Hoppa till innehållet

En god hållning

”Min flickvän berättade att hon direkt hade lagt märke till att jag såg självsäker ut på basen av min goda hållning. Nu var det ju smickrande”

Trots att man skulle känna sig osäker om sig själv kan en god hållning påverka känslan av självsäkerhet. En god hållning påverkar också hur andra ser dig.

  • Får en att se självsäker ut
  • Får en att känna sig mer energisk
  • Får en att känna sig längre
  • Får kläder att sitta bättre på en
  • Påverkar hälsan. Med en god hållning lider man mer sällan av problem i nacken, ryggen eller axlarna.

”Min rygg var konstant sjuk och hållningen dålig. Jag funderade inte alls på ergonomin under den tiden. Sen började jag tänka på min ergonomi och träna på musklerna och det hjälpte verkligen jättemycket.”

Man kan påverka många saker i kroppen med att förbättra sin hållning.

  1. Lägg märke till din hållning under dagen. Att sitta långa tider får kroppen lätt att falla ihop. Fundera hurdan ställning i kroppen du har medan du sitter, går eller motionerar. Håll ryggen rak, bröstet ut, magen in, axlarna bak och hakan vågrätt.
  2. Sitt korrekt. En bra stol ska stöda korsryggen och få dina fötter att nå marken. Ett bord är av rätt höjd då axlarna är avslappnade och armbågarna kan vila på bordet.
  3. Pausgymnastik. Stretcha på nacken och rulla på axlarna då du sitter. Lyft turvis på axlarna upp och ner. Stå upp ibland och stretcha armarna mot taket och mot sidorna.
  4. Vårda ryggraden. Skicket av ryggraden är den största faktorn till hållningen. Mångsidig motion påverkar hur ryggraden mår. Olika böjningar, och stretchningar vårdar ryggraden.
  5. Skaffa bra skor. Fotens ställning kan bli felaktig i dåliga skor vilket påverkar hållningen.
  6. Lyft och bär saker korrekt. Lyft saker med en rak rygg och ta emot speciellt tunga saker nära din egen kropp. Använd dig av dina benmuskler istället för ryggen. Undvik roterande rörelser. Bär med båda armarna.
  7. Stärk de djupa musklerna. Gör muskelövningar för magen, ryggen och sidan. De djupa musklerna stöder ryggraden. Då kroppen får stöd inifrån förbättras hållningen.
  8. Stärk musklerna jämlikt. Att bara träna enstaka muskler kan försämra hållningen. För starka bröstmuskler i förhållande till svaga övre ryggmuskler kan få kroppen att böja sig framåt. Att bara träna magmuskler leder snabbt till ryggproblem.
  9. Sov på en bra madrass. Är din rygg ofta stel då du vaknar? Det kan bero på att din madrass är för mjuk eller för hård.

”Jag tog mammas gångstavar och gick på en promenad. Det kändes direkt att blodet började cirkulera bättre. Nu har jag börjat använda stavarna regelbundet.”

Att ligga på soffan och att sitta med en dålig hållning gör ryggen styv och försämrar hållningen. Upp till 80% av smärtor i nacken och axlarna beror på styva muskler som förorsakats av en dålig hållning.

Styvhet i nacken och axlarna kan leda till smärtor. Huvudvärk, yrsel samt domningar i händer och armar kan vara symptom på riktigt styva muskler i nacken och axlarna. Vad kunde då hjälpa?

  • Rör på dina nack- och axelmuskler. Rulla på axlarna med olika rullande rörelser. Tänj på nacken lugnt från sida till sida.
  • Pröva på käppgymnastik till exempel med en sopborste. Leta reda på olika rörelser från nätet.
  • Stavgång är ett utmärkt sätt att röra på sig för en som lider av besvär i nacken och axlarna.
  • Koppla av och vila tillräckligt. Då man är stressad spänner man sina muskler omedvetet vilket förorsakar smärtor.
  • Besök en massör eller kiropraktiker vid behov.
  • Pröva värmebehandling där du har ont. Värme ökar blodcirkulationen och hjälper musklerna att slappna av. Du kan använda dig till exempel av en värmekudde.
  • Köldbehandling kan lugna ner en inflammerad muskel. Använd dig av en kylpåse eller en matvara från frysen som är lindad i en handduk för att göra en köldbehandling.

Läs också

Hjälp och stöd

Testa dina kunskaper!

Back to top