Siirry sisältöön

Miten voit toimia, jos epäilyksesi herää?

Onko teidän välinen yhteydenpito sellaista, josta voisit kertoa vanhemmillesi? Kuuluuko tähän viestittelyyn jotain sellaista, joka sinua nolottaa tai josta jää ikävä olo? Se voi tarkoittaa sitä, että kyseessä on rikos ja sinua kohtaan on toimittu väärin.

Älä lähde tapaamaan netissä tapaamaasi aikuista kasvokkain, vaikka hän lupaisi sinulle mitä. On erityisen epäilyttävää, jos nettituttusi lupailee palkkioksi tapaamisesta asioita tai haluaa tavata muilta salaa.

Aikuinen tekijä on aina vastuussa kaikesta tapahtuneesta. Vaikka olisitkin viestitellyt rohkeasti seksistä, lähetellyt alastonkuvia itsestäsi tai tehnyt seksuaalisia tekoja kameran edessä, et ole itse tehnyt mitään väärää! Uskalla kertoa asiasta sinulle tutulle ja luotettavalle aikuiselle myös, vaikka olisitkin jo tavannut arveluttavan nettitutun kasvokkain. Toimikaa yhdessä luotettavan aikuisen kanssa asian selvittämiseksi ja jotta sinä saat kaipaamaasi tukea ja apua.

Vaikka yhteydenpito tuntuisi jännittävältä, kannattaa itseä suojella. Ansaitset tulla nähdyksi ja kuulluksi muulla tavoin. Mietithän aina tarkkaan kuinka intiimejä asioita itsestäsi kerrot, millaisia kuvia netissä julkaiset ja missä ryhmissä ja mitä kuville tai videoille voi tapahtua.

Netissä nuoria seksuaalisesti lähestyvät aikuiset ovat taitavia manipuloijia. Ei siis kannata nolostua tai jättää kertomatta asiasta, jos on uskonut heidän sanomisiaan. Uskalla puhua sinulle tutulle ja luotettavalle aikuiselle, vaikka kertomisen aloittaminen tuntuisi vaikealta.

Kertomisen lisäksi, on todella tärkeää tehdä asiasta ilmoitus poliisille tai Pelastakaa Lasten Nettivihje-palveluun. Suosittelemme rikosilmoituksen tekemistä aikuisen kanssa, mutta voit tehdä ilmoituksen myös itsenäisesti. Ilmoittamalla voit suojella myös muita nuoria.

Tärkeintä on, että sinä olet turvassa ja tekijä joutuu teoistaan vastuuseen. Uskalla puhua tapahtuneesta sinulle tutulle ja turvalliselle aikuiselle.

Jos yhtään epäilet netissä tapaamasi uuden tuttavuuden aikomuksia tai tekoja, luota tuntemukseesi. Voi olla, että hän todellisuudessa haluaa jotakin muuta kuin ystävyyttäsi ja voi toimia väärin tarkoitusperin. Näissä tilanteissa: lopeta yhteydenpito ja estä hänet netissä, peleissä ja somessa.

Tieto siitä, miten mahdollisissa hämmentävissä tai oudoissa tilanteissa netissä kannattaa toimia, antaa varmuutta toimia turvallisesti.

Ilmoita häirinnästä. Pelastakaa Lasten Nettivihje-palveluun voit laittaa matalalla kynnyksellä vihjeen, jos epäilet että olet kohdannut netissä seksuaalista häirintää, houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin (grooming, catfishing) tai muuta seksuaaliväkivaltaa. Sinun ei tarvitse tietää onko kyseessä rikos. Ilmoittamalla suojelet myös muita nuoria.

Pelastakaa Lasten Nettivihje-palvelu

Jos haluat puhua asiasta luotettavan aikuisen kanssa, ota yhteys MLL:n Lasten ja Nuorten puhelimeen ja chatiin. 

Lasten ja nuorten puhelin ja chat

 

Tämä artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Pelastakaa Lapset ry:n Nettivihje-tiimin kanssa.

Euroopan unionin osarahoittama -logo

The contents of this publication are the sole responsibility of (name of the implementing partner) and do not necessarily reflect the opinion of the European Union.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top