Hoppa till innehållet

Tips för bättre sömn

”En spännande tv-serie eller ett långt samtal med en kompis kan sätta igång tankarna. Sedan kan man absolut inte somna.”

Ibland kan det vara svårt att somna. Sömnlöshet innebär att man inte kan somna fastän man vill det eller vaknar flera gånger under natten. Det är naturligt att förändringar i livet, sorger och glädjeämnen påverkar sömnen, och tillfälliga sömnproblem är därför vanliga. Det finns flera metoder som lönar sig att pröva för att somna enklare.

  1. Försök ha samma dygnsrytm på vardagar och helger. Undvik att sova dagtid.
  2. Var trött när du lägger dig och använd sängen endast till att sova.
  3. Ta inte hand om dina mänskliga relationer genom sociala medier då du egentligen redan borde ha lagt dig. Lämna telefonen i ett annat rum eller stäng av den. Använd en traditionell väckarklocka istället för telefonens.
  4. Blått ljus från telefoner, surfplattor och datorer hämmar frisättningen av sömnhormonet melatonin i hjärnan, och detta gör det svårare att somna. När man använder telefonen märker man därmed inte alltid hur trött man är. Stäng av alla skärmar minst en timme innan du lägger dig.
  5. Drick inte kaffe, kola eller energidrycker senare än på eftermiddagen.
  6. Undvik spännande böcker, tv-program och spel precis före läggdags. Sådant kan nämligen fastna i tankarna.
  7. Om du besväras av bekymmer och stress, passa på att tidigt under kvällen tala om detta med en kompis eller någon annan som står dig nära. Det är lättare att somna om man fått tala ut om sina problem. Man kan också underlätta sänggåendet genom att få kroppen att slappna av, till exempel med hjälp av en varm dusch.
  8. Se till att rummet du sover i är tillräckligt mörkt.
  9. Vakna och stig upp samma tid även om du sovit dåligt. En enstaka natt med otillräcklig sömn är inte farligt.
  10.  Om du inte lyckas somna inom 20 minuter, stig upp ur sängen och försök koppla av. Fördjupa dig inte i någonting viktigt, utan läs till exempel en bekant bok, inte mer än 15 minuter. Försök därefter lägga dig igen, och om du inte somnar heller denna gång, gör på samma sätt tills du somnat.

Läs också

Hjälp och stöd

Testa dina kunskaper!

Back to top