Hoppa till innehållet

Vi stödjer dig som är ung i att hantera krigsoron

Hjälp från ung.mll.fi

Världen runt om oss skakar och du kan känna dig ororlig. Vi har samlat innehåll på denna sida som kan stödja och lugna dig under rådande situation. Du är trygg, även om du ibland känner dig rädd och orolig.

Berätta om din oro för någon

Bli inte ensam med oro och rädsla. Oss kan du kontakta precis när du känner för det. Nätbrevstjänsten är öppen varje dag dygnet runt, och telefonen har öppet måndag-torsdag. Våra pålitliga jourhavare pratar med dig om vad du vill.

Samtalen är helt gratis, och det syns inte i telefonräkningen att du tagit kontakt. Du är alltid helt anonym och samtalen bandas inte. Vi vill veta hur du mår.

Barn- och ungdomstelefonen

Nätbrevstjänsten

Ta upp oron med en vuxen du känner –  ta hjälp av denna blankett!

Nyheter som skapar ångest

Nyheter kan kännas jobbiga och mycket grafiskt material kan väcka rädsla och ångest. Läs våra tips på hur du kan begränsa ditt nyhetsintag och hur du kan hantera dina rädslor.

Nyheter som skapar ångest

Du är trygg, även om du är rädd

Den mentala hälsan

Tips för bättre sömn

Navigera på nätet

Vet du vad som är tillförlitliga nyheter och vad som är fejk? Hur känner man igen en riktig omanipulerad bild eller om bilden i själva verket är reklam? Digikunskap är speciellt viktigt nu då information är lättillgängligt och enkelt att skapa. Alla på nätet tävlar om din uppmärksamhet. Träna upp dina digikunskaper och må bättre på köpet!

Kritisk på internet

Hur fungerar onlinemiljöer?

Digihyvinvointi-testi

Mobbning är fel i alla situationer

Alla har rätt till trygghet. Att mobba är alltid fel. Alla har ett ansvar att alla i skolan, i grannskapet och på fritiden har det bra.

Alla har en roll i mobbningen

Jag blir mobbad på nätet

Vad ska man göra om man ser mobbning?

Försök göra roliga saker du mår bra av

När det känns tung är den ännu viktigare att göra saker som känns bra och spendera tid med personer du tycker om. Att känna glädje är en viktig del av livet och det lönar sig att värna om sitt välmående i alla tider. Här får du lite tips på saker som kan hämta glädje!

Livsglädje

Stress och avslappning

Är du en bra vän? – testa dig!

Gör test på ung.mll.fi!

Information för vuxna

MLL har sammanställt information om ämnet för vuxna och professionella. Andvänd informationen som kan stödja dig och barnen omkring dig. –  MLL finns till för digMLL on koonnut aikuisille ja ammattilaisille oman tietopankin aiheesta.

MLL stödjer hanteringen av situationen i Ukraina

Relaterade länkar

Läs mer

Back to top