Ehkäisy

Seksin tullessa ajankohtaiseksi on tärkeää miettiä ehkäisyä ja siitä on hyvä myös keskustella yhdessä seksikumppanin kanssa. Vastuu ehkäisystä on yhteinen, joten ei voi olettaa, että toinen olisi hoitanut ehkäisyn, ellei siitä ole yhdessä sovittu. Joskus ehkäisystä puhuminen seksikumppanin kanssa voi olla hankalaa. Ehkäisystä voi keskustella myös oman koulun terkkarin, vanhemman tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa. Aina kannattaa jutella jonkun kanssa, ettei ehkäisy ja itsensä suojaaminen jää hoitamatta.

Ehkäisymenetelmiä on useita ja jokainen valitsee niistä itselleen sopivimman oman elämäntilanteensa mukaan.   Yhä useampi kunta tarjoaa maksutonta ehkäisyä ja ehkäisyneuvontaa alle 25-vuotiaille nuorille. Oman kuntasi tilanteen voit selvittää kysymällä oman koulusi terveydenhoitajalta tai terveysasemalta.

Kondomi

Kondomi on ainut ehkäisymenetelmä, joka suojaa sekä raskaudelta, että seksitaudeilta. Kondomi onkin yleensä ensisijainen ja paras suoja sekä yhdynnässä että suuseksissä. Kondomin antama suoja on tehokkain silloin, kun sitä käytetään seksitilanteen alusta loppuun saakka. Harrastettaessa seksiä samaa sukupuolta olevan kumppanin kanssa raskaus ei ole mahdollinen, mutta sukupuolitaudeilta suojautuminen on tällöinkin tärkeää.

Seksitautien ehkäisyyn kannattaa kiinnittää erityistä huomiota silloin, kun seksikumppanit vaihtuvat ja uusien kumppaneiden kanssa vastuu ehkäisystä kannattaakin ottaa itselleen. Kondomeja voi ostaa esimerkiksi ruokakaupoista, kioskeista ja apteekeista, ja ne maksavat muutamasta eurosta ylöspäin per paketti. Kondomin rikkoutuessa kesken yhdynnän on raskaus mahdollinen. Mikäli raskaus ei ole toivottu, on apteekista saatavilla jälkiehkäisypilleri, joka olisi hyvä ottaa mahdollisimman pian yhdynnän jälkeen tai viimeistään 72 tunnin kuluessa siitä.

Suojautuminen suuseksissä

Lähes kaikki sukupuolitaudit voivat tarttua myös suuseksissä. Kun suuseksiä annetaan pimpille tai peräaukon seudulle niin kondomista voi tehdä suuseksisuojan (leikkaamalla kondomin kärjen pois ja sen jälkeen kondomi leikataan halki pitkittäissuunnassa, jolloin siitä tulee neliönmallinen suoja). Penis suojataan suuseksissä samalla tavalla kuin yhdynnässäkin.

Hormonaalinen ehkäisy

Pidemmissä suhteissa on hyvä keskustella siitä, mikä on toimivin ehkäisymenetelmä tilanteeseen nähden. Tytöille on olemassa erilaisia hormonaalisia ehkäisymenetelmiä muun muassa ehkäisypillerit, ehkäisyrengas ja ehkäisykapseli. Eri vaihtoehdoista kannattaa käydä keskustelemassa kouluterveydenhoitajan tai terveyskeskuksen sairaanhoitajan kanssa. Mikäli hormonaaliseen ehkäisyyn päädytään, kummankin osapuolen kannattaa käydä sukupuolitautitesteissä ennen kondomin pois jättämistä. Ilmaisiin sukupuolitautitesteihin voi hakeutua omalle terveysasemalle.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu