Hoppa till innehållet

Stress och avslappning

”Då jag känner mig stressad får jag ont i magen. Det lättar ifall jag stannar upp en stund. Jag funderar på saker som får mig lugn, andas och lever i stunden.”

Stress är ett tillstånd då människans resurser verkar minska. Stress kan förorsakas av svåra livssituationer, krav eller av stora ändringar i livet. Stress kännetecknas av att man känner sig osäker, rastlös eller ångestfylld. Ibland slår hjärtat hårt, tankarna vandrar och man kan ha svårt att koncentrera sig.

Stress är vanligtvis ett förbigående tillstånd och ett tillstånd man själv kan påverka. Bråttom eller prestationskrav kan orsaka stress. Att ständigt tänka att man borde orka med sina hobbyer varje dag och ständigt bli bättre i prestationerna både i hobbyer och i skolan gör att man kan bli stressad. Ingen orkar vara den bästa versionen av sig själv hela tiden.

Stress kan också förknippas med svåra livssituationer som till exempel vårdnadshavarnas separation, en nära persons död, mobbning eller gräl mellan familjemedlemmar eller vänner. Det är tungt ifall man råkar ut för jobbiga saker som man själv inte kunnat påverka, då kan det vara bra att ta stöd av sina nära och kära. En människa tål stress en tid och orkar hitta på sätt att hantera den. Ibland kan en lite stress också få en att bli mer effektiv. Ett långvarigt stresstillstånd kan ändå vara skadligt på många sätt.

Mitt i det hektiska livet behöver var och en en stund för sig själv, Det är viktigt att stanna upp för att slappna av en stund med att andas lugnt och djupt. Avslappning handlar främst om att vila och att lyssna på sina känslor och tankar. Det finns många olika sätt att slappna av. En gillar att lyssna på musik, läsa böcker eller kolla på filmer, en annan kanske gillar långa promenader i skogen, en tredje gillar att ta hårda spurter medan en fjärde kanske slappnar bäst av med hjälp av humor. En del slappnar bäst av i sällskap, andra då man är ensam. Också uppfriskande hobbyer eller att träffa vänner kan vara bra sätt att koppla av.

Avslappningsövningar kan hjälpa dig att återställa dina tankar och känslor för stunden. Avslappningsövningar kan även förbättra din koncentration, hjälpa dig att somna, eller att lugna ner dig.

  • Ta en avslappnad ställning. Sitt bekvämt eller lägg ner dig. Det viktigaste är att du känner dig bekväm och du orkar befinna dig i den ställningen i ca 20 minuter.
  • Lyssna på din andning. Andas djupt in genom näsan. Lungorna fylls nu med luft och bröstkorgen rör sig. Blås lugnt ut luften genom munnen. Lägg märke till bröstkorgens rörelser. Rörelsen gör andningen djup vilket hjälper dig att lugna ner dig.
  • Blunda och föreställ dig. Tänk på en plats eller ett landskap där du känt dig lugn. Tänk att du befinner dig på just den platsen: Vad ser du? Vad hör du? Hurdan temperatur är det? Andas djupt. Känn dig avslappnad.

Avslappningsövningar kan också hjälpa dig inför spännande situationer som t. ex presentationer i skolan eller andra uppträdanden.

  • Blunda. Andas in och ut genom näsan så långsamt och kraftfullt att du märker hur din bröstkorg och mellangärdet rör sig i takt med din andning. Håll axlarna avslappnade.
  • Då du känner dig lugn, föreställ dig att du håller en presentation.
  • Föreställ att du under presentationen känner dig avslappnad och självsäker. Du talar lugnt och ser på publiken med ett leende. Du börjar med en tydlig mening, du berättar din sak och avslutar med en förutbestämd mening. Du kollar igen på publiken.
  • Upprepa tankemönstret ett par gånger. Andast djup hela tiden.
  • Då du befinner dig i en verklig situation där du håller en presentation har du en vision om dig själv då du håller en presentation lugnt och självsäkert. Förutom avslappningsövningen är det också bra att öva presentationen med att hålla den högt för dig själv eller någon annan du känner dig trygg med.

Läs också

Hjälp och stöd

Testa dina kunskaper!

Back to top