Siirry sisältöön

Itse tuotettu seksuaalinen materiaali

Alastonkuvia, nudeja ja dicpickejä? Vähäpukeisia ja paljastavia videoita? Vihjailevia ja seksuaalisia ääniviestejä? Itse tuotettua seksuaalista materiaalia voi olla monenlaista. Netissä voi törmätä helpostikin seksuaalissävytteiseen sisältöön. Sisällöt voivat olla kenen tahansa tuottamia sisältöjä, myös yksityishenkilöiden.

Jokaisella on oikeus seksuaalisuuteen. Turvalliset ja myönteiset ihmissuhteet mahdollistavat sen, että voi tehdä omaa seksuaalista hyvinvointia tukevia päätöksiä. Se edellyttää, että tietää mitä itse haluaa ja minkälaiset asiat ovat itselle hyväksi. Joskus voi tuntua hyvältä ajatukselta lähettää seurustelukumppanille tai kaverille intiimejä kuvia. Asiaa kannattaa kuitenkin harkita tarkoin.

Omien seksuaalissävytteisten materiaalien, kuten alastonkuvien, lähettämistä kannattaa harkita tarkoin. Ennen materiaalien lähettämistä, pohdi seuraavia asioita:

  • Kenelle lähetät kuvia? Tiedätkö, kuka ruudun toisella puolella oikeasti on? On tärkeää, että tiedät, kenelle lähetät itsestäsi materiaalia, ettei materiaalisi päädy vääriin käsiin.
  • Haluaako toinen henkilö sinulta seksuaalissävytteisiä viestejä tai sisältöjä? Tällaisia sisältöjä lähettäessä täytyy varmistua siitä, että se on myös toiselle osapuolelle ok.
  • Luotatko henkilöön? Oletko varma, ettei henkilö jaa materiaaliasi kavereillensa tai sosiaaliseen mediaan? Jos kuvasi lähtee leviämään esimerkiksi netissä, niin sitä voi olla vaikea saada poistettua.
  • Oletko nyt aivan varma? Oletko vielä huomenna samaa mieltä? Joskus harkintamme voi pettää ja mieli saattaa muuttua. Joskus voi olla hyvä nukkua yön yli ja miettiä vielä.
  • Onko toinen osapuoli saman ikäinen henkilö kuin sinä vai aikuinen? Muista, ettei aikuinen saa koskaan lähestyä lasta tai nuorta seksuaalisessa mielessä. Se on rikos.

Jos aikuinen on lähestynyt sinua seksuaalisessa mielessä, ilmoita asiasta pikimmiten Pelastakaa Lasten Nettivihjeeseen.

Nettivihje-palveluun pääset tästä

Jos olet aivan varma, että haluat lähettää seksuaalista materiaalia toiselle osapuolelle ja olet varmistanut hänen henkilöllisyytensä, muista suostumus. Toisen osapuolen suostumusta tarvitaan aina ja sitä täytyy kunnioittaa. Suostumus tarkoittaa sitä, että toinen osapuoli on ok sen kanssa, että lähetät hänelle seksuaalissävytteisiä viestejä, kuvia tai videoita. Kenellekään ei saa lähettää kuvia tai videoita ilman suostumusta. Ketään ei saa myöskään painostaa materiaalin lähettämiseen.

Suostumus pitää olla molemminpuolista. Jos haluat lähettää tai vastaanottaa materiaalia, niin kysy toiselta osapuolelta rohkeasti. Muista kuitenkin olla aina kunnioittava ja ymmärtäväinen toista kohtaan. Jos toinen ei halua lähettää tai vastaanottaa materiaalia, niin silloin päätöstä on kunnioitettava.

Suostumus on asia, jota pitää kysyä joka kerta. Jos toinen on suostunut esimerkiksi kerran aikaisemmin kuvien lähettämiseen, se ei takaa, että hän haluaa tehdä niin uudestaan. Muista olla olettamatta ja varmistaa aina, etä toinen henkilö on ok seksuaalissävytteisten viestien, kuvien tai videoiden kanssa.

