Ehkäisy ja raskaaksi tuleminen
Seksin tullessa ajankohtaiseksi on tärkeää miettiä seksitautien sekä raskauden ehkäisyä. Näistä asioista on tärkeää myös keskustella yhdessä seksikumppanin kanssa.
Vastuu ehkäisystä on yhteinen, joten ei voi olettaa, että toinen olisi hoitanut ehkäisyn, ellei siitä ole yhdessä sovittu. Joskus ehkäisystä puhuminen seksikumppanin kanssa voi jännittää tai olla hankalaa, mutta se kuuluu vastuulliseen seksin harrastamiseen.
Ehkäisystä voi keskustella myös oman koulun terveydenhoitajan, huoltajan tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa. Aina kannattaa jutella jonkun kanssa, ettei ehkäisy ja itsen sekä kumppanin suojaaminen jää hoitamatta.
Ehkäisymenetelmiä on useita ja jokainen valitsee niistä itselleen sopivimman oman elämäntilanteensa mukaan. Yhä useampi kunta tarjoaa maksutonta ehkäisyä ja ehkäisyneuvontaa alle 25-vuotiaille nuorille. Oman kuntasi tilanteen voit selvittää kysymällä oman koulusi terveydenhoitajalta tai terveysasemalta.
Seksitautien ehkäisyyn kannattaa kiinnittää erityistä huomiota silloin, kun seksikumppanit vaihtuvat ja uusien kumppaneiden kanssa vastuu ehkäisystä kannattaakin ottaa itselleen. Seksitaudit tarttuvat emätin- ja anaaliyhdynnässä ilman kondomia ja suuseksissä ilman kondomia tai suuseksisuojaa. Seksitaudit voivat tarttua myös limakalvokontaktissa seksitilanteessa, jossa siemennestettä tai emätineritettä pääsee kumppanin limakalvoille.
Kondomi on ainut ehkäisymenetelmä, joka suojaa sekä raskaudelta että seksitaudeilta. Kondomi onkin yleensä ensisijainen ja paras suoja sekä yhdynnässä että suuseksissä. Kondomin antama suoja on tehokkain silloin, kun sitä käytetään seksitilanteen alusta loppuun saakka. Kondomin rikkoutuessa kesken emätinyhdynnän on raskaus mahdollinen. Mikäli raskaus ei ole toivottu, on apteekista saatavilla jälkiehkäisypilleri, joka olisi hyvä ottaa mahdollisimman pian yhdynnän jälkeen tai viimeistään 72 tunnin kuluessa siitä. Jälkiehkäisypilleriä ei kuitenkaan tule käyttää jatkuvana raskauden ehkäisykeinona, vaan se on tarkoitettu hätätapausten varalle. Jälkiehkäisy ei voi siis olla muiden ehkäisymenetelmien korvike.
Kondomeihin on hyvä tutustua ennen todellista tarvetta. Kondomeja on kooltaan ja malliltaan erilaisia. On tärkeää löytää itselle, kumppanille ja seksitapaan sopiva kondomi. Kondomeihin tutustuminen hyvissä ajoin tuo niiden käyttöön sujuvuutta. Kondomeja voi ostaa esimerkiksi ruokakaupoista, kioskeista ja apteekeista, ja ne maksavat muutamasta eurosta ylöspäin per paketti. Kondomin kanssa voi kokeilla myös liukuvoiteen käyttöä. Vesi- ja silikonipohjainen liukuvoide pitää kondomin ehjänä ja parantaa sen paikallaan pysymistä.
Kaikki seksitaudit voivat tarttua myös suuseksissä. Kun suuseksiä annetaan pimpille tai peräaukon seudulle, voi käyttää erillistä suuseksisuojaa tai tehdä kondomista suuseksiin soveltuvan suojan (leikkaamalla kondomin kärki pois, jonka jälkeen kondomi leikataan halki pitkittäissuunnassa niin että siitä tulee neliönmallinen suoja). Penis suojataan suuseksissä samalla tavalla kuin yhdynnässäkin.
Pidemmissä suhteissa on hyvä keskustella siitä, mikä on toimivin ehkäisymenetelmä omassa tilanteessa. Tytöille on olemassa erilaisia hormonaalisia ehkäisymenetelmiä kuten ehkäisypillerit, ehkäisyrengas ja ehkäisykapseli. Eri vaihtoehdoista kannattaa käydä keskustelemassa kouluterveydenhoitajan tai terveyskeskuksen sairaanhoitajan kanssa. Mikäli hormonaaliseen ehkäisyyn päädytään, kummankin osapuolen kannattaa käydä seksitautitesteissä ennen kondomin pois jättämistä, sillä hormonaalinen ehkäisy ei suojaa seksitaudeilta. Ilmaisiin seksitautitesteihin voi hakeutua omalle terveysasemalle.
Kuinka voi tulla raskaaksi? Raskaaksi tulo on mahdollista aina, kun tuoretta siemennestettä päätyy emättimeen. Näin ollen käsillä hyväilemisestä, suuseksistä tai anaaliseksistä ei voi tulla raskaaksi, mutta niissäkin seksitavoissa täytyy käyttää ehkäisyä tautien ehkäisemiseksi.
Kehon ulkopuolella siittiöt elävät vain muutaman tunnin eli vanha, esimerkiksi kankaassa oleva sperma ja sen siinä olevat siittiöt eivät enää pysty hedelmöittämään munasolua.
Jos epäilet, että saatat olla raskaana, kannattaa tehdä raskaustesti. Sellaisen voi ostaa ruokakaupasta ja apteekista. Ilmaiseksi raskaustestin voi tehdä kouluterveydenhoitajalla ja terveyskeskuksessa. Testin voi tehdä aikaisintaan silloin, kun kuukautisten pitäisi alkaa.
Raskaana olevan on hyvä olla mahdollisimman pian yhteydessä oman paikkakunnan perheneuvolaan. Siellä keskustellaan siitä, haluaako raskautta jatkaa. Jos raskaus jatkuu, sen etenemistä sekä vauvan ja äidin hyvinvointia seurataan synnytykseen asti. Jos raskautta ei halua jatkaa, saa sen keskeytykseen ohjeet sekä apua ja tukea.