Sömnen utgör en grundförutsättning för välmåendet
”Jag sov alltid för lite. Att vara trött började kännas normalt för mig. Jag förstod inte längre att huvudvärken och mitt dåliga mående kunde bero på sömnbrist. När jag började sova tio timmar per natt regelbundet började jag må mycket bättre.”
Att sova tillräckligt är viktigt för att människan ska må bra. När man sover rensas dagens händelser ur hjärnan, som samtidigt förbereder sig inför nästa dag.
Beslutet att lägga sig tidigt kan vara svårt i praktiken. Många inser den ena kvällen efter den andra att de lagt sig alltför sent. Det kan kännas mycket mer lockande att chatta med vänner på internet, titta på en bra film eller spela spel istället för att lägga sig i tid.
Många tror att det går att leva med lite trötthet, men ständig sömnbrist både syns utanpå och känns inombords. Ögonen känns tunga, huvudet värker, tankarna rör sig trögt. Det kan kännas som om allt faller över en. Man varken orkar eller vill göra något. Ens självbild kan bli förvrängd så att man börjar betrakta sig som oföretagsam, klumpig och melankolisk, vilket gör en olycklig. När man ständigt sover för lite börjar man känna allmän rastlöshet, blir sjuk ofta och har svårt att lära sig nya saker. De som sover för lite löper också stor risk för att drabbas av depression.
- Orsakar inlärningssvårigheter, minskar koncentrationsförmågan och gör en rastlös.
- Sänker tröskeln för att bli nervös. Andras beteende irriterar en, och man blir lättretad.
- Orsakar huvudvärk, yrsel och magont.
- Ökar risken för olyckor. Man är inte lika observant som när man är pigg.
- Ökar risken för övervikt. När man är trött ökar aptiten, och man frestas att äta godsaker.
- Påverkar utseendet. Mörka ringar under ögonen och rinnande ögon skvallrar om att man sovit för lite.
- Påverkar ens beteende. Andra märker att man är trött.
- Hämmar immunförsvaret.
- Leder till nedstämdhet och ökar risken för psykisk ohälsa. Det finns ett starkt samband mellan depression och otillräcklig sömn.
Hur många timmar behöver man sova? En växande ungdom behöver mer sömn än en vuxen. Notera att för mycket sömn också kan ge trötthetskänsla. Under puberteten behövs ca 9–10 timmar sömn per natt, men sömnbehovet är naturligtvis individuellt.
Hur du mår är ett bra mått på om du sover tillräckligt. Om du är pigg på morgonen och mår bra vet du att du sovit lagom många timmar.
”Jag trodde att jag var en kvällsmänniska eftersom jag alltid var så trött på morgonen. När jag började lägga mig tidigare insåg jag att jag tvärtom var som piggast på morgonen.”
Är du som tröttast på kvällen eller morgonen? Även om människor är olika i detta avseende finns alltid en risk att dygnsrytmen rubbas. Om man skjuter upp sänggåendet till sent på natten sover man längre på morgonen. Då skjuter man lätt upp sänggåendet ytterligare och vänder till slut upp och ner på dygnet.
Det är bra att vara medveten om att störningar i dygnsrytmen kan leda till trötthet liksom både tillfällig och kronisk sömnlöshet.
- Dygnsrytmen korrigeras enklast genom att stiga upp tidigt. Då är man tröttare på kvällen och kan somna förutsatt att man lägger sig i god tid och inte sovit under dagen. Följande morgon är man inte alls lika trött.
- Man kan i viss mån påverka dygnsrytmen genom att ägna sig åt fysisk aktivitet och hålla sig till regelbundna måltider. Starkt ljus på morgonen gör det lättare att vakna, men du är väl också medveten om att ljuset från telefonskärmen, om du använder telefonen precis före läggdags, gör det svårare att somna på kvällen?