Miten voit toimia, jos epäilyksesi herää?

Kuuntele tunteitasi

Onko teidän välinen yhteydenpito sellaista, josta voisit kertoa vanhemmillesi tai ystävillesi? Kuuluuko tähän suhteeseen jotain sellaista, joka sinua nolottaa tai josta jää ikävä olo? Se voi tarkoittaa usein sitä, että olet joutunut tekemään jotain vastoin tahtoasi ja sinua on käytetty netissä hyväksi.

Älä lähde tapaamaan netissä tapaamaasi aikuista kasvokkain, vaikka hän lupaisi sinulle mitä. On erityisen epäilyttävää, jos nettituttusi lupailee palkkioksi tapaamisesta asioita tai haluaa tavata muilta salaa.

Uskalla puhua

Aikuinen tekijä on aina vastuussa kaikesta tapahtuneesta. Vaikka olisitkin viestitellyt rohkeasti seksistä, lähetellyt alastonkuvia itsestäsi tai esiintynyt alasti kameran välityksellä, et ole tehnyt mitään väärää! Uskalla kertoa asiasta sinulle tutulle ja luotettavalle aikuiselle myös, vaikka olisitkin jo tavannut arvelluttavan nettitutun kasvokkain. Toimikaa yhdessä luotettavan aikuisen kanssa asian selvittämiseksi ja jotta sinä saat kaipaamaasi tukea ja apua.

Vaikka yhteydenpito tuntuisi jännittävältä, kannattaa itseä suojella. Ansaitset tulla nähdyksi ja kuulluksi muulla tavoin. Mietithän aina tarkkaan kuinka intiimejä asioita itsestään kertoo, millaisia kuvia itsestään netissä julkaisee ja missä ryhmissä ja mitä kuville tai videoille voi tapahtua.

Netissä uhreja etsivät aikuiset ovat taitavia manipuloijia. Ei siis kannata nolostua tai jättää kertomatta asiasta, jos on uskonut heidän kertomuksiaan. Uskalla puhua sinulle tutulle ja luotettavalle aikuiselle, vaikka kertomisen aloittaminen tuntuisi vaikealta. Netissä uhreja etsivillä aikuisilla on usein muitakin nuoria uhreja. Kertomalla tapahtuneesta voit auttaa myös heitä.

Tilanne voi tuntua hävettävältä, mutta muista että vastuu on aikuisen

Tärkeintä on, että sinä olet turvassa ja hyväksikäyttäjä joutuu teoistaan vastuuseen. Uskalla puhua sattuneesta sinulle tutulle ja turvalliselle aikuiselle.

Tilanteissa, joissa epäilet netissä tapaamasi henkilön aikomuksia tai tekoja, sinun kannattaa todeta, että hän haluaa selvästi jotain muuta kuin ystävyyttäsi. Lopeta yhteydenpito ja estä häntä näkemästä sinua netissä ja somessa.

Tieto siitä, miten mahdollisissa hämmentävissä tai oudoissa tilanteissa netissä kannattaa toimia, antaa varmuutta toimia turvallisesti.

Toimi seuraavasti:

  • Älä vastaa hänen viesteihinsä, vaikka hän uhkailisi sinua.
  • Tallenna, kuvakaappaa tai printtaa kaikki yhteydenpitonne.
  • Ota ylös hänen nimimerkkinsä ja nettiosoitteet tai sovellukset, joissa olette viestitelleet. Kirjaa ylös myös, jos tiedät hänestä tarkempia tietoja, kuten nimi, paikkakunta, sähköpostiosoite.
  • Kerro hänestä jollekin luotettavalle aikuiselle. Älä kaunistele asioita, vaan kerro rehellisesti kaikki, mitä hän on sanonut ja mitä hän on pyytänyt sinulta.
  • Ilmoittakaa heti käyttämiesi nettisivustojen ylläpitoon hänestä.
  • Tehkää yhdessä poliisille rikosilmoitus. Rikosilmoituksen voi tehdä omalla poliisilaitoksella tai verkossa poliisin sivuilla.
  • Juttele tapahtuneesta turvallisen aikuisen kanssa, jotta saat käsitellä asiaa ja kunnes tilanne ja olosi  helpottuu.

Voit ottaa yhteyttä myös MLL:n Lasten ja nuorten puhelimeen soittamalla numeroon 116 111. Siellä voit jutella luotettavan aikuisen MLL:n vapaaehtoisen kanssa mistä tahansa asiasta. Lasten ja nuorten puhelimen palveluihin voit myös chatata tai kirjoittaa nettikirjeen.

Ilmoita häirinnästä. Pelastakaa Lasten Nettivihje-palveluun voit laittaa matalalla kynnyksellä vihjeen, jos epäilet että olet kohdannut netissä seksuaalista häirintää, houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin (grooming, catfishing) tai muuta seksuaaliväkivaltaa. Sinun ei tarvitse tietää onko kyseessä rikos. Ilmoittamalla suojelet myös muita nuoria.

Jos haluat puhua asiasta luotettavan aikuisen kanssa, ota yhteys MLL:n Lasten ja Nuorten puhelimeen ja chatiin. Yhteystiedot löydät Aiheeseen liittyvät -boksista sivun alareunasta.

Oliko tästä sivusta sinulle hyötyä?

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu