Hoppa till innehållet

Livet efter skilsmässan

”Jag saknar ofta min mamma. Jag tänker på hur hon har det och hur hon klarar sig. Och undrar om hon tänker på mig.”

Efter skilsmässan kan det kännas som om man inte får tillräckligt mycket uppmärksamhet. Att inte alltid kunna träffa båda föräldrarna varje dag kan minska känslan av trygghet. Många tankar kan uppstå hos en: Tänk om något händer med en av föräldrarna? Älskar de mig lika mycket som förr?

Det är viktigt att få ha regelbunden kontakt med båda föräldrarna. Tänk på vilken typ av kontakt (telefonsamtal, brev, sms, e-post) som känns naturligast. Det viktigaste är vilken sorts kontakt barnet eller ungdomen föredrar. Om ungdomen inte vill ha kontakt med endera föräldern ska detta önskemål respekteras.

”Pappa hittade en jättetrevlig bostad som genast kändes som hemma. Vi kom överens om att jag skulle bo hos mamma i vårt gamla hem men att jag skulle få vara hos pappa så ofta jag ville.”

Föräldrarna ska avgöra vem barnet ska bo hos efter skilsmässan. Enligt finsk lag ska åsikten hos barn över 12 år beaktas i frågor som berör dem, bland annat just när det gäller boendet. Alternativen är att barnet bor växelvis hos båda föräldrarna eller endast hos den ena. Vid planeringen lönar det sig att noggrant överväga vad som vore den bästa och mest praktiska lösningen för alla. Det kan också kännas tungt om syskonen placeras i olika hushåll.

Att man bara bor hos den ena föräldern innebär inte att man inte kommer att träffa den andra, utan i dessa fall skapas ett schema för när barnet får träffa den andra föräldern.

Att bo växelvis hos båda föräldrarna en vecka i taget kan till en början leda till praktiska problem då ens saker är uppdelade mellan två hushåll. Det kan kännas svårt att planera sin vardag under sådana förhållanden. Man måste ge sig själv tid att anpassa sig till omständigheterna och vänja sig vid tanken på att man kommer att behöva göra saker och ting annorlunda. Detta känns lättare om båda bostäderna känns som ens hem.

Att ordna möten med den förälder man inte bo hos kan vara svårt, särskilt om förhållandet mellan föräldrarna är dåligt. I vissa fall försöker en förälder hindra den andra från att träffa barnet. När sådana konflikter förekommer brukar den mest välfungerande lösningen vara att strikt hålla sig till det man kommit överens om. Efter hand kan det bli betydligt lättare för föräldrarna att komma överens om mötena.

 

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top