Aina välillä saattaa tuntua vaikealta sanoa asioille ei, koska emme halua loukata muita ihmisiä. Jos jokin tuntuu itsestäsi kuitenkin epämukavalta tai ahdistavalta, niin sinulla on oikeus ja velvollisuus sanoa toiselle osapuolelle ei. Ketään ei tarvitse miellyttää, varsinkaan silloin, kun se rikkoo omia rajojasi tai tuntuu epämukavalta. Omien rajojen tunnistaminen ei ole heikkous, vaan vahvuus. Rajojen vetämistä kannattaa harjoitella jokapäiväisessäkin elämässä. Uskalla sanoa ei ja kerro miltä sinusta tuntuu. Jos toinen osapuoli ei hyväksy vastaustasi, niin kannattaa miettiä, haluatko henkilöä, joka ei kunnioita sinua ja toiveitasi.

Jos toinen osapuoli kysyy suostumustasi materiaalin lähettämiseen tai vastaanottamiseen ja haluat suostua, niin kerro se toiselle osapuolelle. Molempien osapuolten suostumuksen jälkeen, materiaalille kannattaa luoda yhteiset ja selkeät pelisäännöt. On tärkeää myös muistaa, että sopimusta ei saa rikkoa myöhemminkään, vaikka mitä tapahtuisi. Seksuaalissävytteiset viestit, kuvat ja videot on hyvä poistaa itseltään eikä niitä saa missään tilanteessa jakaa muille. Ei vaikka myöhemmin ette olisi väleissä tai pitäisi toisistanne. Muista, että toisen lähettämiä kuvia tai muita sisältöjä jakaessasi saatat syyllistyä rikokseen.

  • Miten toisen lähettämää materiaalia saa käyttää? Sopikaa sisältöjen poistamisesta yhdessä. Pelisäännöt on tärkeä keskustella läpi, jottei materiaali päätyisi missään vaiheessa vääriin käsiin tai leviäisi nettiin.
  • Kenellä on lupa materiaaliin? Oikea vastaus on: aina lähettäjällä. Kannattaa tehdä selväksi, ettei materiaalia saa näyttää eikä leivttää muille.
  • Poistetaanko materiaali katsomisen tai kuuntelemisen jälkeen? Kunnioittakaa sitä mitä olette asiasta sopineet.
  • Otetaanko automaattinen varmuuskopioiminen ja pilvipalvelut pois päältä materiaalin lähettämisen ajaksi? Moni palvelu varmuuskopioi tiedot, kuvat, videot ja äänitteet pilvipalvelimiin. Kannattaa varmistaa, ettei materiaali tallennu sinne ja päädy myöhemmin vääriin käsiin.
  • Muista, että jos viestien, kuvien ja videoiden poistamisesta on sovittu, voit syyllistyä rikokseen jos säilytät niitä sen jälkeen
  • Voitte molemmat syyllistyä rikokseen, jos jaatte toisen lähettämää sisältöä luvatta

Jos haluat lähettää jollekin seksuaalisävytteisiä viestejä, muista ainakin nämä:

  1. Ota kuva tai video, josta sinua ei voi tunnistaa. Rajaa kasvot, arvet, tatuoinnit ja kaikki tuntomerkit pois kuvasta.
  2. Ota kuva tai video, jonka taustaa ei voi tunnistaa. Rajaa pois esineet ja tavarat taustalta.
  3. Muista keskustella seksuaalissävytteisen viestinnän pelisäännöistä. Muistakaa kunnioittaa sovittuja sääntöjä.
  4. Älä lähetä henkilökohtaisia tietoja, kuvia tai videoita tuntemattomille. Aina ei voi olla varma, voiko toiseen luottaa.
  5. Jos olet alaikäinen, älä viestittele aikuisen kanssa, sillä se on rikos. Jos joku aikuinen lähestyy sinua seksuaalisesti, kerro välittömästi jollekin luotettavalle aikuiselle.
  6. Jos alastonkuvasi tai muu arkaluontoinen sisältö pääsee leviämään netissä, kerro välittömästi jollekin aikuiselle ja pyydä apua. Voit myös ilmoittaa Nettivihjeeseen tai poliisille tapahtuneesta. Älä jää tilanteessa yksin ja muista toimia nopeasti.

Euroopan unionin osarahoittama -logo

The contents of this publication are the sole responsibility of (name of the implementing partner) and do not necessarily reflect the opinion of the European Union.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top