Sinulla on oikeus olla rauhassa, myös netissä

Jos et pidä siitä, mitä sinulle netissä tehdään, kerro se suoraan ja lopeta yhteydenpito häiritsevään ihmiseen.

Häiritseviin viesteihin ei useimmiten kannata vastata. Voit myös kehottaa napakasti toista lopettamaan. Voit sanoa tai kirjoittaa: ”Lopeta. En aio kuunnella tällaisia juttuja” tai ”Jos jatkat tällaisten juttujen kertomista, en enää juttele kanssasi.”

Jos vastapuoli ei noudata kehotustasi, päätä keskustelu, älä vastaa viesteihin ja estä häntä näkemästä sinua kyseisessä palvelussa esimerkiksi muuttamalla yksityisyysasetuksiasi.

Tallenna, ruutukaappaa tai printtaa viestit ja muu sisältö itsellesi. Näin sinulla on todisteita häiritsevistä viesteistä. Ota talteen myös mahdolliset käyttäjätunnukset sekä milloin ja missä palveluissa tai sivustoilla häirintää on tapahtunut.

Kerro asiasta luotettavalle aikuiselle. Yhdessä voitte ilmoittaa henkilöstä sivuston ylläpidolle tai tehdä asiasta rikosilmoituksen. Jutteleminen aikuisen kanssa helpottaa oloasi.

Muista! Olet arvokas, älä alistu huonoon kohteluun netissäkään.

Ilmoita häirinnästä. Pelastakaa Lasten Nettivihje-palveluun voit laittaa matalalla kynnyksellä vihjeen, jos epäilet että olet kohdannut netissä seksuaalista häirintää, houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin (grooming, catfishing) tai muuta seksuaaliväkivaltaa. Sinun ei tarvitse tietää onko kyseessä rikos. Ilmoittamalla suojelet myös muita nuoria.

Jos haluat puhua asiasta luotettavan aikuisen kanssa, ota yhteys MLL:n Lasten ja Nuorten puhelimeen ja chatiin. Yhteystiedot löydät Aiheeseen liittyvät -boksista sivun alareunasta.

Oliko tästä sivusta sinulle hyötyä?

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu