Hoppa till innehållet

Undervikt?

”Ibland kan jag inte undvika att jämföra mig själv med modeller. Jämfört med dem är jag som en elefant.”

Många bantar utan att det skulle behövas. Tv och internet bombarderar vårt medvetande med ideal om superslanka tjejer och muskulösa killar. Därmed får man lätt uppfattningen att man själv borde se ut så. Många glömmer att modellerna i själva verket kan vara sjukligt smala och bilderna manipulerade.

Uttalad undervikt orsakar trötthet och ökar risken för sjukdomar. Eftersom undervikt kan vara skadligt för hälsan bör ingen eftersträva en sådan vikt. Förutom detta skönhetsideal kan också i vissa fall vegetarisk kost och undvikande av fetter leda till att mängden energi i kosten blir för låg.

Det är skäl att vara försiktig om man redan är slank men märker att man ändå går ner i vikt. Ett annat varningstecken är att man blivit överdrivet fixerad vid vad man äter trots att man är slank. Slankhet kan vara ärftligt, och då behöver man inte oroa sig. Att någon är smal innebär inte nödvändigtvis att personen lider av en ätstörning.

En ungdom som ägnar sig åt idrott får inte alltid i sig tillräckligt med energi för både sitt krävande träningsprogram och den pågående tillväxtspurten. En idrottare måste ha kunskap och stöd för att hålla sig till en mångsidig kost och äta regelbundet. Den som äter mångsidigt och regelbundet behöver inte ta kosttillskott eller dricka sportdrycker. Skolhälsovårdaren, ens tränare eller en näringsterapeut kan bidra med kostråd.

Läs också

Hjälp och stöd

Testa dina kunskaper!

Back to top