleta olla kanssakäymisessä ihastumisen kohteen kanssa. Vastarakkautta ei välttämättä odoteta, vaan tärkeintä on, että ihastumisen kohde tietää tunteista. Murrosiän muutokset kehossa tapahtuvat näihin aikoihin, ja itsetyydytys saattaa aiheuttaa hämmennystä. Halutaan myös esimerkiksi tietää, mitä aikuisten makuuhuoneessa tapahtuu.

Tällä portaalla seurustelusta kerrotaan ja se näytetään kaikille. Energia menee ihastuksen lähellä olemiseen, kädestä pitämiseen ja ihastumisen tunteen jakamiseen. Seksuaalista kiihottumista kanssakäymiseen ei yleensä vielä liity, vaan tunnetason kokeminen ja jakaminen on tärkeintä. Seurustelun loppuminen saattaa tuntua maailmanlopulta ja vaikuttaa monesti kaikkiin elämänalueisiin. Kriiseistä selviäminen luo kuitenkin uskoa siihen, että pärjää omillaankin.

Tällä portaalla kanssakäymiseen liittyy jo seksuaalista kiihottumista. Suutelu ja koskettelu tapahtuvat suun ja kaulan alueella. Yksin peiton alla voi pitää itseään hyvänä ja opetella oman itsensä koskettelua ja seksuaalista mielihyvää. Oman itsensä hillintä, hallinta ja kumppanin kunnioitus ovat oleellinen osa tämän portaan opettelua.

Nyt tunnustellaan yhdessä kumppanin kanssa, mikä tuntuu hyvältä itsestä ja toisesta. Seurustelusuhde on niin turvallinen, että kumpikin tietää, että hyväilyt saa lopettaa heti, kun siltä tuntuu. Tavoitteena on läheisyyden kokeminen ja kehojen tutustuminen, yhteiseen nautiskeluun uskaltautuminen.

Tällä portaalla on löytynyt sellainen kumppani, jonka kanssa rakastuminen on niin syvää, että suhteelta halutaan jo yhdyntääkin. Tämän portaan saavuttaminen vaatii aikaa! Fyysinen yhdyntä ja rakkauden tunne yhdistyvät niin, että rakastelu antaa oikeasti niin fyysistä kuin psyykkistäkin mielihyvää. Tällöin on myös tarvittava tieto seksiriskeistä ja taito niiltä suojautumiseksi, sekä valmius käyttää tätä tietotaitoa. Kyvyn kantaa vastuuta itsestään ja kunnioittaa kumppaniaan tulisi olla molemmilla niin kehittynyt, että molempien seksuaalisuus – biologian, tunteen ja järjen tasoilla – otetaan huomioon parisuhteessa.

Lähde: Korteniemi-Poikela ja Cacciatore. Seksuaalisuuden portaat, Opetushallitus 2000

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top