Siirry sisältöön

Sinulla on oikeus olla rauhassa, myös netissä

Jos et pidä siitä, mitä tapahtuu tai miten joku keskustelu etenee, lopeta yhteydenpito häiritsevään ihmiseen.

Häiritseviin viesteihin ei useimmiten kannata vastata. Voit myös kehottaa napakasti toista lopettamaan. Voit sanoa tai kirjoittaa: ”Lopeta. En aio kuunnella tällaisia juttuja” tai ”Jos jatkat tällaisten juttujen kertomista, en enää juttele kanssasi.”

Jos vastapuoli ei noudata kehotustasi, päätä keskustelu, älä vastaa viesteihin ja estä häntä näkemästä sinua kyseisessä palvelussa esimerkiksi muuttamalla yksityisyysasetuksiasi.

Ota häiritsevästä viestittelystä kuvakaappauksia ja tallenna todisteet häiritsevistä viesteistä. Ota talteen myös mahdolliset käyttäjätunnukset sekä milloin ja missä palveluissa tai sivustoilla häirintää on tapahtunut. Voit myös ilmiantaa häiritsevästi käyttäytyvän profiilin palvelun ylläpidolle.

Kerro asiasta luotettavalle aikuiselle. Jutteleminen aikuisen kanssa helpottaa oloasi. Tehkää ilmoitus tarvittaessa poliisille. Sinun ei tarvitse tietää onko kyseessä rikos. Ilmoittamalla voit suojella myös muita nuoria.

Muista! Et ole koskaan syyllinen kokemaasi häirintään.

Pelastakaa Lasten Nettivihje-palveluun voit laittaa matalalla kynnyksellä vihjeen, jos epäilet että olet kohdannut netissä seksuaalista häirintää, houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin (grooming, catfishing) tai muuta seksuaaliväkivaltaa. Sinun ei tarvitse tietää onko kyseessä rikos. Ilmoittamalla suojelet myös muita nuoria.

Pelastakaa Lasten Nettivihje-palvelu

Jos haluat puhua asiasta luotettavan aikuisen kanssa, ota yhteys MLL:n Lasten ja Nuorten puhelimeen ja chatiin

Lasten ja nuorten puhelin ja chat

Tämä artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Pelastakaa Lapset ry:n Nettivihje-tiimin kanssa.

Euroopan unionin osarahoittama -logo

The contents of this publication are the sole responsibility of  The Mannerheim League for Child Welfar and do not necessarily reflect the opinion of the European Union.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top